Backpacking Trip Ke Busan, Korea - Taejongdae Park & Gukje Market


Assalamualaikum, bersambung dengan kisah pegembaraan aku ke Korea Selatan. Hari ke-5 aku di Korea iaitu di Bandar Busan. Dah lama aku nak update sebenarnya, tapi tak tahu apa masalah internet kat rumah aku nie. Tetiba xleh nak upload gambar kat Blog. Terkpaksa pergi Cyber Cafe. Membazir je RM2. Hari ke-5, after breakfast je di Suk Bak Guest House, kitorang terus ke Taejongdae Park. Breakfast pagi ni disediakan oleh Subak Guest House. Taejongdae Park nie buka seawal pukul 9.30 pagi, dan seawal itulah kitorang sampai di Taejongdae Park nie. Nak bagi tahu bertapa excited nye kitorang nak pergi tempat nie. Time kitorang sampai tu, tak ramai lagi orang yang datang ke sini. Brother yang aku jumpa di Seoul hari tu semangat suh kitorang ke Taejongdae Park nie sebab dia cakap view kat sini memang cantik. Daripada review yang aku tengok di Internet pon, ramai yang recommend untuk pergi tempat nie. Dalam itinerary aku buat pon ade aku dah masukkan untuk ke sini. So senang la sikit nak ke sini sebab aku dah cari direction siap-siap.



Directions To Taejongdae Park : From Busan Station, take Bus 88 or 101 and get off at Taejongdae (태종대). Taejongdae nie stesen last skali. Korang cakap je kat Driver Bas tu, Taejongdae…. Taejongdae banyak kali macam budak skolah nak beli aiskrim. Selagi tak dapat selagi tu cakap “Nak aiskrim nak aiskrim”. Nanti dah sampai Taejongdae tu dia akan bagi tahu. Buses bound for Taejongdae: 8, 13, 30, 88, 101. Ticket Bas : W1,200 (Kalau dari Jagalchi, sebelah stesen Nampo) Bas No. 8. Bas no.8 ni akan berhenti di Taejongdae iaitu last stop untuk trip bas ni.
Open November-February: 09:30-19:00 (Tips ke Busan)

Actually masa sampai tu kitorang nak naik Train (Danubi). Hraga tiket W 1,500. Train macam kat Zoo sebab park nie memang besar dan kalau pusing satu taman tu dengan berjalan kaki jaraknya ialah hampir 7km. Aku rasa la. Unfortunately, masa kitorang sampai tu, train tu xleh nak beroperasi sebab semalam hujan so jalan jadi licin. Nak tak nak kena la jalan kaki. Cuaca time nie xde lah sejuk sangat walaupun winter. Dalam 13̊C camtu je. Jadi xde la bermasalah sangat untuk jalan jauh-jauh dengan cuaca macam ni.

Taejongdae Park dekat dengan laut so sepanjang perjalanan tu view die memang cantik. Bukan cantik biasa-biasa je, tapi memang cantik giler. Serius puas hati datang sini. Sepanjang jalan, kitorang amik gambar je. Ade beberape tempat tu korang boleh turun sampai ke tepi pantai. Tapi nak mandi tu xleh la sebab sekarang tengah winter so air laut pon sejuk macam baru kuar dari peti ais. Air laut kat sini biru macam air laut kat pulau. Air laut kat rumah aku pon xde sebiru macam kat sini. Dalam taman nie plak ade beberapa tempat menarik yang korang boleh singgah contohnya macam Tejongsa Temple, Yeongdo Lighthouse, Observation Deck, Gumyongsa Temple dan Taewon Pebble Yard. Kalau nak senang, korang mitak je map dari Tourist Information Centre kat tempat nak beli tiket Danubi tu.

Walaupun aku pergi time winter, tapi xde rupe winter langsung. Pokok semua hijau je dah macam masuk musim bunga. Cuace pon xde la sejuk sangat.
 
Ade satu tempat tu korang boleh turun sampai ke tepi pantai. Kat bawah tu ade ahjumma yang jual makanan laut macam kat Jagalchi market. Korang boleh menjamu makanan kat situ dengan menghirup udara yang segar sambil ditiup angin bayu yang sejuk membeku. Abalone ade, ikan ade, pepancut laut ade dan macam-macam. Pepancut laut tu menatang yang macam buah naga kecik tapi warna oren kemerah-merahan tu. Aku tahu nama die pepancut laut sebab aku tengok subtitle Running Man kat Astro minggu lepas.Boleh tengok dalam entry aku yang lepas.

Ahjumma-ahjumma yang tengah duk bergosip.

