WAJIB Baca Sekiranya Mahu Melancong ke Beijing


TIPS MELANCONG KE BEIJING

Salam, seriously korang wajib baca apa yang aku nak tulis ni sekiranya korang nak pergi travel ke Beijing especially yang pergi melalui travel agent. Cukuplah pengalaman sekali terkena. AKu tak nak orang kita terutama MELAYU nie kena tipu dek Cina lagi. Bukan Cina Malaysia, tapi Cina kat Beijing nie. Bila teringat balik kisah apa yang berlaku pada kitorang, rasa macam serik nak pergi sana. Tapi mungkin pengajaran buat kitorang dan yang lain-lain supaya suatu hati nanti lebih berjaga-jaga. Sebelum aku nak menaip panjang, biar aku teruskan cerita dengan benda paling penting yang korang perlu tahu sebab takut korang malas nak baca kalau aku melalut panjang-panjang sebab sangat PENTING. Korang perlu baca. PERLU BACA!! yang dah baca sila bagi taw kat kawan-kawan yang lain.

Ceritanya bermula bila kitorang pergi Beijing melalui travel agen iaitu Silk Kembara (Bukan Nama Sebenar). Agen nie Melayu. Die ikut kitorang skali masa pergi sana. Then masa kat sana, ada sorang lagi tour guide kitorang iaitu local chinese yang boleh tahan jugak cakap Melayu. Sepanjang perjalanan kat sana dua orang nie la guide. But they dont deserve to be called as guide. Bila teringat balik, aku rasa macam nak sepak je dua orang nie. Melayu ngan Cina sama je. Sabar... sabar...... 

Since trip kitorang nie dikategorikan sebagai technical visit so kitorang perlu ikut policy government sana dimana dalam tentatif kitorang perlu diselitkan dengan lawatan ke beberapa goverment store. Aku pon x faham sangat sebenarnya apa yang dimaksudkan dengan technical visit tu. Tapi itulah penerangan dari dua orang guide yang sangat berwibawa habaq ang. For our group, kitorang dibawa ke 7 tempat iaitu Tempat Urut Kaki, Jade, Kristal, Bamboo Charcoal, Kedai Ubat, Kedai Sutera dan Pearl. Sape yang pernah lawat Beijing mesti pernah pergi beberapa tempat yang aku listkan nie. Aku rasa kitorang lagi banyak spent masa kat tempat macam nie berbanding tempat-tempat menarik ex tembok besar, Forbidden City, Summer Palace, Olympic Village. Masa diberikan untuk melawat tempat menarik nie pon lagi singkat berbanding government store tu. 

Dua orang agen nie suka bawak kitorang pergi govenment store nie sebab dari situ dorang boleh kaut untung melalui komisyen barangan yang kitorang beli. Mana taknya, harga barang yang jual kat kedai2x nie mahal nak mampus. Tak cukup dengan harga pakej kitorang bayar. Dia nak kaut lagi keuntungan dengan cara camni. Memang dasyat drama dorang nie. AKu boleh rate kan 5/5. Semua kedai nie, dorang xkan bagi korang amik gambar. Strictly prohibited sbb dari awal memang dorang tahu dorang nak menipu.

Hampir kesemua kedai memanipulasikan harga untuk kaut keuntungan lebih. Tapi paling tragis, paling bengang, paling tension, paling kuang ajaq, paling aku ingat sampai ke ari ini ialah kedai PEARL. Korang kena ingat, kedai PEARL yang terletak di dalam Beijing National Stadium berdekatan Olympic's Village. Kitorang pergi situ masa hari last. Time tu  hampir kesemua peserta rombongan dah keabesan duit sebab ade yang ditipu di kedai-kedai hari sebelumnya. So masa pergi kedai Pearl nie. Semua macam dah xde mood. Seperti biasa, macam kedai2 lain jugak, bila korang sampai je, akan ada sorang staff yang akan bawak korang masuk satu bilik dan bagi penerangan pasal produk dorang. Sama macam kedai PEARL nie. Tapi staff kat sini sangat kurang ajar. Aku malas nak cerita apa yang dia kurang ajar.  Nanti panjang pulak cerita. Sebelum bagi penerangan tu, beriya dia tanya ada tak diantara kitoang nie yang tahu cakap Cina. Unfortunately, xde sorang pon antara kitoang yg tahu. Yg tahu sikit-sikit tu ada la.

Lepas beberapa minit dia bagi penerangan. Then dia cakap tunggu kejap sebab nak panggil die punya Teacher to give further explanation. Dia buat macam kalut-kalut lepas tu dia datang balik cakap teacher dia busy. Tetiba ada sorang budak lelaki masuk. Lebih kurang baya kitorang masuk dan mengaku yang dia nie anak bos dan bakal inherit syarikat pearl tu tak lama lagi disebabkan ayah die tengah sakit. So dia cerita la sikit pasal Pearl tu, how to distinguish the original pearl and fake pearl. Kitorang nie pon semangat dengar. Anak bos kot yang bagi penerangan mana taknye. 
Ini die rupa si Apek nie. Yen Yu namanya. AKu tak tahu la dia tipu jugak nama die. So korang mesti kena ingat muka si apek nie.
Then drama bermula bila dia tetiba baik hati bagi hadiah kat kitorang  cincin pearl sorang satu sebagai hadiah coz we are his first customer and keep asking us to pray for him and his father. More gives more blessing katanya. Dia kata, lepas nie kalau datang Beijing lagi, tunjuk je cincin tu kat die so that he will recognize us. Orang bagi hadiah free, mana tak sukanya. So semua macam happy giler time tu. Tak abes2x berdoa untuk si apek kat depan tu. Lepas tu, yang lagi meyakinkan, dia bawak kitorang masuk satu bilik rahsia yang dipenuhi dengan barang kemas yang sangat berharga antaranya jade dan Gold Pearl yang dia simpan dalam cermin. Dia siap kuarkan pearl tu dan bagi kitorang pegang. Katanya harga sampai berbillion yuan. Tak dapat beli sentuh pon jadi la.
Ini dia rupa cincin pearl yang kitorang dapat sorang satu.
Lepas tu dia bawak kitorang kat bahagian luar dimana ada beberapa cermin kaca yang penuh dengan barang kemas yang dibuat dari Pearl. Harga memang mahal la. Kalau convert ke duit Malaysia hampir beribu-ribu ringgit. Ada satu bracelet tu harga die 2280yuan = RM1140. Tetiba si apek nie dengan baik hatinya sbb kitorang nie first customer die dan as anak bos yang bakal mewarisi syarikat tu so die pon bagi diskaun kat kitorang dari 2280yuan jadi 400yuan = RM200. Semua staff die yang ade kat depan tu buat muka terkejut sbb terlampau murah. Si apek tu siap cakap lagi kat staff die, "no commission for you".  Lepas pada tu je, semua macam kena rasuk ngan hantu. Bayangkanlah dari harga beribu-ribu tetiba jadi dua ratus je. So semua berebut pilih design mana yang dorang suka. Yang takde duit pon sanggup berhutang ngan member, ada yang bayar guna kredit kad, debit kad dan duit Malaysia. Hampir kesemua yang beli. Sampai sekarang aku masih dapat gambarkan muka sorang-sorang yang excited giler bila die bagi tahu harga macam tu. Aku antara seorang mangsa yang sanggup berhutang untuk beli benda tu. Untuk future wife kononya. Beli siap-siap. Baik tak aku? Excitednya kitorang siap amik gambar lagi ngan si apek tu kononnya nak show off la balik Malaysia nanti.

Group Photo. Kononnya nak show off kat member-member balik Malaysia nanti. Masing-masing siap tunjuk cincin dijari. Lawak plak bila tengok gambar nie. Ngan aku sekali pakai cincin tu. hahaa
Sebelum pergi airport untuk balik Malaysia, kitorang sempat singgah satu lagi tempat untuk shopping iaitu Silk Market. Kat Silk Market nie macam-macam ade jual. Disebabkan duit aku dah abes masa kat kedai pearl tu, so aku xde mood sangat nak shopping kat situ. Aku pon ikut la member aku nie pergi meronda dalam shopping complex tu. Sampai satu level tu, kitorang pon nampak ade a few kedai yang jual pearl. Kitorang pon sajalah nak try pergi compare harga kat kedai tu ngan barang yang kitorang beli tadi. Tetiba kitorang tengok, kedai kat situ jauh lebih murah. JAUH LEBIH MURAH. Bayangan cicin yang die bagi free, kononya harganya 480yuan iaitu RM240. Tapi kat kedai tu jual 20yuan je ia1tu RM10. Untuk sedapkan hati, kitorang anggapla yang tu adalah fake pearl. Tapi tak sedap hati jugak sebab terasa macam kena tipu je. So aku pon tanya la "these are real or fake?". Penjual tu pon cakap yang tu adalah real, dia siap buktikan lagi yang pearl tu adalah real sama macam apek tadi tu terangkan. Aku rasa macam nak bunuh diri je kat situ. 
Inilah Pearl Bracelet yang kitorang duk gilakan tu. Padahal kat Sabah berape ringgit je. Si pompuan lagi la menggila masa dapat tahu harga murah tu. Sumpah xleh lupa.
Ingatkan kitorang je yang terkena. Rupanya ada lagi yang terkena. Satu lagi rombongan iaitu orang Melayu/Malaysia jugak. Dorang kena tipu dengan taktik yang sama iaitu ada sorang staff ngaku anak bos then sogok dorg dengan bagi Anting-anting pearl. Kitorang tunjuk la gambar apek tadi, adakah anak bos dorang ceritakan tu sama macam si apek yg tipu kitorang tu, tapi dorang gtaw x sama. 

Patutla dia gtaw jangan bagi tahu orang lain. Kitorang crita la kat perniaga pearl kat Silk Market tu. Perniaga tu cakap memang dah ramai orang Malaysia kena tipu sebab dorang tahu orang Malaysia memang mudah percaya kat orang. Patut la dia target crowd dari Malaysia je. padahal time kitorang datang tu, ada lagi ramai tourist yang dari Europe. Padahal dorang lagi banyak duit. Kawan aku siap terduduk bila dapat tahu yang kitorang kena tipu sebab kitorang nie students so duit tak berapa nak ada. Tetiba kena tipu pulak. Kalau benda nie jadi kat Malaysia, sumpah aku pergi serang balik kedai tu. 

So aku berharap sangat. Sesape yang nak pergi Beijing, tolong jangan terpedaya lagi dengan cina kat sana. If korang nak membeli barang pape, sila beli di Yanshow Shopping Centre, dan Silk Market. Kat situ semua benda ada. Walaupun perniaga kat Beijing tak berapa nak ramah, tapi at least korang tak berhabis duit kena tipu beli benda yang tak sepatutnya. Selalunya agen nie akan bawak korang pergi tempat shopping spt Yanshow dan Silk Market nie last skali sebab dorang tahu nanti korang akan habiskan duit kat situ. Kalau korang nak beli souvenir spt fridge magnet, keychain, baju I Love Beijing, boleh beli kat Yanshow. Untuk Tips membeli belah kat sana aku akan cerita untuk next entry. Kalau korang rasa nak share benda nie boleh share. Biarlah kami je yang kena tipu, aku tak nak yang lain pon kena tipu macam kitorang. Buktikan pada Cina yang Melayu bukan kaum yang senang kena tipu.

P/S: Disebabkan traffic untuk entry ini tetiba meningkat dengan mendadak. So aku nak ucap terima kasih pada yang Share. Dan dari sini aku dapat tahu bertapa ramai yang dah kena tipu dek Cina nie. Namun ade berapa benda aku nak tekankan:-

 1:- Cina yang aku maksudkan dalam entry ini ialah Cina di Tanah Besar sana (Negara Cina). Bukan Cina Malaysia walaupun ade yang berpengalaman ditipu Cina Malaysia. Sila baca dengan betul-betul sebelum timbulkan isu perkauman.

