Fully sponsored trip to Berjaya Hills, Bukit Tinggi

Setelah beberapa lama gambar diupload ke blog, tetapi nak menaip tu yang malasnya. So ari nie terpaksa la update sebab x nak bagi berkulat bersawang. Just nak cerita pasal trip yang tak dirancang pada Sabtu lepas ke Bukik Tinggi. Nak dijadikan cerita, pada hari sabtu tu kami 4 orang adik beradik yang belajar dan area KL nie berpakat nak g makan steamboat & grill kat Selayang. Kluar punya la awal, so melepak la kat Times Square dan sekitar KL. Kebetulan pulak Abang Sulong aku kerja kat Berjaya Hills Bukit Tinggi, jadi dia ajak kami bermalam kat sana dan jejalan kat situ. Mula-mula ingat xnak pergi sebab seheali baju pon x bawak. Lepas je makan steamboat, kitorang pergi Sogo plak sebab abang aku nak beli jacket sebab bajet kat atas sana sejuk teramat syangat kan. Disebabkan dorang nie baru dapat bonus, aku pon paw la dorang beli satu jaket utuk aku dari Universal Traveller. Bajet macm nak g obersea lak kan. Malam tu aku bertiga ke pergi Bukit Tinggi. Abang aku lagi sorang x jadi sebab nak kena hantar tunang die balik rumah. 

Disebabkan abang aku staff kat situ, so kebanyakan semua bende dapat FREE. Malam tu menginap kat bilik abang aku then pagi esok terus gerak jejalan kat sekitar Bukit Tinggi. 1st tempat yang kami pergi ialah Colmar Tropicale. Dari dulu lagi nak pergi tempat nie sebab tengok macam style je kan. Bangunan dan seni bina dia dah macam kat obersea dah. Tak dinafikan tempat nie memang cantik, cuma xde la besar sangat. Berjalan pon x pernat. Tapi benda yang paling penting ialah gambar. Inilah part yang paling aku suka.

Miang nak mampuh pakai jaket tu sebab dibuang dari benang2x kapas (Sorry aku x tahu sangat bab2x textile ni). Yang paling best, everything was sponsored by Abang aku yang nie. hahaha..... Masa nak masuk tu, sepatutnya kena bayar entrance free sebanyak RM12/pax but kami dapat masuk FREE. 


Gambar bajet2x sejuk sangat la kan. Padahal aku sorang je pakai camni, yang lain siap pakai singlet dan seluar pendek pon ade. Tapi aku buat tak tahu je, macam la dorng kenal aku kan. hehee....




Korang boleh tengok sendiri bertapa cantiknya tempat nie. If ada kelapangan, why not korang pergi sini. Tenangkan fikiran dan rehatkan minda (Macam sama je) hehe...

Selepas berjimba di Camar Tropicale, kami pergi Japanese Village plak. Mula2x abang aku tak pergi. Tapi aku berdua eksited plak nak pergi, so terpaksa la dia ikut skali. Disebabkan banyak sangat awatak abang dalam cerita aku, so korang assume la yang mana satu. Japanese Village nie pon best jugak la. Terfikir sem depan macam nak buat drama jeput kat sini jer...




Tak pape nak diceritakan, so tengok je la gambar kat atas nie bertapa cantiknya tempat nie. Dan kat sini juga korang boleh sewa Kimono pakai tradisional jepun. Sepasang harga die RM20. Semangat abnag aku suruh aku pakai, tapi aku tak nak sebab tak style, jaket aku yang miang nie lagi style.

Pusing-pusing satu kawasan tu then kami singgah kat Japanese restauran nie. Dah tahu orang nak belanja aku on je walaupun makanan mahal macam 5 star hotel. Kebetulan lagi Chef yang keje kat sini kawan abang aku. So kitorang pon singgah makan kejap. Tengok menu, mak aih tak tahu nak pilih mana satu. Dah la x tahu rupa camna dengan harga pon rasa boleh makan satu family kalau kat tempat lain. Abang aku cakap, xpe, sekalai seumur hidup. Hahaha.... So aku order la Miso Udon dan abang aku order Teriyaki Bento. Abang aku lagi sorang x nak makan sebab dah kenyang breakfast pagi tadi.



Permandangan kat Restauran Jepun nie. Tak ramai sangat guest maybe sebab harga la kot. Eh kejap, korang x caya eh harga die mahal. Ok kejap aku tunjuk.