Pandangan dari atas sebeblum turun ke bawah.
Kat area sini jugak ade tempat yang korang boleh naik ferry. Macam gambar kat bawah ni. Aku tak sure berapa harga tambang sebab kitorang memang tak terfikir pon nak naik. Bila ferry nie bergerak, then akan ade banyak giler seagulls yang ikut macam mengharap penumpang dalam tu akan campak makanan. Kalau nak best tu, bawaklah Cikedis bagi makan kat burung-burung yang kelaparan tu.



Bagi aku, kalau korang larat, better korang jalan kaki je dari naik Danubi sebab sepanjang perjalanan tu view die memang cantik. Aku tak menyesal pon x dapat naik Danubi sebab terasa kepuasan. Nasib baik jugak la Danubi tu tak beroperasi time tu. Jimat duit dan berbaloi-baloi. Kalau ko datang ngan mak cik-mak cik dan pak cik-pak cik, silalah naik Danubi tu. Sebab ko takleh main suke hati je nak tahan Danubi tengah jalan mcam tahan teksi. Ko kena patah balik sampai kat kaunter tiket dekat gate tadi tu untuk beli tiket. 


Orang Korea yang aku jumpa kat sini semua peramah. Semua nak tanya kitorang datang dari mana. Maybe sebab die tengok macam pelik kot. Ade yang gelap, ade yang cerah, ade yang sepet, ade yang mata luas. Siap ade yang tanya aku nie dari India ke? India pon India la Pak Cik. hahaa.....

View dari Observation Deck.

Dari Observation Deck nie, menapak skit je korang akan sampai ke Lighthouse. Aku rasa Lighthouse nie tempat yang paling cantik di antara yang cantik-cantik kat sini.Kat sini korang boleh turun sampai kat bawah batu-batu yang curam giler. Angin kat sini dah la kuat. Nasib baik tak terbang jer. Masa turun tu okayt lagi, tapi bila nak naik tu ya Allah. Penat giler. Dah macam naik tangga Batu Caves walaupun aku tak pernah pergi situ.









Gambar kenang-kenangan membuktikan yang aku dah sampai sini. :)


Syok sangat tengok view kat sini, kawan aku sampai tak perasan yang kad T-Money die tercicir. So terpaksa patah balik mencari tapi tak jumpa jugak. Last-last terpaksa beli baru. Lepas selesai pusing satu taman nie, kitorang pon balik Guest House dulu untuk makan tengah hari dan solat. Tengah hari tu, kitorang masak nasi dan hangatkan lauk yang kitorang bawak dari Malaysia. Siap ngan ikan gelama jeruk lagi. Nasib la kalau berbau satu guest house tu. Hahaha..... Rupanya banyak lagi makanan yang kitorang belum habiskan. Sampai terpkasa bawak balik ke Malaysia semula.

Lepas makan, solat dan rehat jap, kitorang lagi skali ke Gukje Market. Ikutkan itinerary, time tu aku just make it FREE and EASY supaya dorang nie boleh pergi memana dorang suke, tapi semua decide nak pergi Gukje Market sebab nak habiskan duit yang ade. Kitorang punya la bajet untuk hari-hari sebelum nie, tengok-tengok banyak lagi baki yang ada. Masing nak memborong souvenir. AKu pon ikut je la. Duit aku xde la banyak sangat, sebab aku banyak habiskan kat makanan masa di Seoul. Tapi cukup la untuk aku beli satu boot, W33,000, bateri Camera aku W30,000 dan sedikit souvenir utk keluarga. Duit habis tak cukup nak beli souvenir untuk kawan-kawan. SOrry la yer. :) Aku xde amik gambar semase di Gukje Market sebab masing-masing duk sibuk membeli. Tapi kat bawah nie ade a few gambar menunjukkan keindahan suasana malam di Busan.






Ingatkan after pergi Gukje Market tu, kitorang terus nak balik guest house tapi on the way nak balik tu kitorang ade nampak signboard ke Yandusang Park. Jadi kitorang pon decide nak ke situ sebab awal lagi. Bergerak la kitorang ke Yandusang Park. Sampai je kat Yandusang Park tu, tengok-tengok yang park nie sebenarnya ialah sebuah taman disekeliling Busan Tower. Mula-mula kitorang memang plan nak g Busan Tower, tapi ade yang cakap tower nie macam Namsan Tower sebab tu kitorang x nak pergi. Walaubagaimanapon, takdir menemukan kami dengan tempat nie. Lepak la kejap situ amik gambar, kemudian terus balik guest house.

