Travelog Day 2 - PEERs GLOBAL to Korea

Teringat Farah Afiza buat travelog ke Kemboja hari tu, so hari nie aku decide untuk ceritakan travelog aku ke Korea hari tu untuk hari ke dua. Kalau aku rajin, aku akan cerita hingga ke hari terakhir.....

*********

Hari nie aku dan semua penghuni bilik 105 bangun lambat disebabkan tidur lewat malam semalam gara-gara bersembang dengan Nani dan Izatty sambil makan Nasi Chon. Actually aku dah set alarm untuk bangun awal tapi bila alarm bunyi je, aku snoozed sebab aku ingatkan akan ade orang yang kejutkan sekiranya aku lewat. Kitorang sepatutnya berkumpul pukul 9 pagi tapi pagi tu aku yang paling awal bangun (awal la sangat) antara 4 orang roommates yang lain iaitu Adzri, Hadi dan En Sham.  Mengikut tentatif, hari nie kitorang akan ke Ewha Womans University dan Hongik University, so semua diwajibkan pakai pakaian yang seragam iaitu Baju Koperat Badan Peer Kauselor yang berwarna hitam kuning. Thanks kat Wani Peach sebab tolong gosokkan baju semalam. Hari nie aku tak sempat nak breakfast disebabkan dah lewat, tapi aku sempat bancuh secawan kopi 3 in 1 tapi tawar giler disebabkan aku letak terlebih air.

Sebelum gerak, kitorang berkumpul di hadapan Guest House. Aku ingatkan aku yang paling lambat, rupanya ada lagi yang lambat. Pergi melabur katanya. :) Nak tergelak tengok gelagat setiap orang pagi tu. Boy dengan kasut kulit hitam yang licin berkilat, Iffa degan kasut yang talinya warna lain sebelah. Mungkin fesyen zaman sekarang. Maklumlah budak dari course tekstil. Semua lengkap berbaju korperat PEERs kecuali Hanim dan Hadi. Baju mengecil kata mereka. Pagi tu, aku berasa sedikit tak selesa kerana kulit muka terasa kering. Bab kata Hazim, kering dan kusam. Thanks kat Ain sebab pinjamkan moisturizer. 

Lepas dan cukup semua, kitorang gerak ke Ewha University dengan berjalan kaki kerana mengikut Zul (tour agent) universiti nie dekat je dengan penginapan kitorang. Fatin tak habis-habis dengan monopod die. Setiap saat, setiap sudut pasti nak bergambar. Fateen dan Kina pon boleh tahan jugak. Cuaca hari nie boleh tahan sejuk, tapi aku ngan Nani je yang x pakai baju sejuk coz kami 'HOT!".  Teringat Haziana dan Syahirah buat muka bila aku cakap macam tu. :) Hahaha.... Actually aku xde baju sejuk nak pakai disebabkan aku bawak winter jacket yang tebal nak mampus. Cuaca sejuk pon boleh rasa macam duk dalam Sauna. So terpaksa la buat-buat 'Cool' kononnye tahan sejuk. Eh silap, buat-buat 'Hot'. hehee......


Aku berjalan sedikit kehadapan disebabkan langkah panjang. Semasa dalam perjalanan, kami ternampak sebuah kedai pakaian yang diberi nama BABI-J. Siyes lawak giler. Aku rasa owner kedai tu nak namakan kedai die BABY-J tapi nak bagi nampak style sikit, so die tukar jadi BABI-J so that senang sikit nak sebut. Agaknya.... Haha..... Yang si Fateen boleh plak cakap, geli giler nama kedai macam tu. Hahaa...
Ngah syok berjalan, tetiba perut aku buat hal plak. Terasa nak buang kat situ jugak. Since dari tadi aku dah bajet-bajet Hot, so terpaksa la aku tahan dan control kesakitan tu. Sampai je kat Ewha, aku terpukau sekajap tengok bertapa cantiknya U dorang. Bukan saja seni bina, malah landskap sekitar U dorang pon sangat-sangatlah cantik. Semua tak habis-habis puji yang bertapa cantiknya U dorang. Ade yang berlari nak pergi bergambar, tapi dilarang oleh En Sham, so terpaksa la behave walaupun still ade yang curi-curi amik gambar. Kemudian kitorang ke ke gallery atau macam exhibition hall universiti tu, tapi kitorang tak dibenarkan masuk disebabkan kena buat tempahan dahulu. Trip kitorang nie diuruskan orleh seorang student Malaysia yang belajar kat sana, tapi aku tak sempat nak berkenalan sebab aku nie anti-sosial. Lagi pon time tu aku fikir 'Mana toilet?' je. Lepas tu kitorang ke Ewha Womans University Museum. Since aku nie spesis manusia yang tak minat sejarah, so aku, Nani dan Izatty lepak luar sambil bergambar manakala yang lain-lain penuh kusyuk menghayati tinggalan sejarah dan artifak-artifak yang ade dalam tu. Hahaa... Actually ak pon x tahu ape yang ade dalam tu. Izatty tak berapa nak aktif disebabkan sakit kepala. Aku plak tak berapa nak selesa sebab perut duk buat hal. Alhamdulillah, nasib baik la dalam muzium tu ade tandas lelaki. Mula-mula aku ingat terpaksa tahan sampai ke Hongik Universiti disebabkan universiti nie xde provide tandas lelaki disebabkan nama U pon dan Ehwa WOMANS University. Selesai je, aku keluar balik lepak dengan beberapa orang lain yang spesis tak minat sejarah.