Yang nie Prawn Tempura, kitorang tak order pon tapi chef tu bagi FREE. Ade 6 ekor udang pastu terung dengan ubit keledek goreng. Harga sebenar die RM36. Aku tak tahu apa yang mahal kat situ. Maybe orang kaye duit berkepuk xde laa fikir sangat masa nak order tu kan. 

Nie plak teriyaki bento yang abang aku order harga die pon RM36. Teriyaki Bento. Actually nama die panjang lagi, tapi aku tak hafal la plak. Nasi seciput, sayur coslow, sup dan ayam goreng tuang kicap. Hahaha...... Makanan la ko sampai licin.

Yang nie pulak aku order, Miso Udon. Harga die RM29. Macam laksa campur kuah maggie. Boleh tahan la. Tapi aku rasa masakan melayu lagi sedap. Bukan la benda alah nie tak sedap, cuma lidah aku nie dah terbiasa ngan masakan Melayu....... KOT..... Btw terima kasih kat chef tu sebab belanja kitorang tempura tu. Dan sebelum terlupa, mana tahu lepas nie korang teringin nak makan kat sini kan, harga tu belum include tax lagi taw.. so lepas nie bawak calculator siap2x, tax sebanyak 16%.


After Japanese village, kami pergi taman arnab pulak. Sini pon kami masuk free sebab ade abang aku. Hahaa.... best jugak la tempat nie bagi pencinta haiwan... (macam aku). Ade arnab, kuda, rusa, ginuea pig, kura-kura. Dorang biar berkeliaran macam tu je, so korang tak yah segan silu untuk sentuh biantang tu. Semua jinak2x.... lepas je pergi sini. Kitorang terus balik sbb masing2x dah penat jalan.

Bila Orang Malas Buat Sushi

Assalamualaikum..... Sudah lama tak menaip. Kalau blogger yang malas macam aku nie, intro je mesti na gtaw pasal bende cenggini. Siyesly aku nie memang spesis yang malas. Tak tahu dah camna nak perbaiki tabiat tu. Study malas, buat keje malas, kadang2x makan pon aku malas. Sebab tu la x besar-besar kot. Hehe... Nak dijadikan cerita, satu hari nie aku jadi rajin tak tentu pasal. Memula kawan aku ade bagi sushi kat aku. Pastu semangat pulak aku nak cuba buat. Sehari tu duk menggoogle camne nak buat sushi. Baca punya baca. Ceh senang je buat sushi nie. Ingat susah sangat. Petang tu aku pon pergi Giant Sek 7, Shah Alam beli barang-barang. Abes la dalam RM50. 

Macam-macam ak beli. bajet pro la. Siap post kat twitter dan FB cakap "Masterchef Pakwang nak buat sushi". Well, prasan tu satu bende yang bagus jugak sebenarnya. untuk tingkatkan tahap keyakinan. Bagi manusia muka tebal macam aku la. :) So dah balik beli barang tu. Ak basuh beras untuk tanak nasi. Semangat berkobar-kobar nieh. Bila ak switch on periuk letrik tu, tetiba x bernyala pula. Puas sepak terajang, pon tak bernyala jugak. Hampeh betul periuk, brand dan mahal dah PANASONIC kot. Last terpaksa pergi tumpang rumah member aku. Dah siap masak nasi tu. Ak pon bawak la balik rumah, potong bahan-bahan dan masak mana yang diperlukan. Berabis RM50 pon masih ade barang yang aku tak beli. So memang hentam sajalah sushi aku nie. Member aku yang lain sibuk study sebab esok tu ade test. Ak pulak sibuk buat sushi.

Lepas tu ak pon mengulung la sushi-sushi tersebut. Semangat masih 100% nie. Gulung dah cantik dah. tetiba pisau pulak xde. Ape kejadah buat sushi xde pisau. Pandaikan aku. Lepas tu ak x tahu nak potong guna apa. Last ak call member ak dan aku bagi kat dorang 3 gulung sushi tanpa potong. Aku tengok pon nak tergelak. Orang kata, xpe lah. Cubaan pertama. Hahaa.....


Nah amikkau sushi style Masterchef Pakwang yang macam kayu arang dah aku tengok. Nasib baik tak terbelalak kawan aku yang makan. Panjang-panjang dan besar pulak aku gulung. Mane taknye penuh dengan nasi aku letak. hahaha....