2:-If korang yang dah kena tipu beribu-ribu tu atau yang baru pergi sana dan tetiba alami benda yang sama seperti ini, sila call Embassy Malaysia di sana untuk buat aduan. Seperti seorang akak yang komen di bawah nie. Alhamdulillah, dia dapat refund balik.

3:- Ade certain agent atau saudara mara terdekat agent tersebut yang komen berkaitan polisi negara dorang macam tu. So aku nak pesan, kalau dah tahu then buat diam tak guna jugak. Buat ape nak bersubahat dengan penipu?  At least inform la sebelum pergi sana. Baru la customer yakin dan berpuas hati memilih syarikat anda. Tak kisah la bayar murah ke, bayar mahal ke. Selagi ianya berbaloi, tentu orang x akan complaint. Makan duit dengan cara macam tu, faham-faham je la.

4:- Ini adalah entry berkaitan ditipu. Ditipu. Ingat semua orang nak kena tipu ke? So xyah la duk blame kami yang kena tipu nie sbb tak pandai fikir. Tak buat research, tak buat nie, tak buat tu. Kalau korang yang tahu pon xde alternatif nak bagi tahu pada yang lain. Nie bukan emo, cume nak ubah mentality orang kita yang jenis pertama mudah percaya orang (Termasuk aku), kedua duk menyalahkan orang. Haishhh..... Peace yo  (^_~)V

5:-Tambahan lagi satu, tetiba ramai plak travel agent duk emo tak memasal cakap aku nie tak faham konsep yang government China nie tetapkan. Untuk travel agent skelian, sila baca apa yang aku tulis betul2x. Aku dah tulis Bahasa Melayu kot, ayat pon level budak SPM je. So kat mana yang susah sangat nak faham. Kalau ade typo tu aku mintak maaf la yer. Aku buat entry nie bukan sebab nak salahkan Travel Agent, aku cuma nak maklumkan supaya rakyat Malaysia jangan tertipu lagi dengan modus operandi  yang Cina duk reka nie. Ko nak bawak ke tempat2x macam nie, aku takde la kisah sangat pon cuma ko dah tahu pasal kes penipuan nie, tapi ko diam kenapa? Ko bagi tahu je la so that kami boleh berhati-hati. MATLAMAT TAK MENGHALALKAN CARA.

402 comments:

  1. good sharing.....keep reveal the truth...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payah g beijing,china...kat malaysia ni pun bnyk jer 'puak' yg mcm tu

      Delete
  2. haiya..lu mudah tertipu la azwan...hahaha oh yen yu~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni bg yg x thu la pasal beijing mmg sesuai sgt la di share x kira la kita mudah ditipu ke idak .apa pn thanks for sharing this info

      Delete
    2. sEBENARNYE CINA TAK BOLIH BERNIAGA KALAU TAK TIPU.... TETAP MESTI MENIPU DAN ORANG MELAYU YANG LURUS BENDUL NI PANTANG DENGAR BARANG MURAH... MESTI BAGAI NAK GILA BELI NANTI TAKUT TAK LELAP MATA KALAU TIDUR.... INI SAYA KATAKAN DIRI SAYA LAH DAN SAYA PERCAYA RAMAI JUGA YANG MACAM TU. WALAU BAGAIMANA PUN TERIMA KASIH KERANA SHARING.... SHARING IS CARING..........YOU CARE FOR THE MALAYS. THANKS

      Delete
    3. omg!!! lepas balik dari Beijing baru terbaca ni. memang exactly sama kecuali anak boss tu nama dia Coco dan dia kata dia ada design sendiri tapi lokasi kat Shanghai. dia cuma di tempatkan kat centre tu untuk belajar. dia mmg buat kalut tak fasih english. sebab dia belajar Russia katanya. ya allh!! aku belanja sampai 3300 untuk golden pearl kat kedai tu.

      Delete
    4. continue.. masa tu mmg tak nak beli sebab kedai paling last. duit dah tinggal sikit. gold pearl tu dari 95kyuan di bagi half. saya kata tak nak... tk nak.. tak nak.. smpai beberapa peringkat dia turunkan harga. last sekali dia bagi 6000 yuan. memikirkan harijadi yg akan dtg minggu yg sama. saya decide beli jelah. rm 3300.. memang niat nak bawa ke kedai jewellery kat malaysia check nilai sebenar. lepas ni sebab bengang.. kalau seandainya nilai lebih teruk atau kena tipu. for god sake.. saya akan balik ke beijing dgn tour yg sam, campak pearl tu kat muka cina tu atau malukan dia dlm group tu. memang celaka sikap peniaga cina ni.

      Delete
    5. Cube buat aduan dekat embassy Malaysia di China. Macam akak yg komen kat bawah nie. At last korg dpt refund balik.

      Delete
  3. erm... rasanya bukan kat Beijing aje macam ni, kat seluruh china camni. kalau pergi mana2 tempat di China dengan pakej memang macam ni. ingat lagi masa kami ke Guilin, amik pakej dari Malaya yang ada collaborasi dgn travel agen di Guilin. Urut kaki, kedai pisau, kedai sutera, kedai pearl - nasib baik kami ni berpoket nipis, memang tak beli benda2 macam tu. Tapi yang kesian tour guide kitaorg kena marah dengan taukeh kedai sebab dia bawak customer yang tak ada duit.

    semua tu pengalaman. Tapi apapun rasanya x serik nak ke china sebab banyak sangat tempat2 menarik di China yang perlu diterjah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh ye ke? MMg jenis cina suke menipu. Mmng best pon pergi cina. Kalau ade peluang memang nak pergi lagi. Yg buruk jdikan ikhtibar. InshaaAllah lepas nie dah tahu taktik CIna nie. hehee

      Delete
    2. saya keja dgn travel agency and slalu gak tour lead gie oversea ni yg paling sy tak suka bwk g china..actually not china jer amalkan concept tmpt2 WAJIB shopping but Korea pun sama and setiap kali kena lead tmpt2 ni la paling merisau kan..kami bkn tak nak jelas tp if kami jelas kan kami yg kena marah and akan di report di pihak atasan dan di beri surat amaran..bkan nak sgt pn commission tue tak dpt pn tak pe asal org2 yg saya bwk ni happy..tp nak buat cmna kan nie amanah and tgunggjawap kami pd syarikat..if u all tak pergu tmpt2 ni kena bway extra RM400++ sorang tau..dan pernah my click customer dia dpt detect terus tak nk g tmpt2 shopping ni and akhir my click yg kena byar kos2 kedai yg client tu tak pergi...

      Delete
  4. Baru ada plan nk ke Beijing. Itupun ibu yg ajak under muslim tour package (lebih kurang mcm tu lah)... Bagus share benda ni. Kalau kami dibawa ke tempat2 mcm ni, boikot tak nak beli. biar diorang tau.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitorang pon pergi ngan muslim tour package. hehee...
      tolong la berhati-hati. kalau kena kat korang. Si kantoikan si apek cina tu depan2 so that dia akan malu. bengang betul la. hahaa

      Delete
    2. kalau boleh mcm nk bwk laptop, pastu buka blog ni tunjuk kt org kedai tu.. hahaha :P
      itupun kalau jadi pergilah.. padahal baru plan. hihihi.

      Delete
    3. Kitorang lagi best.. anak bos tu cun gila kot!!! dok cerita dia study kat russia bagai! siap bagi account QQ dia lagi untuk friend dgn kitorang.. LOL, mmg lawak..yang my cousin and bro dah dok bekenan kat dia (tambah2 lak anak bos) hahahahahahahhahaha...tp apa pun beijing mmg best dan cantik!! kena tipu tu satu pengalaman..

      Delete
    4. Sama la kite punya anak boss!! Die cakap die study kt russia..xtau ckap english sgt..mmg cute..bg harga kaw2 punya kt group kami..lepas tu buat2 nervous bg hadiah pearl kt ktorg..kakahhh..ktorg pun dpat QQ die..

      Delete
    5. Sama la kite punya anak boss..mmg cute lepas tu buat2 xtau cakap english n buat2 cute kt depan..hebat lakonan die..xkn la anak boss xtau basic english..

      Delete
    6. Sama jugak lh pelakon nie. Die ckp study kat singapore..terpaksa take over bisness bapak die, kalo x elaun cc dipotong kalo die x keja..

      Delete
    7. betul ada yg tertipu ribuan ringgit..terutama pasal ubatan mereka, habis lah pakcik dan makcik yg baru bersara tu sampai ribuan RM...

      Delete
    8. habis pk cik & mk cik yg baru bersara ni ditipunya...beli ubat belasan ribu RM..blk Malaysia habuk pun tarak...gelang mutaira Sabah pun lebih baik / murah lagi....sy sikit pun x termakan kata2 mereka sb kwn yg pernah pergi sana dah bagi tau muslihat mereka. Suteranya beratus ringgit tp ada org China tu jual di Sbn baru RM 50 utk 4 meter.

      Delete
  5. Info sangat bagus, at least aku tahu la somthing before pergi sane...

    ReplyDelete
  6. waaahhh..kesian korang weh..xpela benda dah jadi.

    ReplyDelete
  7. moral of the story jgn percaya cha ya num alip..period

    ReplyDelete
  8. Tq
    Macamana kalau bgtau guide tu yg kita tak minat nak bli blah.. ada posibility tak utk dia straight fwd p kedai murah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depend on guide, hari tu kitorang ade berjumpa dgn rombongn pelancong dari Malaysia yg lain. DOrg gtaw yg dorg xde la pergi sebanyak mana tempat (government store) mcm yg kitorang pg. Maybe tour guide kitorang nie jenis tamak sngat nak komisyen. hehee..... better tahan je nafsu sampai die bawak pergi kedai2x yg murah. :)

      Delete
    2. Sebetulnya lwtn ke tempat2 bgitu adalah 'a must' utk setiap pakej. Tetapi sekiranya kita nk tolak tempat2 lwtn tu, kita kena ambik pakej lain yg harganya lebih mahal. Kemarin ada la sessi soal jwb dgn satu tourist agent nie, and begini lah penerangan yg diberi. Agent kena bayar certain amount kpd governmnt if trip pelancong yg deorg nk bwk kali itu tk mau pergi ke '7 tmpt wajib dilawati' tersebut.

      Klu ikut logik, lg kurang tempat kita pegi, harus lagi murah laaa.. tp utk pakej lwtn, each government dh siapkan T&C yg setiap tour agent kena follow or else sykt tour agent tu akan diblacklist. So, utk pakej trip yg murah, kita follow jer tp harus kuatkan iman dan pekakkan telinga bila kena 'pujuk'2 oleh org2 kedai tu. Dia kasi free, ambik jer.. tp bila dia suruh beli, just ignore unless ianya betul2 kita nak beli.

      Usaha adik Azwan nie memang terbaik laaa... So, bg yg nk pergi melancong ke negara luar, wajarlah buat sedikit revision dan baca komen2 serta nasihat yg dikongsi di blog spt adik Azwan nie. Mana yg baik, kita jadikan teladan dan yg buruk kita cuba hindarkan..

      Delete
    3. Thank jugak sebab bagi infromasi bagi T&C dorang tu... patutla banyak sangat tempat yg dorang bawak. Hehehe... Seb baik kmai student, kalau tak banyak jugak berborong. hehee

      Delete
  9. aku baru jer lepas balik dari cina tgk pada cerita yg diceritakan sama apa yang aku lalui x tahu lah yer ke x... tp yg kedai mutiara 2 memang sama bag gak cicicn sorang 1 nasib baik lah aku x beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus2x.... jangan selalu sangat terpedaya dengan China tu. Dorang memang target pelancong dari malaysia sebab mudah sangat percaya.