Muka-muka tang minat sejarah. Hehe....
Selesai majlis penyerahan cenderahati kepada Pengarah Pentadbiran Musium, kitorang di beri masa lebih kurang satu jam untuk bergambar di sekitar U. Time tu semua dan macam hilang arah, excited sangat nak bergambar. Tapi aku tak join yang lain, aku just jalan dengan Nani dan Hadi. Izatty tak join disebabkan kepala still sakit. Hadi ikut sekejap je sebelum die blah sebab nak pergi usha awek Korea. haha.... So tinggal aku ngan Nani. Kitorng jalan pusing satu U. Time pusing tu, berkobar-kobar semangat aku fikir untuk further study kat oversea. Setiap tempat aku ngan Nani amik gambar. Aku amik gambar Nani, Nani amik gambar aku. Hahaa.....


Thank Nani sebab amikkan gambar nie. :)
Tamat je masa yang diberikan, kitorang terus gerak ke Hongik University dengan menaiki Subway. Kebetulan masa OTW ke stesen subway, ade beberapa orang promoter lelaki sedangkan mengedarkan majalah ape ntah skali dengan tester produk Cetaphill.  Semangat aku jalan perlahan-lahan kearah promoter tu tapi hampeh tak bagi. Tetiba Adzri offer kat aku yang die punya tapi aku amik Cetaphill tu je. Tak silap aku, Adzri pon x dapat, tapi Wani yang bagi. So sweet dorang nie. Haha.... Majalah aku bagi Ain. Aku rasa Ain tak perasan yang aku bagi tu cuma majalah je. Haha... Aku tengok die excited semacam je, siap amik sampai empat. Nak bagi souvenir kat kawan katanya. Jimat duit. Hampeh punya budak. Bijak-bijak. :) hehee.....

Dari Ewha Uni Station ke Hongik Station, kitorang kena tukar dari line 2 ke line 4. Since aku pernah ke Korea sebelum nie, so macam dah familiar tukar-tukar station nie. Dekat Malaysia pon aku selalu naik KTM ke KL. Dalam perjalanan ke Hongik Universiti, ternampak seorang Ahjussi sedang menjual patung kertas yang boleh berjoget dengan sendirinya. Mula-mula aku terpegun jugak bila tengok, tapi bila En Sham bagi tahu yang sebenarnya patung kertas tu digantung dengan benang halus yang berwarna putih. Terus hilang rasa terpegun. Then aku terus proceed berjalan ke Hongik Universiti meninggalakan yang lain walaupun masih ramai yang duk tengok benda tu.

Tiba di Hongik Universiti.... Otw nak ke tempat dituju, aku berjalan bersebelahan dengan Hafiz. Tetiba aku dan Hafiz ternampak  dua pasangan sedang bercium. Mula-mulanya aku ingat aku sorang je yang nampak, rupanya Hafiz pon nampak. Then die tergelak-gelak sambil pegang bahu aku. Haha.... Tak sangka betul Hafiz yang baik tu boleh bertindak sedemikian rupa.  :p Aku sempat singgah beli air kejap kat vending machine dalam U tu. Aku beli Air Kelapa yang harga W700, tapi langsung xde rasa kelapa. Penipu betul orang Korea. haha.... Aku bagi hadi untuk habiskan. Aku tak tahu kemana sebenarnya kitorang nak pergi tapi aku just ikut orang hadapan. Last-last kitorang ke Gallery of Fine Arts. Aku tak tahu nak buat ape dalam tu. Kat sini la masing-masing menunjukan kepakaran mengambil gambar dengan penuh seni. Especially Wani, semua orang nak suh dia amikan. Termasuklah aku, siap tolak-tolak orang lain. Kesian Rain yang semangat tunggu turn tapi kena potong queue oleh aku. Siap merajuk terus xnak amik gambar. Disebabkan salah aku, so terpaksa pujuk balik. Hehee... Sorry Rain.



Disebabkan lift kat bangunan tu sangat sempit dan menyusahkan macam lift kat fakulti engineering UiTM satu masa dulu, so tinggalah segerombolan bebudak yang suka selfie. Gigih nak selfie depan lift. Bila pintu lift terbuka je, terus pura-pura buat macam xde pape. hehe.....

Ko dah kenape?
Selesai sesi lawatan, kitorang ke Restauran Yoogane untuk makan tengah hari. Aku orang pertama yang masuk ke restauran tu disebabkan terlalu lapar. Satu meja 4 orang, ade satu meja 5 orang. Nani, Hadi dan Adzri duduk satu meja dengan aku. Empat orang yang dah bekerjaya yang masih beriya join program untuk pelajar Universiti. hahaha..... Makan tengah hari kitorang hari nie ialah sejenis nasi goreng yang dimasak depan mata korang. Tak tahu nasi goreng perisa ape, tapi rase no bad la. Turut disediakan ialah Kimchi iaitu hidangan wajib pagi petang siang malam. hehee..... Tolak kari dengan dhal je, yang lain semua aku boleh makan. Hahaha.... Adzri dan Hadi nie plak spesis x makan sayur, so aku dan Nani je yang habiskan kimchi tu.
Lepas makan, kitorang terus ke Myeong-dong dengan menaiki subway. Sambil menunggu subway, masing-masing dengan hal sendiri. As usual, Fatin dengan monopodnya. Kina dan Fateen dengan gelagat ratu selfie dorang. Izatty pulak duk rakam video. Rain pulak sibut nak bergambar dengan student Malaysia tu. En sham, Pak Su, Adzri pon turut skali. Hafiz, Iffa dan Fatin plak ngah beratur tunggu turn nak bergambar dengan poster artis Korea di dinding cermin subway. Dapat bergambar ngan poster jadi la. Yang lain-lain diluar pandangan...... masuk je subway, semua cari tempat duduk gara-gara penat berjalan.