Nie la ghope selepas dipotong. Kalau aku tak cakap tu sushi, korang perasan tak yang tu sushi? Perasan kan? terima kasih. hohahohao......

Lepas dah bagi kat bebudak member aku tu, aku pon suh dorg potong dan uploadkan kat fb sebab nak tengok camne ghope selepas dipotong. Tadaaa...............

Sono sushi wa oishii desu.... Pakwang no sushi wa 'home made' desu. Kirei desu yo.


Kualiti gambar tak berapa nak cantik sebab guna camera phone je. Orang cakap dont judge book by its cover. So jgn ingat sushi ak buat nie, rope hodoh dan rase x best. Kalau korang rase, mesti pengsan terus lepas nie (kawan aku cakap camtu la) hahaha

"True & Dare" At Seoul Garden

Korang2x, pernah pergi Seoul Garden tak? tempat makan2x ala Korea tu. Ceih... Actually ari Rabu lepas aku ngan 4 orang classmate aku, perempuan pergi City Setia Mall kat Setia Alam. Then kitorang singgah Seoul Garden untuk makan tengahari.Aku pergi pon sebab dah berjanji ngan kawan aku sorang tu nak belanja die, gara-gara perjanjian antara aku dan die berkaitan result kitorang. nasib badan, aku terpaksa berlanja die. hehe.... Mula-mula plan nak gi Dubu-Dubu kat Mid Valley, but then tukar tempat pergi Seoul Garden sebab dekat dengan Shah Alam.

Dah la masa aku pergi tu selesema, so kuang la sikit deria rasa aku. Tapi melantap sakan jugak la sebab bayar mahal-mahal kena la makan setimpal dengan harga. hehee..... Kitorang amik pakej student yang hanya RM23.00/pax. Then kitorang tambah tom yam so total, sorang RM28.80 sorang camtu la....

Macam-macam makanan ade, tapi xde la ala korea sngat. Harap ade kimchi je nampak la cam Korea. Bek aku pergi Flaming Stemboat dekat Danau Kota lagi BEST. Aku cume banyak makan ayam jer. Yang len macam dah selalu makan, fishball, prawn ape semua tu.

Muka happy jer semua. Time sampai nie orang tak ramai lagi. So seronok je berbual sambil makan.

Ape yang best kat sini korang boleh grill dan rendam dalam tom yam tu. Tapi aku lagi prefer grill.

Untuk mendapatkan bentuk badan yang slim macam aku, banyakkan makan sayur. HAHAHHAA

Sape yang layan Running Man mesti taw Cap yang aku pakai tu. hehe.....

Berebut-rebut budak nie makan. Mata ke mana, chopstik kemana. hehe

Aku ngan Na gak yang makan penuh dengan adat kesopanan.

Meja penuh dengan pinggan, bukan penuh dengan makanan. hehe

SPEECHLESS.....


Last sebelum tamatkan majlis makan tengah hari kami di Seoul Garden, kami siap buat LDK 'TRUE & DARE'. hahaha...... Pergi mana-mana mesti nak ade LDK. So terluahlah segala apa yang dipendam selama ini. Maaf je kawan-kawan.

p/s: minta tolong vote logo EZ KEMABARA di SINI

Kebaikan Dibalas Dengan Keaiban

Assalamualikum, petang sabtu dengan mood yang bercelaru. Mungkin blog satu-satunya tempat yang aku boleh luahkan ape yang aku rasa. Aku tak minta orang baca. Cuma biarlah ia menjadi diari hidup aku bila aku kenangkan balik setiap detik dan saat aku yang mungkin menjadi perkara silam beberapa detik sahaja lagi.

Kecelaruan dalam berkawan. Aku mungkin ramai kawan, tapi sejak kebelakangan ini aku rasa macam aku ramai musuh dan golongan yang membenci aku. Mungkin kebencian yang wujud tu juga disebabkan kesalahan aku sendiri. Tapi cume aku minta satu jer, tolong jangan jadi manusia yang hipokrit dan cari aku hanya bila perlu. Dari dulu aku perasan, ramai yang datang minta tolong bila susah. Tapi bercerita keburukan aku bila belakang-belakang. Aku tak minta ko balas balik apa yang aku bagi, cuma aku tak faham kenapa salah aku yang korang cari. Aku tak pernah burukan korang pada orang lain. 