      Delete
  10. OMG!!!...kami sudah terkena...knapa lah xjumpa blog ni awal2...siot je...sian staf kami yg berbelanja habis ribuan ringgit kat kedai tu...ohhh ruginya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dgn org yg sama dan taktik yg sama ke?
      Benda dah lepas cuma boleh jdikan penagjaran... hehe..
      Lepas nie kalau nak pergi memana, kena banyak buat research... :)
      Tapi masih jugak terasa bengangnya kena tipu. hehee

      Delete
  11. Wah, great info. thanks a lot. Lusa inshaAllah bakal berangkat ke Beijing. Akanku ingat wajah itu. Pesanan yang sangat berguna. Patot kongsi dengan kawan-kawan ni. Thankyou again for sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome. Kadang2x bukan muka yang sama nie. Ada juga Individu lain tapi menggunakan tatktik yang sama. Pernah diceritakan oleh rombongan Malaysia yang lain.Dan bukan kedai Pearl je, ade yang kena ketika di kedai Jade. Jangan lupa kongsikan pengalaman korang. :)

      Delete
  12. Thanks for sharing. InshaAllah bakal berangkat ke Beijing lusa untuk seminggu. Harap semua baik2 saja nnti. Tq again for the great info.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama :) Ingat, tak kira taktik apa dorg guna. Jangan tertipu. hehee

      Delete
  13. Salam.... sy juga adalah mangsa penipuan kedai pearl ni... bru je balik dr beijing.. tak sangka kena tipu buta2.. sebb excited sgt sampai lupa diri... modus operandi yang sama... tp version kami 'daughter of the company owner' tp cerita semua sama... bracelet yang ditunjuk di atas tu pun sy ada beli... tp yg menyedihkan dan menggerunkan sy dan salah sorang rakan group ada beli 1set a soo called 'a very rare seawater pearl' dr harga 98k yuan dia bagi very2 special price for vip cust like us 14k yuan.. seawater pearl from tahiti and dikelilingi diamond... ada pendant, subang dan cincin dan guarantee letter.. disebabkan terperdaya, sy pun tanpa fikir panjang terus hulur credit card.. padahal dah cakap kat diri sendri taknak beli apa2 kat beijing sbb dah baca byk citer scam yg lain2 tetapi tak terbaca pasal pearl shop ni.. huhu...

    Tp, ptg tu kami ke silk street, jalan2 ternampak few pearl/jewelery shop disana.. saja2 tanya pasal seawater pearl n sempat tunjuk set yg kami beli utk clarify keaslian, berderau darah kami, itu hanyalah pearl biasa, kedai tu tunjuk lagi set dorang sebijik yg kami beli tu hanya dlm 600yuan... daaangggg..... mmg bengang giler dah tertipu...

    To cut the story short, mlm tu kami email ke embassy msia buat aduan dan esoknya terus ke embasy msia jupe counsellor en. Lee agree to teman kitorang ke kedai tersebut utk dptkan refund.. mmg terkejut la si amoi n pekerja2 kedai tu sebb embassy msia dtg.. dorang agree to refund, tp since payment in credit card proses will take long.. dung2 dang2 after almost 3hours waiting for proper paperwork dr dorang bru la kami beredar.. janji mereka, within 15days akan setel semua..

    Pengajaran dan pengalaman yg sgt2 pahit buat saya.... embassy juga nasihat pada semua rakyat, semoga lebih berhati2 dan spread news dan sentiasa ingat2kan pada kawan2 semua sebelum melawat china terutamanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. MasyaAllah, banyak nye. Ari tu ade salah sorang ahli rombongan kitorang yang terkena sampai RM1800 beli Gold Pearl satu set yang macam awak ceritakan. But you guys are lucky coz dapat refund balik. Kitorang pergi silk market tu masa last dah and nak pergi airport dah pon. Memang pandai giler taktik tour guide tu. Memang berderau jugak darah tengok pearl dekat silk market tu. Saya sampai berhutang dengan member bayar guna duit Malaysia. Memang pengajaran. Tapi walaupun ramai yang dah pernah kena, tapi still masih ade yang terkena sebab dorang tak tahu. So share lah pada yang lain2x.

      Delete
  14. dtg la sabah...berlambak2 pearl ni.murah plak tu.local made plak lagi.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal, kat sabah berlambak-lambak. Tak terfikir plak. macam kena santau time tu. hehee

      Delete
  15. Sama cerita nya macam kita orang jugak ni. Bagus baca sebelum ke Beijing. Aunty nak share kat blog aunty boleh ke....supaya biar dia orang dapat baca jangan jadi melayu yang tertipu dan sentiasa berhati-hati apabila merantau ke negara orang........membeli tu boleh tetapi jangan melebihi had dan harga yang melampaui batas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh-boleh. Sangat mengalukan sape nak share sebab kalau boleh xnak bagi orang Melayu kita nie tertipu lagi. Sebab dorang memag target org Melayu je, sbb kita mudah sngat percaya. Perniaga kat Silk Market tu la yang bg tahu.

      Delete
  16. boleh share ? sb saya akan pergi ke sana this friday. TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh2x.. sila bagi tahu kat semua org kg. hehehe.... bagi china tu malu skit bila dia tahu taktik dia dah x menjadi...

      Delete
  17. Aku kat beijing skrg. mujor sgt baca ko pnye post azwan sblm dtg sini. terima kasih. tapi kesal sbb tak dapat selamatkan grup2 aku. rekod hari ni ade sorg pakcik beli smpai 12k rggit smpai pinjam2 lagi ngan tourist guide chinese 'malay' kat sini. AKu sian kat die tp tak tau nk tlg takut nnt diorg kate aku hasut diorg tak yah beli lak. hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak, tolong la. Biar la dorang nak cakap ape.Nnti akan rasa lagi menyesal sebab tak tolong. 12 k tu banyak kot. Suh die call embassy cepat2x. buat macam akak yg komen kat atas tu buat. Lagipon korg kat sana lagi....

      Delete
  18. Mmg betul...kami dah pergi n perasan taktik mereka..

    ReplyDelete
  19. masalahnye..travel agensi melayu pun nk makan bangsa sendiri...ape kes...mmg xpatut...tpkn..my mother in law beli..siap ade sijil bagai..dia nk bg sy..tp i xnk ler...hahah...xsesuai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal buat kami sedih dan bengang, Melayu pon komplot degan cina sana.... Klu FREE amik je. hehee

      Delete
  20. erm...travel agensi pun...nk mkn bangsa sendri..ape kes ni??erm..my mother in law beli gak...siap dpt certificate bagai..ntah betul ntah x...dia bg sy..tp sy xnk..sbb xsesuai..hahaha

    ReplyDelete
  21. Apa yang diceritakan amat tepat sekali. Saya juga kena lawatan untuk membeli barang mereka diutama lawatan ke tembok cina diberi hanya 1jam itu dah takde orang lewat katanya.. bermain ski juga dipendekkan. Pembohong betul. That is my 1st n a last to China

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah sampai jd last terus. hehee.... kitorang pon bengang pasal tu la... Tempat menarik pergi sekejap je.

      Delete
  22. bagus... menipu bukan dosa sangat bagi diorang kot

    ReplyDelete
  23. erm..my husband pun dah kena..tp dia jenis xmudah kena tipu..tp group diorg mmg kaw kaw lah kena..tu pun tau sb clash citer gan member tmpt keje..tour guide kt sana diorg dah buat perjanjian..sb tu klu pegi gan travel agent..check lah dlu..klu murah sgt tu..mmg ada agenda mcm ni..sb group yg pegi ni rm500 sorg je byr tuk seminggu kt sana..makan lg hotel lg..logik x?? sb tour guide tu ada terus terang bhawa dia wajib kena bwa tourism yg dtg kt tmpt mereka..nk beli ke tak tu lain citer..mmg dasyat cara diorg berniaga..so beware lah..klu boleh sblm pegi tu tya2 org dlu..google apa yg perlu n xperlu..supaya lbh berwaspada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah murah nye.. Kitorang bayar beribu2 jugak seorang tapi still nak makan duit dengan cara camtu. Xpe la, senang kat dunia je, akhirat nanti tanggung la.

      Delete
    2. Jangan mudah sebut dunia akhirat.. Kita tak tahu, mgkin penghujung mereka adalah hidayah lalu dimasukkan ke syurga.. Pengajarannya ialah sbnarnya kita kena belajar tmpt kita bertandang dan buang perasan melayu yg cepat sgt bersimpati yg tidak bwetempat n mudah ditipu

      Delete
    3. confem tanggunglaa akhirat nnt, pnipu harta org, pencuri , pengumpat. Salahh dgn Allah ko boleh btobat, dgn manusia kene mintak maaf dulu baru lepas. Sharing post ni sgt bagus! Trimas Encik Azwan, tp takziah laa dah terkono, skurang2nya pahala mengingatkan orang lain dari ditipu juga digandakan Allah, insyaAllah.

      Delete
    4. Ha? aku tertipu nampaknye. tapi tempat2 lawatan tu memang strictly kena ikut,kalau tkar itinerari kena byr lebh lg..aku pun first time pegi..takpelah,pengalaman mematangkn hidup

      Delete
  24. Great info. thanks a lot..huhuhu..perlu berhati-hati..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Please share to others. So that Melayu tak kena tipu dek cina lagi. hehee

      Delete
  25. Hahah mmg betul semua yg ko tulis ni. Group aku siap bergaduh besar kat kedai pearl tu tahun lepas. Duduk kejap dlm bilik tu pastu ramai2 bangun blah bile die start taklimat. Terpinga2 staff die, siap suruh masuk balik. Mmg gaduh kaw2. Gaduh English, Mandarin sume kuar. Nampak sangat permainan die dari awal. Kalau pegi kedai2 jual teh, jed ngn pearl ni die tak pernah limit masa. Cube time pergi tgk panda ke naik great wall ke, setengah jam awal dari masa die tetapkan die dah tunggu kat bas. Puii!! Sape2 nak melancong, rajin2la menonton Scam City.

    ReplyDelete
  26. Hahah mmg betul semua yg ko tulis ni. Group aku siap bergaduh besar kat kedai pearl tu tahun lepas. Duduk kejap dlm bilik tu pastu ramai2 bangun blah bile die start taklimat. Terpinga2 staff die, siap suruh masuk balik. Mmg gaduh kaw2. Gaduh English, Mandarin sume kuar. Nampak sangat permainan die dari awal. Kalau pegi kedai2 jual teh, jed ngn pearl ni die tak pernah limit masa. Cube time pergi tgk panda ke naik great wall ke, setengah jam awal dari masa die tetapkan die dah tunggu kat bas. Puii!! Sape2 nak melancong, rajin2la menonton Scam City.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitorang pon mula2x dah gaduh jugak sbb staff die kurang ajar. tapi tetiba camne boleh kan plak. aduii. hehee

      Delete
  27. my asben pun trkena beli brg kt cina masa firts time pg....set emas putih bertatah berlian rm200 shj.dia ckp emas putih asli...smua ahli rombongn beli kecuali seorg je....blk mlsia sy trus ckp abg semua dh kna tipu..mana ada mas putih asli bertatah berlian hg rm 200. hg sbnr brgn trsbut mgkin dlm rm10 je....silap2 hg kotak lg mahal.sbb kotak dia bkn main cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa..... Mgkin la kot. hampeh betul. ramai jugak yg terkena sebenarnya. hehee

      Delete
  28. Kalau tak menipu, bukan Cina namanya.