Jejak Kasih. Sama kan muka dorang?
Sampai je myeong-dong aku teringat masa pertama kalinya aku ke Korea. Pertama kalinya aku ke myeong-dong seolah-seolah trip 'Jalan-jalan Cari Makan'. Semua benda aku nak try time tu. So masa sampai kat situ, aku sempat suggest kat Nani, Izatty dan yang lain-lain untuk try sejenis kuih, termasuklah kuih ikan kap inti kacang merah dan jagung. Nani offer aku satu kuih ikan kap, rasa sama macam aku makan dulu kat Busan. Cuma kali nie, harga sedikit mahal dan bersaiz kecil. Since tempat nie sangat ramai orang, so aku decide untuk jalan dalam kelompok kecil. Seperti biasa, Nani, Izatty dan Adzri lah yang selalu bersama ngan aku. hehee.... Nani excited ajak masuk Daiso kat sana nak tengok apa barang yang dijual dan compare harga dengan Malaysia. Masuk pusing-pusing dan keluar balik. Since aku pernah datang sini, then aku ajak dorang ke Lotte World. Dari first floor sampailah floor paling atas kitorang pusing tapi satu apa pon kitorang tak beli sebab harga punyalah mahal walaupuan duty free. Tapi sebelum keluar sempatlah aku beli satu cap sebagai reward untuk diri sendiri sebab asyik beli barang orang je kalau travel ke luar negara. Beli susu pisang untuk Izatty dan Adzri tapi mak cik tu jual mahal dan tak nak bagi diskaun. Kedekut!! Adzri amik susu perisa honeydew. Rasa not bad la, tapi banana milk jugak jadi pilihan aku. Kata Adzri die tak minat susu, tapi setelah dia rasa susu pisang yang aku suggest semalam masa kat airport, so die teringin nak try yang lain. Nani x nak sebab dia cakap susu yang dia beli kat Dongdaemun semalam pon belum minum lagi. SO die just share ngan Zatty je.

Since masa diberikan untuk kitorang gather balik belum sampai lagi, so kitorang lepak kejap depan Seoul Chinese Primary School. Lepak-lepak, sembang-sembang sambil tengok gelagak orang korea sekliling. Nani excited sangat dapat beli Face Mask dengan harga W2500/10 pieces. Kiena nak beli jugak, tapi die tak jumpa kedai yang Nani beli. Kemudian, kitorang terus balik guesthouse.


Lepas solat Maghrib dan Isya' aku terus ke bawah untuk makan malam. Tapi time tu makanan belum sampai. Malam tu kitorang diberikan kebab sorang satu sebagai makan malam. Dan aku jugak lah yang pertama yang makan kebab tu sebab kelaparan. Walaupun badan kurus slim, tapi asyik cepat lapar je. Kebab tu tak berapa menyelerakan sangat sebab x cukup sos, tapi Alhamdulillah sebab masih ade makanan untuk makan.

Lepas makan, aku tunggu Nani, Adzri dan Izatty untuk keluar jalan-jalan area guesthouse tu. Since semalam ramai yang tak puas hati ngan kitorang sebab kuar pergi makan kat City Hall tak ajak dorang. So malam nie, Wani awal-awal lagi dah cakap yang die nak join kitorang. Fateen, Kiena, Hanim dan Rain pon ikut skali. Semasa lalu kat depan satu kedai ahjumma nie, Fateen asyik sebut "Kawan Kiena2x" sbb ahjumma tu mesra sangat layan kiena malam semalam. Lepas tu kitorang singgah la kejap. Time tu die ngah layan sorang customer, tapi die suh kitorang tunggu kejap. Si Rain plak berkenan dengan satu baju yang ahjumma tu jual tapi size kecik plak. So die tanyakan size yang lebih besar kat ahjumma tu. Beriya ahjumma tu explain tapi satu benda pon aku tak faham, tetiba je die pergi raba si Rain tu. Aku terus blah sebab lain macam betul ahjumma tu. Yang si Rain plak macam layan je. Hahaa.... Malam tu aku xde borong pape. Sampai la kitorang ke kedai The Face Shop, semua pakat nak beli Aloe Vera Cream. Disebabkan ramai yang nak beli, so dapat la murah sikit. Aku pon beli 2 sebab nak bagi kat mak dan akak aku. Balik guesthouse kitorang lepak kejap. Si Jali dan Iffa duk bermain piano. Dah macam pasangan couple aku tengok. Hehe..... Boy, En Sham, Hadi, Arep plak main kad teruk. Malam tu En Sham ajak buat perjumpaan kejap sebab nak bincang pasal tentatif untuk hari esok. Die tanya sama ade nak ke Everland atau tak sebab mengikut kata Zul, Everland tu antara tempat yang best kat Korea. So rugi kalau tak pergi bila sampai sana. Tapi if kitorang nak pergi, kitorang perlu bayar lebih kurang W45,000 seorang sebab tak include dalam kitorang punya pakej. Ade beberapa orang tak dapat join sebab tak cukup duit. Aku dan Hadi hampir bertekak gara-gara salah faham. Salah aku jugak sebab bergurau tak kena tempat. So kata putus malam tu semua decide tak jadi pergi sebab tak nak membebankan kawan-kawan yang tak cukup duit. En Sham masih teringin nak pergi, so die mintak Zul cuba dapatkan diskaun sekiranya boleh dapat lagi murah. After meeting, semua buat hal masing-masing. Aku pon lepak jugak kejap tengok Extreme Make Over sambil main Kad Teruk. Since semalam dah tidur lewat, so hari nie aku tidur lebih awal. Orang paling awal tidur dalam bilik 105. :)