Direction to Busan Tower: Subway- Nampo Station (Busan Subway Line 1), Exit 7.
Upon exiting the station, turn left onto Gwangbok-ro Street (광복로).
Go straight 160m to arrive at Yongdusan Park (escalator on the right). Observatory : ₩4,000

Malam tu balik Guest House packing-packing barang, then terus tidur. Esok tu sebelum subuh lagi kitorang terus gerak ke Airport walaupun flight pukul 10.30 pagi. Padahal tak jauh pon nak ke airport sebab kitorang takut terlewat macam 1st day we departed from LCCT. Time tu kitorang check in lambat sampai terpaksa berlari nak ke gate. 3.45 petang, selamat tiba di Malaysia.

p/s: Sape yang mahukan itinerary yang aku dah buat... Boleh ke NEWER POST. Aku ade bagi link untuk download. Sorry sebab x sempat nak email. :)

102 comments:

  1. Hi..blog ni sgt menarik dgn information yg berguna..saye akan ke busan bln 4 ni..bole mintak itinerary x? emel kan pada nadikawaii@gmail.com...gamsahamnida :)

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Bro.... baru jumpe blog ko... itinerary bro... aku g esok nih.... nk tally kan tmpt... aku ddk kat area handaue-gu...

      Delete
    2. Done. Selamat Pergi dan selamat pulang :)

      Delete
  3. Salam Bro,

    Share itinerary ke saya fzdllh@hotmail.com, anyway, thanks in advance!

    ReplyDelete
  4. Salam,

    Minta share itinerary ke fzdllh@hotmail.com.
    Terima kasih in advance. =)

    ReplyDelete
  5. salam..boleh email itinerary ke hafifahjamhari@gmail.com ? :)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum!info mantop terbaekk!
    Blh share itinerary ke syikindes84@yahoo.com.my?dhomo arigatou gozaimasu!^^

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum!^^
    Info sgt berguna.gaya penulisan santai.gambar sgt cantik.subhanallah.
    Blh share itinerary utk jadik guide akak yg baru nak belajar tlg tunjukkan?dhomo arigatou gozaimasu^^
    Please emel to::syikindes84@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  8. salam..boleh emelkn itenary jugak x..tq tq tq
    mashitah.yahya@petronas.com.my

    ReplyDelete
  9. assalam,
    Nak mintak emailkan itinerary jugak..TQ
    sysmoll_85@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. salam...boleh share itenary?heehe..email tasha_ros@yahoo.com.my
    terima kasih

    ReplyDelete
  11. Salam.. Emel itinerary Korea bro. mohdrazaliabdsamad@gmail.com. tq

    ReplyDelete
  12. Salam, boleh share itenary?
    email @aminatulaziz@yahoo.com. TQ :)

    ReplyDelete
  13. Salam, boleh share itenary?
    Email aminatulaziz@yahoo.com

    ReplyDelete
  14. salam, boleh share itinerary?
    Email minnaziz9@gmail.com

    ReplyDelete
  15. salam kenal..

    cantil2nya gambar... nanti2 kalau akak teringin ke Korea, akak mintak ye..

    ReplyDelete
  16. salam, boleh share itenary ke email azrianne83@gmail.com
    ..saya ke seoul & busan sept 2014 nanti. tq in advance.

    ReplyDelete
  17. woow..bestnyaaaa
    saye first time.nak travel ni..insyaAllah bulan 11 ni..huu..

    ReplyDelete
  18. salam, boleh share itenary ke email plumfield82@yahoo.com
    ..saya ke seoul & busan Oct 2014 nanti. tq in advance.

    ReplyDelete
  19. Salam.. Boleh sharekan itenary ke mohdredzuan.moslim@gmail.com

    Di sana ATM machine mereka boleh accept MEPS?

    Tq..

    ReplyDelete
  20. Salam.. Boleh sharekan itenary ke korea tersebut ke

    mohredzuan.moslim@gmail.com..

    Di korea, ATM Machine mereka boleh accept kad MEPS malaysia?

    Tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sent. Pasal ATM tu rasanya xde masalah tapi kena aktifkan Visa Plus sebelum nak keluar negara. Boleh buat melalui ATM atau contact sustomer service bank yg nak guna tu. Tapi ade charge setiap kali pengeluaran. :)

      Delete
  21. Penulisan best..bnyk giler tmpt yg bro dah pg..boleh tak nak mintak intenary korea n india..bibsempoi209@gmail.com

    ReplyDelete
  22. Penulisan best..bnyk tmpt yg bro dah pergi..menarik semuanya..boleh sya dapatka. Inetery korea and india..bibsempoi209@gmail.com

    ReplyDelete
  23. Penulisan best..bnyk giler tmpt yg bro dah pg..boleh tak nak mintak intenary korea n india..bibsempoi209@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sent. Utk India boleh baca older post. Ade bagi itinerary dalam blog nie.