    ReplyDelete
  29. Kalau tak menipu, bukan Cina namanya. My 2cents.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dan kalau tak senang ditipu, bukan melayu namanya

      Delete
    2. kalau tak ditipu dan menipu bukan melayu dan cina namanya

      Delete
  30. Bukan setakat Beijing, perkara ni berlaku juga di Melbourne...Jgn ambik agen Cina, mereka akan bawa pelancong ke warehouse yg tidak beralamat dan memaksa utk kita beli souvenirs Australia yg berpuluh2 kali ganda lebih mahal daripada Victoria Market...isu ini pernah masuk TV Aussie sbb pihak tourism Aussie bimbang bila agen mengambil kesempatan terhadap pelancong...sah2 tourist tak tahu mana nak beli souvenirs, jadi mereka bawalah ke warehouse yg kononnya jauh lbh murah...moral of the story, cina tetap cari untung lebih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for sharing.... peringatan juga kalau pergi Australia nanti. hehee

      Delete
  31. yup sama la kes.. tp masa sy pegi kedai ni bukan anak bos pulak.. tp bos dia.. cerita yang dia kawin dgn orang sabah. org malaysia bnyk bantu ayah dia dulu..dan dia terhutang budi dengan orang malaysia.. dia bagi sorang satu jade... dan biasa la lps tu bagi harga kaw2 murah konon.. nasib la alhamdullillah sy ni kurang minat pearl dan jade so tak terpedaya... tp ramai student2 lain terpedaya beli kononnya harga murah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untanglaaaa..... Hehhee.... Tu la, camne la bleh tertipu ngan dorg nie. Padahal sabah pon banyak pearl.

      Delete
  32. Hahaha mmg tepat sekali ape yg ko tulis ni. Group aku siap begaduh besa dengan tour guide ngn org tempat pearl ni tahun lepas. Gaduh kuar English, Mandarin sume. Sume pakat bangun n blah dari bilik taklimat tu bile diorang nak start taklimat. Tepinge-pinge tour guide tu ngn staff keje kat situ. Diorang siap pakse masuk balik. hahaha mmg begaduh besa. Nampak sangat permainan die, kalau pergi tempat jual jade, teh, atau pearl diorang tak penah nak limit mase, lagi lame lagi elok kalo rombongan stay situ. Puii! Cube kalo pegi Great Wall ke tgk Panda ke, g Forbidden city ke. Laju je die jalan. Siap da tunggu kat bas setengah jam lagi awal dari mase yg ditetapkan. Jadi sblm pegi melancong, lepas ni bole tgk documentary Scam City.

    ReplyDelete
  33. bracelet pearl tu kat pasar sabah rm10 je. ada yg lagi murah bergantung pada bentuk n jenis pearl.

    ReplyDelete
  34. saya rasa mereka memang target Malaysians, not only Malays.
    My friends yang Malaysian Chinese pon kena.
    Taktik yang sama dimana-mana di China.
    Hampir semua kedai yang tour guide bawa tu ada drama "anak boss bagi hadiah"

    so everyone, take extra precautions semasa melancong. :)

    ReplyDelete
  35. bukan org melayu je yg kena tipu. org cina pun kena jgak. i went to shanghai/hangzhou in 2010 via tour trip. same exprience wit u guys. kedai teh, sutera, jed, pearl dn mcm2 lg.. same tactic in pearl shop, tp kita org x dpt pn cincin pearl yg dijanjikan, mungkin sbb kita org x beli byk.. siap kena marah dgn tour guide kalau x beli brg.. many tour trips r like tis.. tour trip ke korea, taiwan, hongkong pun sama sj..diaorg korek duit kita x kisah kita ni org putih ke, hitam ke, hijau ke.. asalkan manusia.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asal jagan Hulk je. hehee.... Owh maybe la kot tp mengikut seorang perniaga kat Silk market tu, dia ckp dorg nie target malaysian tourist sbb jujur dan mudah percaya. hehe

      Delete
  36. Pergi beijing 2 tahun lepas, baru sekarang tahu kena tipu!!!!!! Memang sebijik laaa taktik orang kedai pearl tu. Cuma lagi best dia mengaku dia orang malaysia sebab tu dia bagi kitorang diskaun kaw kaw. Ughhhhh

    ReplyDelete
  37. Sy k beijing bulan 3hrtuu..xsangka..rupanye sy tertipuuuuu..waa krg ajaq depa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti masa beli tu bangga giler kan sebab dapat murah. ehee... saya pon sama :)

      Delete
  38. Thanks for the info yang sangat berguna...akak akan ke Beijing pada 13-18 Dis ni...dari bacaan blog blog kekawan yg dah pergi kat sana semua cerita benda yang sama...memang kaki tipu...thanks 4 sharing. Akan lebih hati hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan tertipu!!! hehe.... kalau nak beli, beli di Yanshow atau Silk Maket. Selalunya dorang akan bawak last day after dia bawak pergi semua gomen store dorg tu :)

      Delete
  39. bukan saja kat beijing saya pergi ke korea pun mcm tu juga,
    Pemandu pelancung bawak 1 lady staff senang assist jag ramai orang, Lady tu bawak kemera amik gambar kita katanya buat kenangan masing masing sibuk dok posing laki bini... masa nak balik minah tu siap dengan album jual kat kita orang .... pergh kopak sorang2 200 - 500ribu won
    begitu juga bawak tempat2 seperti Gingseng Factory, shoping place mesti bawak tempat yg tersembunyi sikit. so tak ada pilihan terpaksa. Bila kita mintak pergi ke tempat shoping yg diketahui murah dan berbaloi mereka akan selalu menberi alasan masa ni jln jem, senang kena tipu, jauh dll
    last last kami boikot tak turun dari bas bila berhenti kat tempat yg dia select.

    ReplyDelete
  40. salam azwan. utk pengetahuan mmg polisi perlancongan di china mewajibkan setiap syarikat travel utk membawa pelancong ke tmpt2 gonerment store sbb dari situlah diorg dpt keuntungan. klu gi melancong melalui travel agent mmg xboleh nk lari atau skip dr gi tmpt2 ni walaupon korg dh dtg kali 5 pon still kene gi tmpt ni klu melalui agent lah. pengalaman sendiri sy dah ke beijing, shanghai, guangzhou, shenzen dan kunming. semua tmpt yg gi tu sume kene gi tmpt2 seperti jade, pearl, silk, bamboo, massage dan lain2 lg.

    so conclusion nye, utk 1st time melancong ke china xpelah kot klu nk guna travel agent sbb nnti xtau plak nk jln2 kesana melainkan uols dah biasa melancong backpackers. for me, itu cara org china membuat customer utk exciter membeli brg diorg. sama ada caranya menipu atau tak, kitalah pandai2 menilai nye sendri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, thanks for d info. hehe.... InshaaAllah... Backpack lagi best. hehee

      Delete
  41. Thank you. Disampaikan dengan gaya tulis yg penuh makna dan kelucuan

    ReplyDelete
  42. mana2 tourist attraction jadi benda ni,so bukan pegi China je kena hati hati..siapa yang ada Astro rajin2 la tgk channel 553 Scam City,boleh tau modus operandi scammers ni

    ReplyDelete
  43. Saya ada jumpa post yg sama macam ni. Tapi muka anak bosnya berbeza....saya sekeluarga akan ke sana 12 dis ni....urmmm mcm2kan

    ReplyDelete
  44. Cina mmg bangsat n BABi!!!

    ReplyDelete
  45. omaii..jahat molek. info bagus ni. tq sharing :)

    ReplyDelete
  46. taktik yg sama digunakan kpd rombongan yg saya ikuti tak lama dulu .. tapi masa itu yg jadi hero mengaku anak saudara bos, berasal dari Ipoh katanya, datang bercuti dan tolong pak sedaranya .. siap tanya ada sambal belacan tak, dia dah rindu .. bila dia bagi harga potongan, staff dia siap berlakon terkejut, kena marah lagi olehnya .. dia kata ini org kpg dia so dia bagi special rate .. harga yg tertulis tu adalah utk org eropah katanya .. rupa2nya kena tipu dek apek ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Staff pon sama... pndai pulak berlakon. haish

      Delete
    2. Staff belakon terkejut..tu sye pun perasan..sye sendiri terkejut bila die jual pada lecturer sye jade harge 30800yuen tinggal rm1500 jer..masa tu anak boss yg bg discount..sye sendiri terdiam jap..dlm hati sye, sye cakap kau nie nak bg bapak kau sakit jantung ke ape

      Delete
    3. hahahaa.......Ktorg lak Fikir bodoh betul cine nie, bankrup ko nanti. hahaaa tgok kitorg yg bankrup. hehe

      Delete
  47. Banyak tempat yang menipu. Kedai ubat yang jual ubat beribu2 ringgit selepas selesai urut tapak kaki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ktorg kena marah lg sb xbeli ubat die..die siap suro pinjam duit dr kwn...tlg la..kami student kot..lepas tu die siap diagnose kwn sye AKAN ade penyakit jantung ke ape tah..bila sye tanya diorg mngelak, buat2 xdgr..diorg cakap tu saja tak mau bagi clear..die ingat die nak bodohkan sye ke ape..sye medical student kot, sye tau ape yg die cakap..tu la nak bodohkan org, diorg yg terbodoh n paling best diorg xtau pun diorg yg dah tertipu

      Delete
  48. as for my 2cents....me n my husband been to india n Istanbul.klu ambik tour agent mmg they will bring to expensive store n kita x wajib beli kat sana. me n my husband mmg nekad x nk beli walaupun semurah mana. later then bila go round shopping sendiri baru tau actually byk lg kedai yg jual good quality products with reasonable price!

    ReplyDelete
  49. mmg betul pun! setuju sgt2.. nasib baik sy & family sy tak cara pearl2 ni.. cuma parents sy lar diorg terpedaya time pegi tempat urut2 kaki pastu siap beli lg ubat herba diorg which is lebih dr 1k. konon2 time urut kaki tu diorg bleh agak lah ape penyakit kite. pastu yg tak boleh bla nye spjg kitorg kat Beijing tu ade sorg mamat cina ni ikut je spjg kitorg kat sane. Die tlg amik pic lah ape lah. skali last day die print siap2 pic kitorg yg byk2 tu pastu paksa kitorg beli pic yg die dah print tu. sy persoalkan kat tour guide kitorg yg kitorg x suruh pun lelaki tu amik pic kitorg. dah lar mahal giler. harga yg sgt2 tak munasabah. pastu die bg alasan yg gov cina ni mmg mewajibkan yg setiap trip mesti ade sorg lelaki ikut utk amik pic. if xde org beli pic die nnt gov cina x nak bayar gaji die. kitorg mcm haaa??? last2 sy x beli pun.. dah lar org kat sane kurang ajar, kencing berak smua tak tutup pintu tandas.. mmg first & last lah pegi sane.. btw, thanks sbb share bende2 mcm ni.. biar bagi org Melayu ni bukak mata sikit psl org Cina..

    ReplyDelete
  50. brp thn lepas aku n 3 org lg pernah gak ikut tour. ejen msia, tp arrange dgn ejen kat china. ejen msia mmg x ikut langsung lah kan..tinggalkan kami kat kl sj. mostly tmpt yg dia bawak mmg tmpt jade / jewelries. kami pernah sekali xnak ikut ke last store yg jual brg kemas nih..sbb dah dpt bau agenda kotor ejen nih.diorang ugut kami akan dikenakan denda kalau x ikut trip tu. terpaksa lah ikut...rosak mood. tak habis2 kami buat muka, sekali dgn amoi2 msia yg sama2 terkena dlm trip tu

    ReplyDelete
  51. same thing happen to us in shenzen...kata nya kalo dtg china diorg kena bawak tmpt wajib g silk.and jade house...g kedai ubat cina...tp malang dlm group kami semua tak berminat....kat dlm kedai ubat tu siap paksa2 org beli tp sbb tujuan nak jln2 je takde lah org yg membeli sgt

    ReplyDelete
  52. baru plan nak g beijing next year, good info bro
    --------mohon share yer

    ReplyDelete
  53. perkara ni memang betul...sebab kami dan member lain pun kena tipu dengan taktik yg sama juga...