Sekian untuk hari nie....

Travelog Day 1 - PEERs GLOBAL to Korea

8.23am (5/10/2014)
Hari nie aku bangun awal sebab nak pastikan yang semua barang aku nak bawak tak tertinggal. Actually aku dah pon kemaskan dari semalam. Tapi selalunya ade je benda yang aku tertinggal. Alhamdulillah semua cukup mengikut list yang aku dah buat. Hari nie aku alaskan perut aku dengan sebungkus maggie disebabkan akak ipar dan abang aku dah balik beraya di Terengganu, so tak de orang yang nak masakkan. 

1.56pm
Aku minta Dido tolong hantarkan ke Stesen Kepong Sentral untuk ke Shah Alam. Sampai je kat Stesen KL sebelum nak tukar train ke laluan Pelabuhan Klang, aku mesej Kiena nak maklumkan yang aku dah gerak. Kiena cakap dah sampai Stesen Batu 3 mesej die supaya die ready untuk datang amik.

 4.21pm
 Aku sampai di Stesen Padang Jawa. Teringat zaman belajar di UiTM dulu. Selalu guna KTM untuk turun KL kalau nak jumpe member. 2 kali call Kiena tak dijawab. Ingatkan Kiena tertido atau terlupa nak amikkan. Hampir nak naik teksi. Kemudian Kiena mesej suruh tunggu kejap. Lepas tu aku cuba call Rain sebab nak tumpang rumah die kejap sebelum tunggu bas nak ke airport malam nie. Tapi Rain dengan Arep tengah makan kat Johnny's di Jusco Bukit Raja. Aku plak ngah lapar giler. Nak je mintak dorang tapau tapi segan. Last-last aku call Hafiz untuk tumpang rumah die kejap. Sebelum ke rumah Hafiz, aku mintak Kiena singgah KFC kejap sebab nak bungkus makanan.

4.46pm 
Aku sampai kat rumah Hafiz. Sebelum sampai terserempak dengan Boy. Actually, Kiena tak nak bagi tahu orang lain yang die yang nak amik aku kat stesen KTM nanti. Maybe die segan kot. Last-last kantoi ngan Boy. Dah la bawak beg berat, rumah Hafiz nie pulak tingkat 5, xde lift plak so kena menapak naik tangga. Mengah jugak la. Masuk je rumah terus melantak KFC sorang-sorang. Dah offer kat Hafiz tapi die xnak. Tengah-tengah makan, Hafiz tunjuk jacket yang die baru beli kat UpTown Shah Alam khas untuk ke Korea. Kemudian aku tidur sampai la ke petang.

8.13pm
Aku dan Rain antara yang terawal sampai di Bus Stop Seroja. Lepas tu Iffa, Ira, Haziana, Arep, Hafiz dan Boy. Haziana siap bawak family. :) Tetiba aku nampak Acap pon datang sekali. Serius bagus Acap nie. Dulu masa kitorang nak pergi Beijing pon die ade datang. Actually die nak jumpa Hadi dan Adzri, tapi dua orang tu tunggu kat Airport so Acap x dapat jumpa dorang. Kesian Acap siap bawak KFC nak bagi Hadi dan Adzri. Kata Acap tu dari hasil duit gaji pertama die kat tempat keje baru. Tahniah Acap. Lepas je sembahyang isya', dan semua dah sampai, kitorang terus naik bas. Sepeti biasa, seat kedua dari belakang adalah pilihan aku. Dan aku tak suke duduk berdua. Aku lagi prefer duduk sorang. Acap decide nak ikut kitorang sampai airport sebab nanti parent die akan datang sebab nak jumpe kitorang jugak. 

9.12pm
Bas bergerak ke airport walaupun lambat dari masa yang dijanjikan sebelum nie. Sebelum bas bergerak, Hafiz ke depan untuk baca doa. Tapi disebabkan semasa die baca doa En Sham xde dalam bas, then die suh Hafiz baca doa untuk kali ke-2.

