Arigatogozaimas, Aku dapat Berbuka Di Oversea

Friday, August 20, 2010 ape kes? , , ,
Salam buat semua, wah cam gempak je tajuk post aku kali nie. Yahoo... ari nie aku & the geng dapat berbuka di UiTM International Centre bersama pelajar Jepun, German, Indonesia dan Arab. Tapi buakn kat oversea pon, kat Malaysia je, dalam UiTM Shah Alam. Program nie diberi nama Let's Cooking sebab sebelum berbuka kitorang kene masak sekali ngan foreigner makanan dari negara iorang. Macam-macam makanan ada, contohnya sushi, samosa, gado-gado, tempura, bubur lambuk dan bermacam-macam lagi.

Sempat juga aku merasa macam mana cara nak buat sushi. Rupanya xde la susah sangat. Cuma kena pandai gulung je. Kalau tak menjadi pon, rasanya sama je cuma tak cantik la sikit. Tapi sushi yang aku gulung tadi boleh kata perfect la. Hahaha.... Nasib baik puasa, kalau tak habis satu gulung tu aku kedarah. Aku nie memang gile sushi. Tapi tadi sempat makan sikit je, habis sembahyang maghrib tengok makanan yang dorang masak tadi sume dah hampir tinggal saki baki. Sempat juga la aku makan satu dua. Yang bestnye ialah makanan dari Malaysia iaitu Bubur Lambuk. pergh.... Lain dari yang lain wa cakap lu. Memang best ar. First time makan bubur lambuk sesedap tadi.



Siyes syok blaja buat sushi. Semua dapat try tadi.
Dah la yang ajar tu aweks cun dari Jepun.
Bertambah-tambah syok la jawabnya.
Hehehe.....


Nie pulak student German. Apa nama masakan dorang aku tak pasti.
Yang pasti ala-ala lempeng gitu ar, tapi dorang letak buah apple kat dalam tu.
Macam best gak ar, tapi aku tak sempat rase sebab dah habis.
Maklumlah, dorang nie bukan berpuasa.
Sambil masak, sambil makan.


Nie pulak dari Saudi Arabia.
Masakan dorang ialah Samosa, tapi samosa dorang nie pelik sikit.
aku nengok macam karipap, tadi rasa pon macam karipap.
Mungkin kat negara dorang panggil samosa tapi kita panggil karipap.


Nie pulak geng indon.
Dorang masak gado-gado... ala yang macam nasi himpit tu..
aku tak makan pon sebab cam bese je. hehehe....
tapi aweks dorang cun, hahaha...


Nie la Sushi Yang kitorang buat tu.
Camna, boleh buka kedai tak?
Tapi yang tak cantik nie bukan aku yang buat.
Yang aku buat xde lam gambar nie sebab dorang dah makan habis,
sedap sangat agaknya sushi yang aku buat. hahaha...
(Penipuan di bulan Puasa)


Nie pulak gambar aweks jepun ngah goreng tempura.
macam-macam tempura ada. Udang, labu, sayur....
Boleh tahan sedap rasa masakan dorang nie.


lepas makan makanan yang foreigner masak tadi.
Kitorang makan nasi minyak pulak.
Wah, nama program let's cooking,
tapi dah jadi let's eating la plak.
Erkkk... kenyang2x..

11 Comments:

hAnIsAh_aMmRaN said...

cayalah korang.cm best je..bukan nak ajak kitorang...huhuhu

Azwan@Mr Money said...

Nak join, ko kena join club peers dulu. hahaha..... Tempat limited la, aku ajak 4 org je. Tapi siyes best. hahaha...... :l: :c: :d:

anna-m0i said...

best nye..seronok je dpt rase mk luar..

Azwan@Mr Money said...

Siyes best wa cakap lu.... hahaha..... rugi korang x involves dalam Peers. hehehe... (promote di situ) :l:

Tyratyra said...

semangat fathi buat sushi en ahaha.
:e:

Azwan@Mr Money said...

mesti la, tngok la sape yg ajar buat sushi tu... :l:

Hezesuze said...

lorr ingatkan mmg berbuka kt obesi ler tadik..hakhakhak
weii shusi tu peberet weols gak tu...meh campak seketul dua kt sini hahaha

Tomato Gurl's Life said...

Oo budak peers ker??hehe...best la blaja buat sushi..nati share la resepi kat entri...nak try jugak...huhu..

btw, ni blog kedua awk ke??

Azwan@Mr Money said...

kak hazesuze: kak sya dah campak dah, tapi terlekat kat atas pokok lak. hehehe..... sama la kita, suke sngat mkan sushi.. hehee...

Tomata Gurl: yup, nie blog ke 2. ramuan nak buat nasi@pulut sushi tu x taw sngat, tpi bahan2 yg letak dalam sushi tu taw le... hehehehe... tp siyes snang. huuhu :l:

anna-m0i said...

azwan nasi tuk sushi tu nasi jenis laen..dy ade nasi khas tuk sushi..bley je bli kt mane2 suoermarket..ade je jual..hri tu aku ngn cuzen2 aku ad wt sniri sushi..senang je nk masak nasi dy tu..mcm msk nasi biasa..btw ko tau masak nasi x..??hehe:P

Azwan@Mr Money said...

owh ye ke? Nanti aku nak try la.... aku x pernah plak masak nasi, selalu masak chicken chop, lasagna, lamb chop spageti n mcm2 lg ar, except nasi. hahaha.....kalau x jadi nasi jadi bubur pon ok lah.... :e:

Post a Comment

 
Aku Si Typo © 2010 | Designed by Budak Nakal | Blogger Template by kozumi_ro
Seo Template By Budak Nakal Blogspot