    ReplyDelete
  54. Exactly same thing happened to me. Tp anak tokei pearl tu pompuan. Nasib baik tak terpedaya. Pegi kedai ubat minyak angin. 1 bekas 200ml harga beratus. Goyok panjang 7 kaki pun seratus lebih. Baik pakai minyak gamat. Kalau betul berkesan kenapa takdek pun local chinese dtg beli? Kat tempat urut kaki pun sama. Ada sorg bekas lecturer UM habes seribu lebih beli ubat tabib tu. Bila kita cerita itu semua scam, dia ckp dia selalu travel tak mudah kene tipu. Lantaklah. Duit dia. Tp kadang2 kesian tgk. Tukang tangkap gambar yg follow tour pun satu. Main tangkap gambar org. Pastu jual. Mintak kurang tak bagi. Ckp english pun tak pandai...soal toilet jgn ckp la...mmg takkan jejak dah ke sana...

    ReplyDelete
  55. Aku ni kira org tak berduit sgtlah.. mmg tak pena travel luar negeri... kalau pena pegi pon, Singapore jelah, tu pon sbb aku dok Johor, sebelah... mmg wajib le pegi.. So first tempat luar negeri aku

    But sorry to saylah.... UNTUK PENGETAHUAN SEMUA, bende ni bukan kt Beijing je ok, kat Thailand dan lain2 pon ade.. ini adalah nasihat dari kawan aku yg kerja dia mmg melibatkan dia terpaksa banyak travel ke luar negeri... Setahu aku, technical visit tu mcm tak wujud.. tp daripada bende yg korang describe, dia bawak pegi kedai ntah ape2 ntah patu korang beli mcm2 sebab TOUR GUIDE TU DAPAT KOMISYEN! so kalau derang kate mesti kene pegi PUUUUUIIIH!!! ludah kt muke tour guide tu, tukar CARIK TOUR GUIDE LAIN... nampak sgt penipu..

    aku pena pegi Beijing (and later to Xian), mmg ade derang paksa nk pi tempat2 merapik, tp kitorang awal2 ckp, no way, i don't to go there, you take me to this shop etc etc.. so, better korang usha le kt mane ade kedai2 yg boleh tahan rege... aku pegi gak kt Silk Store tu, mmg dpt murah tapi kene tawar-menawar berhabisan2.. aku sampai gaduh2 ngan amoi2 kt situ.. siap ade sampai nangis2 tp aku mmg dapat rege yg aku nk.. dan kwn aku dari China yg teman kitorang pon pelik camne aku ble dpt rege2 murah gile padahal dia sendiri pon tak lepas... oh ye, lagi satu, kompeni aku hantar sorang staf utk jage aku ngan famili aku so mmg tour guide tu takleh menipu...

    cara nk tawar-menawar tu, ade beberapa taktik, tu aku belajar on the fly.. tp yg penting, ko kene ade target utk harga item yg korang nk tu... dah pls lah, actually baranag2 MADE IN CHINA kt sana mmg murah2 gile... jauh lebey murah kalau ko beli bende yg sama, tp kt negara lain.. barang2 import je mahal gile kt sana.. lebih mahal dari kt Malaysia... dan mmg kene kurang ajar balik gak kadang2 sebab derang paksa beli, tp sebab aku pon keje ngan syarikat dari china so aku dah biasa ngan perangai derang.. kalau korang nk barang2 high class sikit, dan tempat ala2 Bukit Bintang tu, pi lah Wanffujing street.. tp kt sini barang2 mahal gile le.. tp ade ase cam high class sikit.. hehehe.. oh ye, ade satu restoran muslim terselit kt sini... boleh tahan le mknan dia...

    hotel pon mcm tu.. kalau dia kate 5 star, by which standard? china standard, or international standard.. kalau china standard tu, 5 star tu cam hotel2 2 or 3 star jelah...

    kes tandas tu, er, no komen.. kt sana mmg camtu.. pengotor gile... aku siap standby botol air mineral tok cebok.. yg aku tahu, toilet kt satu restoran muslim kt Xian ngan Beijing airport je lulus piawaian kebersihan aku.. yg lain semua fail dgn menyedihkan...

    so in short, actually it's not that Beijing is worse than other cities, it's the same as many major cities in the world.. kalau kt KL pon, tourist luar kadang2 komplen kan, kt Thailand pon ade bende2 camni berlaku, tp jarang.. Tapi masa kt Xian kitorang tenteram sikit... situ tour guide kitorang baik gile... dan very laid back, takde paksa2 kitorang soh jln cpt2 ke ape.. yg Beijing tu je ade kureng sket, tp on the 2nd day kene ugut dia tak berani lagi nk melawan ckp kitorang... so be smart, korek info sikit, patu kalau derang ckp kene denda kalau tk pegi sesetengah kedai ke, kalau tak beli itu ini ape ke, korang kene lawan.. berani sikit... ckp nk repot polis dan embassy malaysia,, korang tak berani melawan mmg kene tindas le... bukan aku nk ajar korang jadik kurang ajar, tp expected lah, kt Beijing tu byk penipu tour guide dia.. jgn caye sgt... serius aku ckp, aku dan kwn2 aku yg pegi sana takde wajib lawat kedai2 tertentu ke ape.. so maknanye, mmg bende2 tu semua TIPU....

    ReplyDelete
  56. pengalaman yg menakutkn n menyakitkn hati sbb kne tipu. nk tnye, adekah semua travel agent akn buat cmni?meaning xde ke yg betul2 telus yg xbwt cmni?

    *hilg smgt nk gi china.

    ReplyDelete
    Replies
    1. perkongsian dr komen di atas

      "salam azwan. utk pengetahuan mmg polisi perlancongan di china mewajibkan setiap syarikat travel utk membawa pelancong ke tmpt2 gonerment store sbb dari situlah diorg dpt keuntungan. klu gi melancong melalui travel agent mmg xboleh nk lari atau skip dr gi tmpt2 ni walaupon korg dh dtg kali 5 pon still kene gi tmpt ni klu melalui agent lah. pengalaman sendiri sy dah ke beijing, shanghai, guangzhou, shenzen dan kunming. semua tmpt yg gi tu sume kene gi tmpt2 seperti jade, pearl, silk, bamboo, massage dan lain2 lg.

      so conclusion nye, utk 1st time melancong ke china xpelah kot klu nk guna travel agent sbb nnti xtau plak nk jln2 kesana melainkan uols dah biasa melancong backpackers. for me, itu cara org china membuat customer utk exciter membeli brg diorg. sama ada caranya menipu atau tak, kitalah pandai2 menilai nye sendri. "

      So rasanya kalau pergi ngan travel agent memang dorg wajib pergi tmpat camtu. heee

      Delete
  57. Acara tipu menipu ni memang dah lama ni...cuma makin bertambah kaedah bila tahun meningkat...akak pergi 10 tahun dulu...kena jugak la tipu bila pi burning cream tu...masa demo bagus betul kena besi panas takde apa-apa..mak mertua akan beli...balik mesia kena benda panas...sapu tak jadi apa pun...samada dia tukar cream atau dia ada kaedah lain...beli gelang jade pun sama...ingatkan dah murah dah...ropanya gelang yg sama dpt kat tempat lain bawh RM10 je...nasib baik akak ni jenis beli yang murah2 je...tak sampai ratus...satu lagi bila pi kedai jual buah kering dia pack 3 packets sekali...balik rumah, paket yang tengah2 separuh je isi dia...memang geleng kepala la dengan diorg ni...satu lagi yang datang jual kat bilik hotel sometimes bole lah beli harga ok juga tapi mesti ada 1 atau 2 barang yang dia jual mahal dari market luar...kami bengang depa bawak shopping kedai mahal so ada yang shopping sendiri...akak pun jalan2 sekitar hotel terjumpa shopping area bawah subway tu...padahal tak sepatah haram guide beritau kami ada kedai kedai ni dekat hotel...so kami shopping kat situ la hehehe...

    Bulan Dis ni akan nak pergi lagi sekali sebab tu akak check pengalaman org di blog blog ni...jumpa blog adik ni baru tahu yang mengaku anak tokey tu scam jugak...ingatkan ada kedai baru yang bagi hadiah percuma tanpa tipu..ropanya sama je...terima kasih atas cerita2 ni...boleh pesan kat rombongan akak nanti...kalau depa tak percaya...nasib la...akak memang percaya sebab dah pernah merasa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. make sure akak pesan sebelum pergi o masa kat airport. kalau kat sana nanti kena cop emnghasut plak. hehee..... K=rombongan kitorang pon ramai je tertipu kat tempat lain mcm kedai urut, ubat besi panas tu, jade, kristal, ngan silk tp paling meyedihkan kat Pearl tu la. hehee

      Delete
    2. Ye la...kalau diorg sembang dengan akak...akak cerita la...sebab akak pun tak kenal ahli rombongan lagi...kalau depa "terlebih duit" nak beli ratusan dan ribu riban dan besikap menyombong tak mau tegur kita serombongan...maka terpulanglah pada mereka dan keluarga mereka...kang lebih lebih orang kata menyibuk pulak ye tak?...adik ni rajin pergi merata rata ye...bagus2 nanti cerita lagi...mana la tau kut akak nak pi tengok taj mahal pulak...

      Delete
    3. InshaaAllah.... pergi la kak.Kalau nak pergi Taj Mahal, sana memang bajet je sbb India murah untuk travel. hehee.... Tp dr segi keselamtan dan hygiene la kene jaga. hehee Boleh tgok bajet yg saya buat untuk previous entry :)

      Delete
  58. Kami br prg k beijing syawal lalu. Jalan cerita 100% sama yg lainnya kami dpt ank tokey perempuan. Kesimpulannya jgn pergi beijing kerana confirm anda akan dtipu

    ReplyDelete
  59. Tuk pengetahuan korang, kat Beijing mmg kita kena support gov dia dgn TERPAKSA pegi tpt2 mcm tu sbb separuh dr harga travel korang ke Beijing di support oleh pihak gov dorang...mana x nya, g beijing 6 hari 5 malam fullboard siap makan, hotel, tour sume just RM150 je sorang kalau pegi lebih dr 10 org dewasa...tu harga kos la, x masuk flight, visa dan makap dr travel agent. Sbb tu pentingnya buat research dulu sblm pegi tpt org...biasa la, tpt org...kat tpt kita pon kalau nmpk org luar, ketuk kaw2 punya...satu lg, guide kat sana mmg bergantung pada tips dan komisyen dr tpt2 mcm tu...dorang x dibyr gaji...so, kita ni sbnrnya kena alert ngan menda2 mcm tu...jgn bg org tipu kita...