10.11pm 
Kitorang tiba di Airport, terus ke kaunter dimana si Zul (tour agent) sedang menunggu kitorang. Sebelum kuar bas, aku perasan yang Ira tegur Haziana pakai beg baru khas untuk datang ke Korea. Masing-masing excited sebab ade yang first time nak naik kapal terbang, ade yang first time nak keluar negara dan ade yang first time merasa boarding dari KLIA 2 (Aku la tu). Since flight kitorang pukul 1 pagi, so kitorang diberi masa lebih kurang satu jam untuk makan. 'Geng-geng Rendang' dah siap-siap dengan makanan yang dorang bawak dari rumah disebabkan hari nie Raya Haji, so semua makanan best-best. Nasi minyak Nani bawak memang terbaik rasanya. Nasi kunyit Haziana plak yang paling banyak aku makan dengan rendang ayam sebab Haziana orang Terengganu so kena dengan selera aku. Rendang ayam daun puding mama Ain pon sedap. Iffa plak bawak daging masak black paper, x sempat nak merasa sebab laku sangat. Hadi pon bawak rendang jugak, boleh tahan sedap. Hazim bawak ketupat nasi tapi xde orang nak makan sebab ramai prefer makan nasi. Last-last dibuang begitu saja. Hehe.... Ade banyak lagi makanan yang Geng-geng Rendang nie bawak tapi aku tak perasan sebab kusyuk makan sampai dah sedar diri. Orang suruh kebalakang pon xnak. hehe..... Wani cakap, dah macam pelarian Rohingya. Hahaa......

11.00pm
Lepas je kitorang check in luggage. Masa check-in luggage, masing-masing duk compare beg sape paling berat. Mana taknya, sorang-sorang beg dah macam nak pergi tak balik-balik. hehee.... Adzri dinobatkan sebagai juara beg paling ringin. Beg pon kecik je. Lepas tu semua pakat cek seat masing-masing. Sape yang duduk sebelah dorang. Alhamdulillah aku dapat seat sebelah tingkap, seat 31A. Sebelah aku ialah Rain, 31B dan Ajim, 31C. Lepas tu, En Sham mintak terus ke departure hall tapi kitorng lengah-lengahkan masa kejap sebab nak tunggu parent acap sampai. Lepas je parent acap sampai, kitorang berjumpa dan bergambar kejap, then terus ke daprture hall. Masuk je dalam flight, tengok-tengok seat aku sebelah sayap plak. Block aku punya permandangan nak tengok ground. :( Dalam flight aku tido je hingga la sampai.

Ahli-ahli rombongan, Azwan, Adzri, Arep, AJim, Hazim, Hadi, Rain, Jali, Boy, Hafiz, Ain, Ira, Haziana, Iffa, Hanim, Amy, Nani, Izatty, Fatin, Kiena, Fateen, dan Wani. En Sham, Pak Su & Keluarga, Pn Maria & Keluarga.



5.45am (Waktu tempatan 6/10/2014) *waktu yang dinyatakan selepas ini ialah waktu Korea

Kitorang tiba in Icheon Airport. Kitorang sampai 15 minit awal dari masa yang sepatutnya. Alhamdulillah, kami tiba dengan selamatnya di Tanah Korea. Susu yang dilaporkan ketika itu ialah 13 degree celcius. Boleh tahan la sejuk. Aku dah siap-siap pakai winter jacket yang dibeli dari Fynn Jamal, kononya nak bergaya la kat luar nanti. Ternampak muka excited semua orang jelas terpancar. Sebelum nak tuntut luggage, kitorang kena naik subway. Walaupun nie dah kali ke dua aku ke Korea, tapi first time aku turun di Incheon Airport. Semasa immigration check, semua orang beratur kat International Passengers, tapi aku beratur kat Korean Passengers. Tak sangka plak yang aku nie ade rupa Korea sikit-sikit. So lepas je immigration check tu, semua pakat gelakkan kat aku. Well, bangga kot. Hahaa..... Sampai je arrival hall, dorang nie x henti-henti bergambar. Dapat pulak airport wifi, then semua orang nak update status FB dan Instagram. Bermulalah, adengan anti sosial dorang.

Status Instagram
Rain : We are flying high. (Padahal dah touch down, :p) *gambar selfie dalam flight
Fateen : Annyeonghaseyo!! ^^v (Mungkin perkataan nie je yang die tahu) *gambar sorang2 tapi kene photo bomb oleh si Hazim.
Fatin : Bismillah.... #peersglobal2014 *gambar muke selebek Fatin, Kiena, Izatty, Hanim, Wani dan Ira dalam flight. En Sham ngan Jali pon menyelit skali.

Belum cek status FB lagi........... hehehe....

Sementara menunggu bas sampai, aku ajak Adzri dan Rain ke 7Eleven jap sebab nak beli susu pisang. Adzri tak minat susu, tapi teringin nak rasa. Kitorang beli sorang satu dan bagi semua orang rasa. Semua orang bagi feedback positif dan memang tak dinafikan susu tu memang sedap walaupun aku nie pon spesis tak minat susu.