Usah kau ceritakan cerita silam aku yang kau sendiri pon tak tahu sama ada betul atau tidak. Dan kau si pembawa mulut. Aku Terima Kasih banyak-banyak. Menceritakan keaibkan aku semasa zaman Diploma yang tanpa ko tahu bahawa itu hanya sekadar fitnah. Aku ada bukti yang kukuh untuk membuktikan bahawa aku adalah orang yang tak bersalah dan mengapa aku dijadikan subjek topik perbualan yang penuh dengan dosa antara korang.

Aku tahu mungkin kerana kelantangan aku, korang berasa tidak selesa. tapi kenapa kelantangan itu yang kau takut sedangkan kepalsuan yang mungkin menjadi duri dalam daging itu lebih pedih. Aku mungkin boleh cerita apa yang mereka canangkan pasal kau kat belakang, tapi bila depan2x dialah malaikat yang selalu puji kau. 

22 tahun. Macam-macam manusia dah aku jumpa. Tak kunafikan ramai yang berpewatakan baik dan disenangi. Tapi muncul seorang musuh, sudah cukup dikatakan ramai. Tiada sesiapa mahukan musuh kecuali lawan boleh menjadi kawan.

Jika aku diberi peluang, aku mahu belayar ke suatu tempat yang tiada seorang pon mengenali aku. Biar jauh sampai ke bulan, kalau itu membuat aku aman. Biar kudrat aku pertaruhkan, janji hasilnya jadi kenyataan.

Sampai satu masa, aku rasa menyesal meneruskan hidup sebagai pelajar UiTM yang mengambil bidang Kejuruteraan Awam. Sape yang mungkin terasa dengan entry nie, aku harap ko faham apa maksud aku. Stop making a story about ME, if i never bother your life and even mention you name in my conversation.

Pasir Putih Versi Surabaya, Indonesia

Salam, next entry kali nie pasal Surabaya jugak, tapi kali nie tempatnya ialah Pasir Putih. Kat Malaysia pon ade gak nama tempat camni, tapi Pasir Putih kat Surabaya nie memang jauh sekali ngan Malaysia. Kami pergi ke Pasir Putih pada Hari ke-3. Selepas balik dari Gunung Bromo, kami singgah Pesantren Ulil Albab jap untuk buat program bersama adik-adik kat sana. Then petang tu lepas minum petang kami gerak ke Pasir Putih. Malam tu kami buat BBQ, bakar ikan, bakar Udang, sate kambing dan macam-macam lagi la. Tapi menu yang wajib ada ialah Sup kambing. Hari-hari mesti makan kambing. Nasib baik la aku xdek alergik ngan kambing. Lepas je makan malam, kami lepak kat pantai main game TRUE & DARE. macam-macam soalan la yang diajukan, soalan faveret mesti pasal peribadi, minat sape? Suke sape? Ciri-cri wanita/lelaki idaman? Nyesal aku main..... hahaha.... Yang x tahan, siap kaunselor pon main sekali. Cayalah PEERs, semua sporting. 

Bila orang lain kena tanye soalan, semua seronok je tanye macam-macam. Tapi bila diri sendiri kena cuak sampai nak tercabut jantung.

Nasib baik semua sporting. Dan paling best malam tu semua rahsia terbongkar. Tapi antara kami-kami jer. Janji x pecah dimulut, biar pecah diperut. hehehe
  
Macam biasa lah, part paling penting bergambar. Tapi semua gambar nie captured by Najmi dan Farah sebab dorang guna DSLR, aku setakat camera compact ape la sangat kan? Thanks kat korang, walaupun dalam air still snggup amik gambar kitorang yang memang giler bergambar nie.

Thanks to farah Afiza for this pic and other pics too... Ape yang paling x best bila jadi photographer ialah mesti gambar korang x de. Hahaha..... Tapi jasamu tetap dikenang.
Giler bergambar punyer pasal, sampai pukul 3 pagi baru kami tidur. Esok kononye nak bangun awal untuk tengok sunrise last2x lajak sampai nak sunset dah. hahaha.....Bangun je pagi tu aku cepat2x berlari ke pantai sebab ingat semua dah syok berendam dalam air. Tapi bila tengok asal xde orang. Rupanya semua tengah tidur sebab penat panjat Bromo semalam kot. Alang2x dah bangun, aku jalan la kat pantai, then nampak la Farah Afiza, farah Athira, Shafikah ngan Izwan ngah berjalan-jalan dalam air. Aku pon ape lagi terus masuk air kejar dorang.