    ReplyDelete
  60. wah..thanks la bro,mmg sy pun ade trfkir nk ke sne,tp maybe bkn under agent,tkut dgr nye cite kengkawan kat atas ni,wlwpun sy blh brbhse cina dgn baik,sy akan smpan utk keselamatan dri dan kluarge,so hrap2 xmudah ditipu..info kengkawan yg prnh g beijing,china mmg amat brguna utk smue rkyat malaysia..spatutnyer tourism perlu alert msalah kite ni kan,pantau agent2 di malaysia ni,mustahil la travel agent kat malaysia lnsung xth perkare ni,xlogik lnsung kite nk g brcuti,tp sperti ikut rombongn budak2 tadika je plak kn ikut tlunjuk mn tmpat yg prlu kt pergi!!perkare ni srius tu,trlalu rmai dah rkyat kite kn tipu!!ape2pun thanks kpd pemberi maklumat,nasihat di atas..:-)

    ReplyDelete
  61. thanks bro..info yg amat bergune pd smue rakyat malaysia..sptutunye pihak tourism harus ambek tindakan trhdap travel2 agent yg ade di malaysia ni,and mustahil la travel agent di sini lnsung xth mngenai masalah yg di hdapi oleh pelanggan mereka..perkare ni dh mnjadi trlalu serius dgn trlalu rmai nye org trtipu dgn taktik2 mcmni..amat brgune pd kami yg br nk g melancong kesane.nmpknye lbih baik g sndri,sprti plancong backpakers,bebas n heppy,lgpun tu la tujuan kite nk mlancong kan,brgembire..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Of course dorg dah tahu sebab bukan 1st time dorg pergi sana. Masa trip kitorg tu, travel agent Melayu tu siap dapat hadiah lagi after kitorg beli barang.

      Delete
  62. there really isn't any need to bring up the race issue here.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry, this is not about the race issue, but it is about the citizen of China (Chinese) or in bahasa we call Cina. I already mentioned in my post, 'Bukan Cina dari Malaysia'. Same if we talk about Malaysian. But there, peolple call them 'Cina' right right?

      Delete
  63. Masa we all pegi tu dalam ... 2008 kot, b4 sukan kat Beijing tu, tour guide tu bawak kat kdai2 yg sungguh elegant, kdai Pearl ni pun kot, ade mak datin tu siap belanja banyak, thankfully masa pegi tu me tak suke sangat jewelery and those barang mahai2 ni, moral - sila belanja ikut kemampuan and kuatkan iman..jgn membazir, amalan Syaitan..:)

    ReplyDelete
  64. Jika anda tidak membeli, pasti anda akan didera oleh pemandu pelancong dan dilayan dengan kasar kerana dia tak dapat untung...he he he hati-hatilah

    ReplyDelete
  65. Salam. Nak crite jugak member saya, Malaysian Chinese pun kena tipu. Kat kedai ubat. Lagi dahsyat. Mula2 belek, rega rm200. Lepas tu sinsei ckp kena tambah itu ini , dh jadi rm2000++. Bila refuse, diorg siap tutup shutter kedai, tak bagi kawan keluar. End up, kawan beli yg 2000 tp mintak half the qty. Kena gak 1000. Ganazzz diorg kt sana.

    ReplyDelete
  66. same experience with us. masa tu 2011 pergi beijing kena tipu juga. semua kena tipu beli benda yg sama. ramai lec n kwan2 kena beli benda2 nih.

    ReplyDelete
  67. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  68. Alhamdulillah, masa saya pergi beijing bulan 6, tahun 2013 perkara sama, jln cerita sama, tp syukur sbb saya xterpedaya. ?.masa kt pearl tu hati saya berkata lawa sangat sbb saya mmg peminat aksesori wanita mi...tp jiwa saya ckp xnak beli sbb saya dh ada yg di beli di sabah...so saya just enjoy je kt situ....sama mcm beli jam tangan...maybe saya jenis pandai tawar menawar hrga maka saya boleh dpt hrga dari 300 yuan kepada 30 yuan heheheh...cuma kesian kt kwn saya beli jam tgn pada harga 600 yuan bersamaan rm300.00 huaaaaaaaa mcm nk nangis dia

    ReplyDelete
  69. AsSalam. very good info. terima kasih atas maklumat yg sgt berguna...moral of the story..walau di mana pon kita berada..jgn mudah terpedaya...

    ReplyDelete
  70. http://www.interpol.int/Contact-INTERPOL
    repot sini

    ReplyDelete
  71. bende yg sama jadi kat group saya...tmpat yg sama...saya kene ngn perempuan...siap ckap die anak bos, n abg die sruh die blaja utk promote brang....siap bg cincin free sebijik cm dlam gmbar...lpas tu boleh bg diskaun gile2 lagi...hahaha.....

    ReplyDelete
  72. penah pegi bangkok....tapi travel sendirilah...tukang bawak tut2 tu pun menipu dan pandai...suruh bawak ke satu tempat ni boleh dia melencong ke tempat lain katanya FOC..bawak ke kedai buat pakaian suit utk makan malam bagai....buat apa aku nak tempah baju2 mcm tu...aku ckp taknak dia bawak jugak..last buang masa dia lah sampai ke sudah aku tak beli apa2. then, dia bwk ke temple..berebut2 penjual dtg suruh beli topi la t-shirt la...lukisan pun ada...sorry la...aku kalau pegi mana2 tujuan aku bkn utk shopping...mmg tak beli la...even barang2 yg diorg jual tu melambak2 kat pasar malam atau uptown kat KL...hahahaha

    ReplyDelete
  73. terima kasih atas perkongsian broo..

    ReplyDelete
  74. Baru pergi minggu lepas... Sebiji betol...Ada ke dia letak kitorang kat Great Wall for less than an hour...biar betul...Great Wall tu kan antara keajaiban Dunia...saya teringin nak pergi Beijing sebab nak tengok Great Wall dri kecik lagi..tapi my family buat bodo je...sampai sejam setengah kat atas..bila masuk bas kena la marah ngan tour guide tapi still Sabar je lagi.after that , dia bawa pegi, burning cream whatsoever..besok tu, pegi summer palace, naik boat, konon nak tengok garden emperor dulu2, baru je sekejap, lebih kurang setengah jam, tour guide Dah panggil..omg seriously..macm sekamar letak tapak kaki kat situ, then dia panggil Balik.adik say pulak pegi toilet , qada hajat, Memang lama la..sorang melepas, sorang pass air..yang tour guide ni apa lagi meroyan la...parents saya Dah hilang sabar, Memang kena la tour guide tu..dia cakap dia takut kitorg terlepas acrobatic , then bila kita smapi kat tmpt acrobat, we still have to wait for another 1 and half hour...besoknya tu, tour guide tukar ngan orang lain..nut still kena pergi tempat2 yang kat atas tu..x kisah la Dah tu polisinya..tapi Memang x bli apa2 la..sebab kitorg ni under Muslim tourism, dia letak kat Muslim supermarket..ingat kan Jual jubah ke, Baju ke rupanya jual groceries macm beras, gula, minyak n so on..well Nama pon supermarket..boleh plak dia letak kitorg 2 jam kat sini..tapi apa je pon nak beli, bukan kita nak masak pon kat hotel..
    Waktu pergi silk factory, mcm2 la dia xplain tentang silk, n dia cakap silk yang dia jual ni washable dengan shampoo..tapi mak saya Memang sllu beli silk, n biasanya orang jual Akan cakap silk ni kena dry clean..terus mak saya tawau hati nak beli..lagi pon choice dia x banyak, kata factory tapi berapa sangat je pon pilihan kain dia..waktu pergi silk street, mak saya masuk kedai silk, org dalm tu cakap silk memg kena dry clean, even kat kain pon tulis dry clean..
    Kat Tibet medicine plak, katanya free massage, then husband kena duduk ngan wife..dia tny umur setiap orang..tapi sebnernya dia aim orang berduit..kitorang yang 20 an ni duk tepi je dendam kaki sementar dia pujuk mak ayah kita beli obat..bukan pujuk pon tapi PAKSA..seriously PAKSA..hangin
    Hangin..
    Banyak membeli pon waktu 2nd last day,,dia bawa pergi jewellary kat national stadium..Ada la bli kat situ n dpt free lagi..modus dia Sama la McM blogger, tapi positive je la yang dia jual tu ori..sbb silk street tu tak tau la betol ke x dia cakap.. Nak menyesal pon x guna..
    Banyak yang x puas hati, tapi cukupla ni je..rahsianya sama je pengalaman Semua orang.. Cukupla sekali je pergi Beijing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. A''ah... betul. Yang pasal ubat tu die target og berduit. Kononnya dia nak urut la sangat, padahal buat2x camtu je. Xde terasa pape pon. Then yg lecturer jd mangsa nie, gigih die bg penerangan, siap kene marah lagi sbb xnak beli.

      Delete

  75. mana2 pergi ngan travel agent,
    memang derang bawa pergi ke tempat yg derang pilih.
    kalau tempat beli2 barang spt store @ lebih kurang store ,
    ada introducer spt penulis ckp......
    memang gerenti ada komisen untuk depa.
    lain negara lain cara.... tapi punya persamaan bila peserta beli barang
    maka ada komisyen untuk agent guide ni.
    so bukan ke China saje yer, negara2 lain pun eloklah org2 kita beware,
    tak terpedaya dgn taktik sebegini.

    ReplyDelete
  76. sama jer cerita dengan pengalaman kita orang, Beijing dah lah hancing ,kaki kencing semua.

    ReplyDelete
  77. BEIJING dahlah Hancing, BYK kaki KENCING. basah kita kena tipu anak boss

    ReplyDelete
  78. Lain kali kalo nak beli pearls...dah alang2 mahal, beli Mikimoto Pearls

    ReplyDelete
  79. Lain kali kalo nak beli mutiara, dah alang2 mahal, beli Mikimoto Pearls jek dik. Pakai pon ada standard!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah nama tertipu, kalau tak xnak beli pon. hahahaa

      Delete
  80. terima kasih dik...kerana memberi informasi dan pelajaran yg sungguh berguna...akak nak pergi Beijing 5 Dis ni.jadi,In syaa Allah akan ingat pesanan dlm blog ini.boleh share pengalaman adik dengan yang lain..

    ReplyDelete
  81. klu shopping kat market..sales girl selalu mintak duit Malaysia kononnya souvenir! imagine klu sorg bg dia RM1..10 org dah baper? pastu dia bley tukar kat money changer! semua mcm tu...paling senang ckp..sy x bwk duit malaysia

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain kali bawa duit Indon, kenekan dia org pulak

      Delete
  82. haha.. atc kiteorang pon bru balik oct haritu... mmg sakan tekejut berok harga runtuh.. muke bsinar2 time pilih.. beli bracelet tu macam beli ikan kat pasar. seronok sangat ..budak2 laki pon beli untuk gf n mak dorang .. semua sameee je cerita kite cume apek tu je orang lain.. damn..! gggrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same la, yg xde gf pon gigih beli utk future pnya gf. hahaa

      Delete
  83. Saya beli power bank dkt guangzhou. Harga rm50 je. Dia ckp boleh caj enpon 3 kali. Tgk2 isi sekali pn bateri x penuh. N lg satu hard disk. Ckp 1 tera tp bila kwn saya simpan file, hard disk tu da penuh. Dia mskkn disket ke apa dlm tu. Bengang gila. Nsb baik duit hbs beli kain je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah.... member pon pernah citer pasal benda nie. hahaha..... Dorg masukan disket kot. hahaa

      Delete
  84. kita org pun terkena.. tp 'anak taukeh' yg kita org kena tu pompuan.. taktik sama jer.. sejibik sejibon.. yg bangang tahap dewa tu bila sales person yg lelain purak2 trperanjat sb 'anak taukeh' kasi rege murah.. mcm haram betol rasa..

    ReplyDelete
  85. kita org pun terkena.. tp 'anak taukeh' kita org pompuan.. taktik sama.. sejibik sejibon.. yg bangang tahap dewa yelah biler lakonan purak2 terkejut pd budak sales yg lain yg konon nya 'anak taukeh' bole kasi rege murah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dorg guna taktik yg sama je. Cube anak bos tu je yg lain. Ramai plak bos tu ade anak.

      Delete
  86. sakitnye aty bace...kena tipu gak la nie..jade cam ne plak??ade sape2 info untuk jade??

    ReplyDelete
  87. hyee..tekena gak la nie..jade??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jade pon same. Sebab rombongan kitorg jumpa kat silk market tu terkena yg kedai jade tp taktik yg sama.