7.50am
Kita bergerak ke tempat pertama iaitu Istana Gyeongbokgung yang terletak di tengah-tengah bandar Seoul. Dalam perjalanan Zul bagi sedikit briefing pasal korea dan tentatif perjalanan hari nie. Dalam bas tu la, aku baru perasan yang aku macam kenal sape Zul. Kenal secara tak langsung disebabkan satu kisah antara aku dan die je yang tahu. hehe.... Kami dibekal roti sambal bilis dan air kotak cokelat. Disebabkan aku nie tak minat susu cokelat, so aku bagi zatty. Izatty dan Hadi, dua orang crime partner yang sembunyi air kotak lebih. haha..... Since aku tak suke air susu cokelat tu, so aku diam je. Kalau tak mesti aku dah report kat En. Sham. As usual, seat ke dua dari belakang jugak jadi pilihan aku. Paling belakang ialah Adzri, Nani dan Hadi. Kemudian En. Sham datang duduk sebelah Nani. lebih kurang 1 jam lebih jugak nak sampai ke Gyeongbokgung Palace, so ramai jugak yang tidur dalam bas. Yang si Ajim plak duk sibuk nak ambil gambar dorang yang tido dengan gaya masing-masing. Aku tak tidur sebab tak mengantuk sangat. Mana taknya, dalam flight tadi aku dah tidur lena sampai la sampai airport. hehe....

9.00am
Kami tiba di Gyeongbokgung Palace dan time nie jugak la perut aku buat hal. Dah la duduk seat paling belakang, orang depan nie lambat pulak keluar. Lepas tu ramai pulak yang nak ke tandas. Aku mintak dorang cepat sikit sebab dah tak tahan sangat, "Dah di hujung 'bibir'". Nani tergelak bila aku cakap macam tu. Keluar je bas, aku laju kedepan sebab nak cari toilet. Ke hulur ke hilir ngan Nani, orang ingat aku dah biasa ngan tempat nie, so semua ikut aku. Padahal aku pon first time datang sini. Zul cakap kalau nak ke toilet kena masuk ke dalam kawasan palace dulu, so kena tunggu die beli tiket masuk dulu. Yang En Sham pulak duk marah-marah kitorang sebab dah kehulu-kehilir takut terpisah dari ahli group yang lain. Die tak faham yang kitorang je merasa kesakitannya. Dah hujung 'bibir' kot. Faham x huuuujunggg bibiiiirrrrr?! Hahahaa......... Masuk je dalam palace aku terus mencari toilet, rupanya ramai lagi yang nak ke toilet, Adzri, Wani, Izzaty, Arep dan Iffa pon sama. Masa yang diberikan untuk kitorang melawat tempat nie lebih kurang 1 jam 30 minit. Since geng-geng ke toilet nie dah terpisah dari yang lain, so kitorang bertujuh jalan sesama kitorang. Cantik jugak la tempat nie, lebih kurang macam Cheongdokgung Palace yang aku pergi masa trip lepas. Tak sempat nak pusing satu palace sebab masa yang diberikan suntuk sangat. 'Melabur' je dah 15 minit, cari toilet je dah setengah jam. So sempat ambil gambar kejap je, tu pon siap berlari-lari. Nani ajak kitorang buat movie clip, tapi nyanyi lagu yang die sorang je tahu, orang lain tak tahu. So terus x jadi nak buat. Sorry yer Nani. Hahaha.....Lepas tu kitorang terus berkumpul di tempat bas.
  
Geng-geng toilet. Semua muka puas je lepas pg toilet. hahaa....
Gambar tak sempat letak watermark. Sape curi die B.E.R.D.O.S.A.


 

11.26am
Tiba di Dongdaemun untuk makan tengah hari. Dari dalam bas tadi Zul dah bagi tahu yang tengah hari nanti kitorang akan makan ikan bakar. Time tu semua dah macam "Wowww....". Zul cakap,"Kita tengok camne nanti, korang boleh makan ke x?". Terus semua macam hilang rasa keterujaan. Since kedai makan tu tak berapa besar, so kitorang terpaksa tunggu customer yang selesai makan baru kitorang boleh masuk. So sikit-sikit masuk sampai la turn semua orang. Aku duduk satu meja dengan Arep. Meja sebelah kanan aku pulak Nani, Ira, ngan Haziana. Meja sebelah kiri ialah Keluarga Pn Maria dan Rain. Masing-masing dah tak sabar tunggu hidangan sampai sebab semua dah lapar. Makan tengah hari kitorang hari nie ialah nasi putih, sayur jeruk iaitu kimchi, sirih masam, fish cake sejuk, sayur taugeh besar gedabak, sup kacang soya dan ikan bakar ala Korea.Tapi meja aku dan meja Nani and the geng paling lambat dapat ikan bakar. Nasi dah habis baru ikan nak sampai. Nak tergelak tengok cara Nani dan Haziana mintak ikan kat ahjumma kedai makan tu tapi tak jugak-jugak faham. Dah macam ayam ngan itik. Hahaa..... Nani mintak aku rakam video die seolah-olah mengacara program "Jalan-Jalan Cari Makan". Aku tukang rakam, Ira pulak jadi artis jemputan. Aku doakan satu hari nanti Nani berjaya jadi pengacara TV. Bakat dah ada cuma perlu diasah lagi. Haha.... Dulu masa first time aku makan kimchi kat Korea xde la sedap mana. Tapi hari nie rasa sedap pulak kimchi kat kedai nie. Siap mintak tambah. Tapi daun sirih masam tu je xde orang sentuh sebab Rain cakap lain macam je rasa. Banyak pulak ahjumma tu bagi ikan, ingatkan sekor je. Dah la besar. Last-last kitorang bungkus bawak balik guesthouse.