Pagi2x lagi, dorang dah turun ke laut untuk cari rezeki, yang kitorang masih membuta kat bilik. TERUK. hehe....
Then Farah Afiza balik bilik amik camera. Kitorang apa lagi, bermulalah sesi pencarian Model PEERs (Ceh bajet nak mampuih) Semua angle kami snap, elevation view la, plan view la. Nasib abik camera tu x water proof, kalau x dalam air pon kami amik gambar. hehehe......

Photo by Najmi : Siyes cantik... Air jernih giler, padahal bukannya pulau je ape. tapi jernih boleh nampak dasar. Siap ade coral lagi.
 
Gambar paling bajet....... Photo by farah Afiza
Nie la antara model-model yang beraksi ari tu. Semua FREE OF CHARGE. hahahaa....
Selesai je bergambar then nampak Ustaz yang bawak kitorang tu panggil ajak naik kapal layar. Aku apa lagi terus berlari sebab dari semalam lagi excited nak naik kapal tu. Satu kapal boleh naik 6-7 orang. Time tu semua dah bangun tidur. Bermulalah pengembaraan kitorang ke laut dalam.

Macam biasa, gambar tu paling penting. Sebagai bukti sebab kalau cerita tanpa bukti mesti ramai yang tak percaya kan?

Mula-mula aku naik bot nie, tapi disebakan xde seorang pon yang bawak kamera kat atas bot nie, so aku pindah pergi bot lain. hahahaha......

Tadi kat depan, sekrang aku kat belakang. hahaha

Semua muka teruja, tapi aku COOL jer..... hahaha....

Sampai ke tengah laut, semua pakat terjun walaupun tak pandai berenang. Cayalah kat budak-budak nie. Budak perempuan apetah lagi. Dasyat betul la diorang, padahal zero bab berenang. Disebabkan rumah aku kat Terengganu pon dekat ngan pantai, dan selalu sangat mandi pantai, so xde masalah lah bab berenang nie. Macam2x stroke aku buat, tapi tak bergerak pon, statik je.

Tengok, padahal air tu punye lah dalam.... tapi camne dorang boleh terapung pun tak tahu. Aku kat bot yg paling belakang tu. hajat nak berlayar Sampai BALI, tapi minyak abes lak. (macam guna minyak plak kan) :)
Hantu muncul dari dalam air..... (O_O)
Ciptaan kreatif, dorang Buat box yang bawahnya dibuat dari kaca untuk kitorang tengok coral kat bawah. Siyes cantik wa cakap lu..... So x perlulah kitorang pakai mask untuk tengok hidupan dasar laut tu.
batu karang yang tajam giler, berdarah kaki aku pijak batu karang nie.
  
Landak laut pon banyak, nasib baik la tak terpijak.
 



 
macam berlumba ade gak..... tapi semua muatan berat-berat. nasib baik x guna enjin. hahaha

Selesai naik kapal, kami main renang berirama plak. (Kejadah ko renang berirama, bajet olympic ke ape) Haha.... Disebabkan cuaca agak panas dan takut sunburn, aku pon bertukar jadi lelaki solehah. (Bajet Kulit Putih Melepak) Sebab x melepak la aku takut. Takut jadi Mat Negro. balik Malaysia semua dah tak cam. Hahhaa....


Tadaaaa..................................
Close Up...
Skuad Renang Berirama yang mewakili Badan Peer Kaunselor UiTM Shah Alam.

Lepas mandi-manda, kitorang sewa kayak plak. Satu Kayak ialah 30,000 Rp. Lebih kurang RM10, dan korang boleh main berapa lame korang nak. Tapi tak tahan sebab cuaca makin panas.








Balik tu bersemua dah bertukar warna, even aku yang berlitup pon dah makin gelap. Lagi la budak-budak yang bajet cam mat saleh berjemur nie. Hehe.... tapi yang paling penting ialah kepuasan dan pengalaman. Pasir Putih nie pon antara tempat yang korang wajib pergi kalau pergi Surabaya.



Itinerary ke Korea & Koh Samui


Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan itinerary ke Korea. Sila klik SINI.

Download Itenarary ke Koh Samui di SINI.


Sebarang pemintaan melalui email tidak akan dilayan.


Untuk pertanyaan yang memerlukan jawapan dengan kadar segera, sila PM saya di SINI.