      Delete
  24. Salam tuan blog,entry yg menarik,keep it up.. boleh minx itnerary korea, antar ke emel sy, skycruiser89@gmail.com sy pun nk g korea gak nanti,huhu

    ReplyDelete
  25. salam, boleh tak nak mintak intenary ke Busan, Korea? email sy yayamohammad@gmail.com. thanks :)))

    ReplyDelete
  26. salam boleh tak sy nk mntk tlg emailkn itnerary ke Busan, Korea? email sy yayamohammad@gmail.com thankss :)))

    ReplyDelete
  27. email itnenary aivenheart@gmail.com thanx:)

    ReplyDelete
  28. Salam, Sy suka baca ur blog, very informative. Boleh tak nak minta itinerary utk Seoul dan Busan? My email: cheito_liz84@yahoo.com.. And nak tanya, agak2 kalo sehari je jalan2 Busan sempat tak? Any recommended place untuk sehari di Busan? Tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sent. Rasanya x berape nak sempat kecuali pergi satu dua tempat je. Busan pon banyak jugak tempat menarik, kalau spend dalam dua hari okay kot. :) Wajib pg Taejongdae Park, Gamcheon Cultural Village, lepas tu ade satu lagi tample ape ntah, tp yg tu kitorg x sempat pergi. :)

      Delete
  29. A good share. Boleh htr ke syud7@yahoo.com ?

    ReplyDelete
  30. hi! itsa good share :) bole htr itinerary kat syud7@yahoo.com ? thanks

    ReplyDelete
  31. Salam, boleh x email itinerary busan n seoul dlm 9 hari. jeju pn nk jgk kalau ada. hanna_5628@yahoo.com. tqvm

    ReplyDelete
  32. Salam...

    blh tak nak minta itinerary utk ke Seoul dan Busan? terima kasih ;)

    debok85@yahoo.com

    ReplyDelete
  33. Salam

    Boleh tak kalau nak mntk emailkan itinerary seoul? Email saya farahmuneeraazudin@gmail.com

    Tqvm ;)

    ReplyDelete
  34. Hye boleh tak emailkan itinerary ? diniedzai@gmail.com.com thanks in advanced ! :)

    ReplyDelete
  35. Salam...
    blh tak nak minta email kan itinerary utk ke Seoul dan Busan?
    Thank you. :)

    email : nanafarhan@gmail.com

    ReplyDelete
  36. As salam azwan... bole mintak emailkn itinerary ke seoul? arafah.atan@gmail.com

    thank you ^^

    ReplyDelete
  37. Salam. boleh email kan itinerary? Tq.

    fzahs8888@gmail.com

    ReplyDelete
  38. salam.. mintak tolong email itinerary kt ika_lsg87@yahoo.com. thanks

    ReplyDelete
  39. Salam

    Boleh emailkan itinerary seoul-busan. ni email saya ika_lsg87@yahoo.com. Thanks

    ReplyDelete
  40. Salam, bro.. Minta emailkan itinery busan & seoul deh .. email : mfadzhil.prudential@gmail.com

    ReplyDelete
  41. Salam, bro.. Minta emailkan itinery busan & seoul deh .. email : mfadzhil.prudential@gmail.com

    ReplyDelete
  42. Salam, bro.. Minta emailkan itinery busan & seoul deh .. email : mfadzhil.prudential@gmail.com

    ReplyDelete
  43. Salam, email mfadzhil.prudential@gmail.com

    ReplyDelete
  44. Salam, email mfadzhil.prudential@gmail.com

    ReplyDelete
  45. Salam,

    Hi, its a interesting share.. Tlg email nawalhms@gmail.com.. Tq ea..

    ReplyDelete
  46. salam. sy plan nk ke busan dan seoul bln 9.Taejongdae Park x bukak ke time tu? brminat dgn itinerary..emel: humaira_amani87@yahoo.com. klau blh nk mntk share skali bdget sepnjg kt korea..TQ!