1.00pm
Kami tiba di tempat lawatan ke-2 iaitu Namsangol Hanok Village. Sebuah perkampungan tradisional masyarakat Korea. Lebih kurang macam Bukchon Hanok Village tapi yang nie kecik sikit. Tapi aku lagi prefer Bukchon Hanok Village sebab lebih besar dan banyak tempat boleh explore. Aku tertarik dengan sejenis permainan tradisional Korea iaitu membaling sebatang kayu masuk kedalam lubang pasu (Walaupun rupa tak macam pasu). Aku, Amy dan Nani bertanding sape yang dapat masukan paling banyak. En Sham dan Adzri jadi pemerhati. Amy peserta pertama yang disqualified, dan Nani terpaksa akur ditempat ke-2. Dan Juaranya pasti la aku. Hahaha..... Nani, Ain ngan Amy nak cuba pakaian Hanbok. Dah semangat dorang beratur, tapi tak dapat nak cuba sebab dorang kena buat bayaran dulu di bahagian depan. Last-last dorang tak jadi nak pakai. Masa tengah-tengah pusing tu, aku ternampak pokok pisang kaki yang buah semua macam dah masak. Aku ajak dorang pergi petik, sampai je kat pokok tu, tengok ade sorang ahjumma yang jaga kat situ. Ain cube tanya ahjumma tu sama ada kitorang boleh amik ke tak, tapi ain cakap buah tu cuma orang-orang yang berjawatan besar je boleh amik. So kitorang lepak situ kejap dengan Ain borak ngan ahjumma tu. Nani, Amy ngan Ain seronok bila ahjumma tu cakap "Yepundeee", cantik kot maksudnye. Aku pon suh ain tanye, antara aku, Adzri ngan En Sham sape paling hensem. Ahjumma tu cakap semua sama. Hampeh betul ahjumma. Mesti tak nak kecilkan hati kitorang. Hahaha.... Lepas tu kitorang lepak kat taman area village tu. Bagi makan burung makan roti sambal bilis yang aku dapat pagi tadi. Masa pusing taman, ternampak yang Hafiz dan Fatin kehulu-kehilir dengan monopod ditangan. Nani suggest dorang pergi amik gambar dekat satu kawasan air terjun yang sedikit tercorot la. Tapi aku nak tergelak dengar jawapan Hafiz yang dengan muka innocent nye die jawab "Tadi kitorang dah nak pergi situ, tapi risau takut kena fitnah". Hahaha...... Sumpah lawak. Since kitorang belum solat lagi, so kitorang solat bawah pokok dekat taman tu. Terima kasih Izatty sebab pinjamkan alas untuk kitorang solat. Lepas tu kitorang terus ke guesthouse untuk check in.


Lokasi Air Terjun yang Hafiz risau takut difitnah. hahaha
4.25pm
Kami tiba di Shinchon Guesthouse. Sedikit salah faham berlaku bila pada asalnya Amy yang uruskan sesi pembahagian bilik. Tapi sampai sana, rupanya Fateen dah deal dengan Halim pasal pembahagian bilik. Mengikut senarai nama dari Amy, aku akan satu bilik dengan Adzri dan Hadi. Tapi Fateen masukan nama Arep dalam bilik kitorang jugak. Aku tak kisah pon. Then, En Sham mintak tukar bilik, die nak masuk bilik kitorang. So dengan rasminya, penghuni bilik 105 ialah Aku, Adzri, Hadi dan En Sham. Masuk je bilik, aku terus lena sampai malam. Malam tu Izatty mesej ajak keluar makan dengan kawan die. Adzri pon nak join skali. En Sham marah sebab kitorang tak maklumkan pada die. Maybe die nak ikut skali kot. hehee.... So malam tu aku ikut kawan Izatty aka Apek and the geng makan di sebuah restauran berdekatan City Hall Station. Makanan memang sedap iaitu sotong sambal, ikan bakar, sup taufu ape ntah dan lauk sampingan seperti kimchi dan lain-lain. Ade satu air tu, Apek cakap tu air beras dan rase boleh tahan sedap. Adzri takut-takut nak cube, padahal air tu xde rasa pape pon. Cuma rasa macam air mineral biasa je. Sorang bayar W5,400. Hari nie, first time aku dengar nama course 'Teology' yang diambil oleh kawan kepada kawan Izatty aka kawan Apek aka Eid nama die. Hahaa..... Lepas makan kami balik ke guesthouse dengan menaiki subway. Apek belanja Adzri, Nani dan Izatty kad T-Money sorang satu. SInce aku dah bawak aku punya, so melepas la dapat benda FREE. hehe... Sampai guesthouse, Izatty kelam kabut cari makanan yang si Apek order sebab tak tahu dalam beg siapa die masukan. Orang nie cakap dalam beg orang nie, orang nie cakap dalam beg orang lain pulak. Dah la time tu semua xde kat bilik sebab keluar berjalan-jalan. Lama jugak la menunggu, akhrinya cukup kesemua barang yang dipesan tu. Malam tu pulak En Sham buat perjumpaan kejap untuk briefing pasal perjalanan esok. Lepas meeting aku lepak ngan Nani, Izatty dan Adzri sambil makan Nasi Chon dan meratah ikan yang tengah hari tadi. Nasi Chon tu boleh tahan sedap, tapi since aku dah kenyang, so aku bagi sikit kat Hadi. Lepas sembang, aku terus masuk tidur.
Bergambar bersama kawan Izatty, Apek and the geng. Sebab tak tahu nama kawan die.
Menu makan malam kami. Siyesly rasa memang superb.
Adzri si peneman.