      Delete
  88. ehh sme la mcm our trip ke shanghai.. kedai pearl, kedai jade, silk, teh dan mcm2 lg.. plg heaven kdi last sbb kt stu blh dpt hrge plg mrh rm5 utk 1 tote beg.. tp yg xheaven duit dh byk habes dkt kedai2 mengarut seblm tu.. kitorg baru balik dr shanghai 3nov ari tu 1 kelas kot pergi... aku siap pjam duit mmber lg semata2 nk beli rantai pearl yg hrge rm600 dpt spruh hrge... excited gilerr.. mudah btl aku tepedaya.. entah ap die sembur ubt guna2 tah sampai aku pendek akal.... pdahal aku dh bli 2 rntai pearl yg murah... so korg yg nk pergi tu berhati2 la... jgn mudah percya.. tgu kedai accesory yg plg last nt dorg bwk.. confirm korg blh dpt mrh giler2.. borong la byk mne pn pearl, teh, jade, tshrt mcm2 lg ade... tension beb hri last tu ak xdpt bli ape2.. pearl pnye psl.. hahahahah

    ReplyDelete
  89. kejap, ni kedai yg dekat stadium yg lps tu mkn dkt restoran berdekatan tu jugak ke? rasa mcm ada g jugak tp bukan kedai pearl..

    masa kitorang gi, jual batu. kaler biru.. siap konon owner asal dr malaysia..pearl yg kitorang g, mmg mcm kilang kot. siap ada buat cream muka bagai..

    rasanya scam yg sama tapi produk dia tukar kot.. huhuhu

    ReplyDelete
  90. rasa mcm kedai yg sama yg kitorang pergi tp produk lain.. ni yg kat stadium srg burung tu kn? yg ada restoran sekali tu. betul x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah kat area stadium sarang burung. tapi kitorang tak singgah kedai makan, not sure ade ke tidak.

      Delete
  91. Kami ke China. Secara berkumpulan. Dpt travel agent yg ngarut entah apa apa entah. Asyik membebel sepanjang masa. Mungkin kerana kami ni cakap bahasa melayu walaupun ada org cina yg ikut...dan kami tak beli apa2 di kedai yg dibawa tu. Kami siap buat ngantuk dan penat. Dah sampai depan kedai...kami tak masuk ...kedai yg jual pisau. Travel agent punya ler marah...kami buat2 bodo. Lastly...kami kluar sendiri pegi shopping....nasib baik hotel dekat area shopping. Kami pegi tembok besar...hampir 2 jam 30 minit. Kami ke forbidden city utk 3 jam...summer palace utk 3 jam...kami buat2 sesat...hehehe...ke hardrock...dan beberapa tempat lagi.

    ReplyDelete
  92. Sy dan family pergi beijing last year.. My sis is tour agent.. According to her itu adalah polisi lawatan ke beijing kalo ikut tour package.. Wajib dipenuhi untuk kelulusan visa.. Unless u pergi bakcpakers.. Itupun nk mohon visa kna buktikan tempahan hotel.. Kalo x visa xlulus.. Situasi nye mmg begitu kna lawat govt store.. Tp nsb kami baik.. My sis dah pesan jgn cpt terpedaya.. Itu strategi mereka sbb pakej yg mereka jual amat rendah.. Bygkan kalo musim panas pakej 5h4m termasuk makan,lojing,entrance fee,tipping harga yg mereka offer serendah rm200.. Cara itulah mereka berniaga.. Jgn salahkan org sbb terpedaya..lain kali study dulu sblm travel... Mengikut pengalaman kakak sy yg sudah ke beijing hampir 5x silk market dan market yg lain kebanyakkan adalah brg tiruan harga yg ditawarkan xmasuk akal..200% dr harga asal..sy hampir bergaduh dgn mereka dlm proses tawar menawar.. Kalo nak untuk kepuasan diri baik bli ke govt store..ada jaminan pemulangan wang.. Mengenai kdi pearl di bird nest stadium.. Nsb la sy x terpedaya.. Harga mmg menggila.. Ceritanye knape mereka letak harga tinggi kerana target mereka adalah buyer dr jepun dan british..yg punya wang lebih.. Itu sbb dpt cincin free,kononnye owner kdi tu adalah from malaysia.. Huhuhu.. Itu sy xtahu.. Tp bg saya.. Mesti rajin buat research sblm pergi travel.. Bg sy xde masalah nak ikut pakej.. Alhamdullilah pakej kami sgt memuaskan.. Bygkan y don't u spent rm200-rm700 (seasonal) byr pakej dr kna cr sdiri.. Sbb beijing adalah kota yg sesak and massive.. Kalo nk guna public transport pun sy rasa x efisien... Itu saje pendapat sy.. Lain org lain pendapat... Bg saye beijing is a good place to visit.. Sy pergi fall season pakej dlm rm500...

    ReplyDelete
    Replies
    1. So maksudnya menipu itu x salah tapi yang terpedaya tu yg salah? Matlamat tak menghalalkan cara especially sape yng jd tour agent tu. Kalau dah tahu cara dorang macam tu, bagitau la pada ahli rombongan yg dorang bawa. Kerja la cara professional. Skali dah kantoi subahat memang orang dah x amik dah pakej yang agent kaki subahat tu. Bukan tak buat research tapi sebelum nie tak jumpa orang yg post pasal benda nie. Mungkin dorg x tahu kena tipu org xde medium yg nak gunakan utk sebarkan benda tu. But then mesti la ade yg pernah kena, barula akan jdi pengajaran dan peringatan pada yang belum kena. Im not blame you for what you said. Tapi U sendiri pon xde inisiatif nak share kat orang lain walaupun U tahu tentang benda nie dah lama dah. Sorry yerr.......

      Delete
    2. setuju. mmg at last, brg yg berkualiti adalah di kilang yg govt China pgg cthnya kilang sutera. yg lain, kena pndai pilih.

      tp, sy juga setuju yang kalau kita dh tau, akan ada 1 kedai yg buat scam, bgtau pada client.. etika kot. xkn terjejas bisnes kalau buat secara jujur..

      Delete
  93. senang cite, xyah gune package, jz free n easy cam sy p perth ari tu.. enjoy n bes giler! budget travel! below 2K 5D4N aptment/ return tix/ n jln2.. mkn msk sendri ..siap bwk kuali/periuk bagai.. janji da wat research/ study map, transportation etc..hikhik

    ReplyDelete
  94. br balik dr hong kong..ada peniaga cina kat ladies market jual cincin pearl jgk..harga HK400..dlm rm160 duit kite...die punye la paksa beli sampai harga drop jd HK50..so dgn selambe nye aku ckp yg barang die fake n kat malaysia boleh jumpa brg ni dlm tong sampah..agak kurang ajar disitu..dan cina babi itu meroyan ugut nk pukul aku..ada aku kesah?? dgn sekali jeritan 'lancau lu'..terus senyap cina babi itu..haha..baru dia tau..bkn mudah nk tipu org malaysia

    ReplyDelete
  95. hehe…kami terkena di kedai jade…
    lebih kurang sama ja jln critanya…
    dpt jade percuma, dari "cucu bos"…n cucu bos ni pandai cakap indon…
    cerita yg sgt menyakinkan..datuk tengah sakit so dia dtg tolong2 ja..bg diskaun kaw2 punyer..
    tak sampai setahun..luntur semua…huhu

    ReplyDelete
  96. Huu..thanx 4 da info...aritu gi korea pun sama..sy masuk 1 kedai kasut ni..nak cari boot. .sbb musim sejuk..sorang mamat budjet k-pop tu layan sy dgn baik..bayangkan saya cuba lebih dari 10 pasang boot..dia tetap layan sy dgn baik..sy ckp english..dia balas balik dlm bahasa korea..deorang pun bleh ckp skit2 bahasa melayu especially nak sebut harga barang..mmg BM deorang bleh tahan la..sambil dok try2 kasut..dlm kepala ni dok pikir..kasut dah la x de jenama..harga yg kononnya after diskaun pun dlm Rm150-Rm200.. quality pun mcm kat kedai2 kasut malaysia yg jenama ntah pape je..kalau tambah skit duit..dah bleh dpt Dr Marten..huhu..anak sy siap tumpahkan air dlm kedai..mamat tu still ok lagi..dia budjet sy betul2 nak beli la..mungkin nasib menyebelahi sy..kebanyakkan kasut yg saya rasa "ok la"..semua x de size...then sy pun amik keputusan x nak beli...skali mamat yg tadi punyalah penyabar..baik hati...tetiba dok maki2 dlm bahasa korea..dia ingat sy x faham dia ckp ape...saya buat2 pekak je n senyum sambil terus keluar..hahaha..pastu...jln2 lagi..nampak lagi 1 kedai kasut...baru je nak masuk..tetiba ternampak mamat tadi dlm kedai tu..memula ingat kembar ke.?.huu..nasib akal sy masih bleh berfikir..sy pun x jadi masuk kedai tu..rupanya..kawasan tu..kebykkan kedai owner yg sama..haha..saya pun cerita la kat saya punya tour guide (student malaysia)..dia kata..kasut kat kedai ni..harga dia dlm 29.90...fuhhh..nasib saya x beli..tap kan..sy cukup respect dgn mentality org korea..deorang tersgtlah pembersih.Bygkan tandas awam deorang..dah la x de air..tapi x kotor n x de bau busuk..kagum juga la..haha..n korea negara yg selamat dari pencuri/peragut.Sy aritu tertinggal hp samsung note 2 dlm bas awam otw dari airport ke guest house..punya la gabra n semangat nak melancung pun bleh kata hilang la time tu..dah la 1st day..then nasib baik tour guide sy(student malaysia) ni ada no tel company bas tu...dia call..2 jam lepas tu..sy dpt berita gembira...driver bas tu akan hantar balik hp saya keesokan hari..fuhh...legaa...sblm tu..tour guide sy mmg ada ckp...jgn risau..org korea bukan pencuri..tapi sy x percaya memula..rupanya mmg betul...cuma kena hati2 time nak shopping kat kedai2 yg jual selain brg2 branded.Saya rate kan korea selatan 4 1/2 bintang drp 5 bintang.Sy berhajat nak pergi lagi kalau ada rezeki.Untuk Beijing..saya akan buang dari list percutian...hiiihiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. perkongsian menarik. hahaa... Eh pergi je la. tp jgn guna agent. Redah kasi pecah je. hehee

      Delete
  97. sebijik cara dengan yg kitorang kene dlu. geram sampai sekarang. tapi yg kitorang kene kat kedai jade. bos tu baru dapat anak katanya, so dia bagi jade free utk raikan. sume syok la. then katenya isteri dia org malaysia, so bg kitorang discount special. pastu bagi discount beli cincin and gelang. harga rm200 gak satu set gelang ngan cincin. family aku sume bli T-T (senangnya kena tipu!). teringat mmg geram sgt. time tu mak aku nk beli satu set rantai (RM1000+), nasib time tu credit card da max out. kalo tak, menangis x berlagu laaa..

    ReplyDelete
  98. Betul sangat....aku bernasib baik semasa ke sana bersama pensyarah aku yg sangat baik dengan aku terima kasih tuan...rakan2 aku yg lain ramai yg kena sebab tak dengar cakap pensyarah ...aku and gang merah berkepit ja dgn pensyarah ...semasa kat kedai2 macam tu pensyarah aku siap bagitau lagi lepas ni apa akan berlaku dan apa akan da org cakap untuk kenakan kami...ha..ha..ha..bijak...selalu ayat yg aku gunakan ialah...mari kita tengok siapa yang kena....ha..ha..ha..
    Aku siap pemandu pelancong tu marah lagi sebab kami 6 org cabut lagi tak ikot dia punya program..ha..ha..ha..last sekali kami shopping sendiri...bagai pucuk ulam dicita...kepada rakan2 yg tau siapa aku..ha..ha..ha..ha..pengalaman yg amat manis di sana..sorry ya china...sebelum ko pedajal aku ..aku pedajalkan ko rang dulu dgn bantuan pensyarah aku....