    ReplyDelete
  47. As salam mintak send itinerary
    Syahidatuljamal@gmail.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  48. As salam boleh mx send itinerary
    Syahidatuljamal@gmail.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  49. As salam mintak send itinerary
    Syahidatuljamal@gmail.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  50. Salam.. Sya plan nk ke korea thn depan.. Blh sharekan itinerary & budget yg perlu kita ada..coz snang nk budget nti.. Terima kasih banyak2.. Ni email saya mssakuratomoyo@gmail.com

    ReplyDelete
  51. Salam

    Boleh emailkan itinerary. email saya ayuni.ikhsan@gmail.com
    Thanks

    ReplyDelete
  52. Salam.. Hi..blh mintak itinerary tak? Sya planing nak ke korea thn depan.. Klu blh nk budget yg lengkp skali boleh? Pape pun saya ucap terima kasih banyak2.. Ni email saya, reinadabelleza@hotmail.com

    ReplyDelete
  53. Assalam..boleh emelkan itenaries to seoul & busan?? Thanks bro.
    mbidin@yahoo.com

    ReplyDelete
  54. Assalam..boleh emelkan itenaries to seoul & busan?? Thanks bro.
    mbidin@yahoo.com

    ReplyDelete
  55. salam minta tolong emailkan itinerary juga :D:)
    sitifatimah94tim@gmail.com
    thank you :)

    ReplyDelete
  56. Salam. .good info utk backpackers & tak nak gune tour guide. .:-) ingat nak pg next year,in sya Allah..if don't mind bleh share itenerary tak.?hehe..tq in advance. .

    lurvelyamiera88@gmail.com

    ReplyDelete
  57. salam

    bole share interary kat giha1390@gmail.com..thnx alot..;)

    ReplyDelete
  58. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  59. Salam, makluman kepada mereka yang inginkan itinerary ke korea, saya x dapat emailkan dapat masa terdekat ni sebab busy dengan kerja dan baru nak menyesuaikan diri. Sekiranya anda menginginkannya dalam masa terdekat, sila minta atau emailkan kepada mereka yang saya dah emailkan sebelum ini. Rujuk komen di atas. :)

    ReplyDelete
  60. Salam Bro,
    Nak jugak itinerary tu. Dalam perancangan ke Korea juga. Mohon share ke maryam_sunny94@yahoo.com
    Kamsahamida!! :))

    ReplyDelete
  61. Salam..bole email itinerary tak kat moox02@gmail.com...thanks ek

    ReplyDelete
  62. Salam. Boleh kah saya dapatkan itinerary tak? Itupun jikalau saudara kelapangan waktu.
    fatihahnfa@yahoo.com
    Terima kasih :)

    ReplyDelete
  63. salam

    boleh email itinerary... kakchik_june@yahoo.com.my


    terim kasih

    ReplyDelete
  64. Salam bro, boleh email entry bro ke email nuwairah1907@gmail.com.. Sy dlm perancangan nk g sana thn dpn dlm musim bunga. Nk tanya, kalau backpacker bro spare ongkos dlm brapa?

    ReplyDelete
  65. Assalamualaikum boss pm me too ur itinerary ;)

    annessyha@yahoo.com

    Thanks ;)

    ReplyDelete
  66. salam..nk tnyer kene byr x epot tax?coz sblm nie sy g manila n jakarta kene byr tax epot dorg..kalu ade nk kene stndby duet la,tq

    ReplyDelete
  67. Nk tnye.. klu nk naik KTX tu perlu tempah dari malaysia or u beli tiket mse d busan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tempah dari malaysia atau beli kat sana. Kitorg beli kat sana. :)

      Delete
  68. Dik, trip dik nampak hebat dan seronok. Teringin pulak nak pi akhir thn ini. Boleh tak tlg share itinerary? Email add : ooichoonmeng8@gmail.com

    ReplyDelete
  69. salam, boleh send itenerary??
    email :- cuyacute84@yahoo.com

    ReplyDelete
  70. salam en azwan.. brape kos en bawa ke korea except tiket flight? n boleh send itenerary kat aimiaris27@gmail.ccm.. tq

    ReplyDelete
  71. Salam.. bole send itenerary..
    rahayuar@yahoo.com

    ReplyDelete
  72. Salam..bleh share itenerary dok?ni emel sy,nursyazwanihassim@gmail.com

    ReplyDelete
  73. Assalam, sy cari link iti tp tak jmpa jgak. Minta jasa baik tolong emailkan. Terima kasih :)
    Ainaj098@gmail.com

    ReplyDelete
  74. Slm..mtk tolg share iti kt rahah711@gmail.com

    ReplyDelete

Itinerary ke Korea & Koh Samui


Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan itinerary ke Korea. Sila klik SINI.

Download Itenarary ke Koh Samui di SINI.


Sebarang pemintaan melalui email tidak akan dilayan.


Untuk pertanyaan yang memerlukan jawapan dengan kadar segera, sila PM saya di SINI.