    ReplyDelete
  99. Betul sangat....aku bernasib baik semasa ke sana bersama pensyarah aku yg sangat baik dengan aku terima kasih tuan...rakan2 aku yg lain ramai yg kena sebab tak dengar cakap pensyarah ...aku and gang merah berkepit ja dgn pensyarah ...semasa kat kedai2 macam tu pensyarah aku siap bagitau lagi lepas ni apa akan berlaku dan apa akan da org cakap untuk kenakan kami...ha..ha..ha..bijak...selalu ayat yg aku gunakan ialah...mari kita tengok siapa yang kena....ha..ha..ha..
    Aku siap pemandu pelancong tu marah lagi sebab kami 6 org cabut lagi tak ikot dia punya program..ha..ha..ha..last sekali kami shopping sendiri...bagai pucuk ulam dicita...kepada rakan2 yg tau siapa aku..ha..ha..ha..ha..pengalaman yg amat manis di sana..sorry ya china...sebelum ko pedajal aku ..aku pedajalkan ko rang dulu dgn bantuan pensyarah aku....

    ReplyDelete
  100. seriously masa kita org baru2 ni bukan yen yu...org lain dia kata dia owner pearl ni...seriously ni semua pekerja dia..zzzzzbijak2

    ReplyDelete
  101. seriously haritu bukan yenyu...kita org owner dia lain...pandai dorang..I think ni semua pekerja dia je ni...useless...bijak permainan dia

    ReplyDelete
  102. Salam.... akak baru je balik dr Guangzhou minggu lepas. Cerita lebih kurang sama. Compulsary visit Chinese Herb & Jade Shop... Kat Jade shop tu, tauke siap bagi jade free. Org dah bagi ambik je lah kan... lepas tu siap tunjuk lagi cara2 nak kenal benda tu tiruan ke tak. Ruby, berlian, jade... pas tu dia kuarkan semua set brg kemas... siap bg diskaun kaw-kaw punya. kemusykilan timbul bila kami sendiri nak try check brg tu betul atau tak. Staff dia kata bos je boleh guna.... haaaaa nampak tak mainannya di situ.... Nasib baik jari akak ni besar klu tak mesti terkena jugak. So, selamat di situ. Cuma ada sorang abg ni hampir terpaksa membeli satu set brg kemas harga berbelas ribu tp tauke tu kata U're my friend, I give u special price 2K je... nasib baik lah abg tu mmg bijak mematahkan kata2 sampai kalah tauke tu... terus tak nak layan kitaorg sbb x berjaya pujuk utk membeli. Itu kisah di kedai Jade. Sama jugaklah kalu pegi Herb shop tu..... jgn mudah terpedaya kalau dia suruh beli ubat itu ini... Lagi kalau gi shopping kat Mall... try dapatkan harga terendah. Selalunya diaorg akan bg satu harga pas tu suruh kita bg harga kita. Try bg harga paling rendah. Klu dia x nak, buat2 blah dr situ. Mesti dia panggil balik nye. kalau nak lagi murah, minta harga untuk beli 'many-many' sure dpt nya. Lagi satu, bila pegi ke mall akan ada mamat2 atau awek2 yg bagi kad kecik mcm name card tu pastu suruh follow diaorg gi kedai dia.... jgn dilayan tau... OK ...good luck semua, berbelanja biar berhemat.

    ReplyDelete
  103. Omg, nape laa xjumpe entry ni awal2. Sama sebiji mmg derg berlakon je. Sebbaik mmg ade prinsip sendiri.

    Those yg nak gi beijing, please keep this in ur mind for shopping tips:
    Do not spend ur money on things u can get cheaper in malaysia.

    Bargaining is a must. If they cant give u price similar to malaysia if they are not cheaper. Then dont waste ur money.

    Beli dari internet lagi murah. Tak payah nk gaduh2 n penat bargain pastu kene maki hamun...

    ReplyDelete
  104. Huhu sama cam kes kami di kedai pearl, jed, silk store..beli gelang yg rege rm100 duit msia coz last day duit dh abs..kalu tak mesti beribu2 abs..huhu

    ReplyDelete
  105. Ala, kalau org2 berniaga semua memang bercadang untuk mengaut keuntungan maksimum. Bukan setakat org cina, kalau pergi kedai mana2 pun akan kena tipu. Contohnya, tempat perlancongan di malaysia pun ramai yang menipu tanpa mengira bangsa. Kalau orang2 dari negeri lain melawat ke Terengganu untuk membeli kain berapa ramai yang tahu harga yang dipamerkan sebenarnya sekurang-kurangnya RM50-RM200 lebih mahal daripada sepatutnya? Hanya orang tempatan je yang tahu. Yang lain tahu kain sutera memang mahal. Jadi, pengajarannya, sila la selidik dahulu sebelum melancong. internet dah ada, pergi online baca bahagian 'comment and review' ramai je pelancong berpengalaman yang ajar macam mana nak beli barang dan tawar menawar dengan margin keuntungan mereka. Negara China memang dah terkenal dengan komisen mereka yang tinggi kalau melawat ke tempat2 tersebut selama ini. Siap ada yang jual barang-barang tiruan. Kalau anda semua pernah bersembang denagn rakan-rakan Cina, ramai je yang bagi amaran jangan beli barang perhiasan dari sana.Saya hairan masih ada yang tertipu dengan taktik mereka ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau lah semua orang macam awak mesti tak akan ade kes kene tipu dalam dunia nie. :)

      Delete
  106. Cina Malaysia pun aku tak percaya, inikan pulak cina china.. hagtuii..

    ReplyDelete
  107. salam bro...aku salah seorang mangsa yang baru pulang dari Beijing hujung bulan Oktober 2013...dan semua cerita kau mmg sama dengan aku alami...pandai diorang manipulasi minda dengan bisnes diorg eh...

    ReplyDelete
  108. lokasi sama, cume anak bos jain. aku kena anak bos pompuan. nancy namenye.. aku pun terkena..lepasni klau pergi lagi aku shopping bju je.

    ReplyDelete
  109. Salam. Sy pernah menjadi guide dan tinggal di Beijing tu. Moral of the story, derang ni buka kedai, meniaga. Kita orang Malaysia ni bile pegi je oversea, x kira ler china ke, indonesia ke or mane2 tempat mmg lupa diri, berabis shopping, knun oversea. D china, its their policy to visit tempat goverment store. Malaysian, control ler nafsu tu.

    ReplyDelete
  110. Prgi hong kong lg best la klau mcm ni....org HK lg jujur hasil didikan british...cuma x ramah....tp x rasa tertipu....puas hati shopping....

    ReplyDelete
  111. Prgi hong kong lg best la klau mcm ni....org HK lg jujur hasil didikan british...cuma x ramah....tp x rasa tertipu....puas hati shopping....

    ReplyDelete
  112. sama laa nampaknya..sy ni terkena juga masa pegi Ghuanzou..cerita sebijik sama

    ReplyDelete
  113. Baru balik dari guangzhau, alhamdulillah kami empat beradik perempuan pergi tanpa melalui travel agensi, nekad berbekalkan kemahiran bahasa cina yg kami ada, mendpt tempat penginapan yg superb, tinggal bersebelahan beijing road, dan perlu skil tawar menawar yg baik. Kepada yg xreti berbahasa cina, beijing road tempat sesuai utk anda, byk pekedai boleh berbahasa inggeris dan ada juga boleh berbahasa melayu sedikit, ada restoran muslim, cuma tetap kena berhati hati dgn peniaga beg tgn yg approach kita, mereka seolah olah ingin mendorong kita mengikut mereka utk melihat beg tgn yg dlm stok...ada byk shopping mall di sini kena pandai menilai kualiti mereka sebelum membeli sbb ianya harga tetap cuba ke dlm kedai kedai, yg ini boleh tawar menawar, kita letak harga terendah jika mereka enggan bg blah aje, percayalah mereka akan bersetuju dgn harga rendah kita

    ReplyDelete
  114. Sama juga dengan tempat kita di Malaysia .. kat Batu Caves ... hampir dengan SEGI FRESH MARKET .. ada beberapa kedai yg jual barang2 Malaysia ... semua bas2 persiaran yg bawak pelancung dr luar ke sana .. shooping time .. tapi yg pelik dan ajaib .. aku ngan kenkawan pernah nak masuk ke ekdai ni tapi POK GUARD tak benarkan .. hantya untuk pelancong yg mai dengan abs persiaran je katanya ... apa lagi .. tu tempat menipu dan belasah duit pelancong luar .. tak percaya korang pi ke sana .. dan cuba masuk ke kedai tu kalau boleh ..

    ReplyDelete
  115. tq for sharing azwan..kami dah ke shanghai n guangzhou..insy allah ke beijing 23/12 ni..tp x penah guna agent or tourguide...semua plan sndri walaupun firstday mmg melilau mencari tmpt tp syukur akhirnye jumpa jugak...kami shopg di tmpt tmpt yg mmg real shpg place.x penah dgr pulak psl gov store ni...hotel pun x penah advise apa apa...malah derang very helpful..tuliskan nama tmpt yg kitaorg nak pegi dlm mandarin...hrp hrp beijing trip kali ni kami dijauhkan dr perkara perkar yg buruk spt ini....

    ReplyDelete
  116. salam. byknya info ttg beijing. agak2 ada tak tmpt shopping ygbest kat sana. mohon share. akak n group akan ke sana bulan mac. tipping perlu byr pd guide n driver ke? kita kena byr rm100/sorang utk 5 hari. visa skrg rm120ke? pls adv tmpt2 yg kena avoid shopping tp kena gi. thks so much. all of u are lifesavers sbenarnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak, for tips melancong ke beijing boleh klik kat newer bawah rungan komen nie. Situ ade saya bg tahu mana tempat nak shopping yg best. Kalau tipping dan visa tu, saya tak pasti sebab saya pergi dgn agent. All include. hehee

      Delete
    2. harga visa skrg RM85 utk single entry + RM 30 utk service fees travel agent so total RM 115 per passport..if pergi sendiri mmg tak nak nya gie goverment store tp if pergi dgn travel agent kena pergi sebab nak elakkan cukai..di malaysia sendiri if kami selaku travel agent bwk msuk plancong luar and bwk pergi kedai2 wajib pergi ni tak perlu byar cukai..sama la konsepnya di china cuma beza di china dorang pikir mcm2 cara utk myakinkan planggan membeli brng mereka...

      Delete
  117. kalau harga rm 1000+ and diskaun sampai 200 belum tentu aku beli. walau dgr mmg banyak diskaun.. sbb aku jenis beli bawah rm 50. tu pun tgk brang.. kedekut betul aku ni.

    ReplyDelete
  118. gelak guling2 baca. sian ko..! org melayu mmg senang kena tipu sebab p travel otak kosong. pemalas nak buat research or digging infos pasai negara yg nk p tu. satu lagi pangai, kalo p travel mesti nak sopin bagai nak rak, bukan nak embrace culture,food n geography negara tuh. sian..da la pg dgn agen plak tuh walhal bola ja buat grouping hanya berbekalkan sebuah buku dr lonely planet kot! sian..

    ReplyDelete

Itinerary ke Korea & Koh Samui


Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan itinerary ke Korea. Sila klik SINI.

Download Itenarary ke Koh Samui di SINI.


Sebarang pemintaan melalui email tidak akan dilayan.


Untuk pertanyaan yang memerlukan jawapan dengan kadar segera, sila PM saya di SINI.