Trip ke-2 ke Korea - Pulau Nami

Assalamualaikum dan salam sejahtera.... Alhamdulillah, sekali lagi aku bekersempatan menjejaki kaki ke tanah Korea. Mula-mula aku ingat trip kali nie xde la menarik seperti mana trip yang lepas. Maklumlah trip ke-2. Tapi apa yang aku boleh cakap, Korea nie adalah tempat yang tak jemu kalau pergi sebab banyak benda yang boleh explore dari segi budaya dan juga tempat menarik. Ramai yang aku perasan terbabas atau tak sengaja ke blog aku sebab mencari tips nak ke Korea. Ramai jugak yang drop komen mintak itinerary, tapi tak ramai perasan yang aku ade bagi link dropbox untuk korang download itinerary tu. Aku nasihatkan, korang baca dulu apa yang aku taip sebelum korang drop komen. Membaca tu jambatan itu. So sesiapa yang drop comment mintak aku emailkan itenary lepas nie, aku tak akan email lagi dah. Korang boleh klik SINI untuk download itinerary yang aku dah buat.  Tips ke Korea.


Untuk kali nie, tak de banyak benda sangat yang aku nak ceritakan sebab a few tempat yang aku pergi kali nie pon sebahagiannya adalah tempat yang aku pernah pergi. Since trip yang dulu aku pergi adalah time Winter, dan kali nie pulak dalah Autumn so adalah sedikit kelainannya. OWh, lupa nak bagi tahu, kali nie aku pergi seramai 30 orang sebab kitorang kesana untuk menjayakan program PEERs GLOBAL anjuran persatuan Badan Peer Kaunselor UiTM Shah Alam. Walaupun aku dah keje, tapi still dapat involve dengan program nie. Syukur Alhamdulillah. 

Post aku kali nie aku just nak cerita pasal Pulau Nami, Nami Island, Naminara dan sewaktu denganya. Memang tak nafikan pulau nie memang cantik dan view kat sini memag superb kalau datang time autumn. Tapi time kami datang nie adalah early autumn so pokok belum nak menguning walaupun ade a few yang start menguning. Since trip nie bersama budak-budak U yang masih belajar, so trip nie terpaksa di buat semasa cuti midterm break dorang. Kalau nak lebih best, datang la time early november. Kebiasaannya, time tu pokok semua dah start menguning.

If datang kena pada waktunya, so dapatla tengok view macam kat atas nie. Tapi since kitorang nie datang masih awal, so pokok belum bertukar kuning keseluruhannya dan masih belum banyak daun yang gugur. Sempat jugak bergambar di kawasan nie walaupun view tak sama. 

Dulu time winter aku takde perasan pulak yang kat Nami Island nie boleh sewa basikal, tapi hari tu aku tengok ramai pulak yang bersiar-siar dengan basikal. Since masa yang diberikan untuk kitorang pusing satu Nami nie ialah 1 jam 3o monit je, so kitorang decide untuk sewa basikal. Satu jam 10,000 won untuk basikal yang ade dua seat nie. Walaupun naik basikal, tapi still tak cukup untuk pusing satu nami dengan masa yang diberikan. Mana taknya, setiap sudut kitorang nak bergambar sebab setiap tempat lain tarikannya.


 Sekarang nie nami ialand nie dah mesra pelancong especially untuk orang Islam sebab kat sana ade disediakan surau dan juga restoren makanan Halal. Masakan Malaysia pon ade jual kat sana. Tapi time kat sini, aku ade makan nasi goncang. Nama sebenar aku tak tahu, tapi rasa not bad la. Ade orang xleh makan sebab nasi tu dicampur dengan tuna dan kimchi. Sebelum korang nak makan, korang kena goncang dulu sebelum nasi tu sebati dengan semua ramuan yang dicampur. Tak tahu la sama ada aku lapar sangat time tu sampai licin ak habiskan. hehee.....

Actually aku ade lagi banyak gambar nak share tapi since aku malas nak mengedit dan menaip so aku tamatkan kat sini jela. Kalau tengok pada penulisan aku kali nie pon macam karangan budak SPM je, kaku dan xde feeling nak bercerita sangat. Okay, Anyeong. Nanti aku cerita tentang tempat lain plak. Jangan lupa to those yang ade download dan follow aku punya itinerary, boleh share pengalaman korang kat ruangan komen.  

Itinerary Trip Bajet Untuk ke Korea (Tips Melancong ke Korea)

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Jap nak tarik nafas jap..... Memang dah berabad aku tak update blog sebabnya aku busy giler sekarang sejak dah bergelar manusia bekerjaya. Alhamdulillah, rezeki Allah bagi. Lepas je tamat exam hari tu, aku terus dipanggil untuk lapor diri. Tak sempat nak rehat. Kalau ikutkan aku nak mintak rest dulu dalam sebulan macam tu tapi apakan daya masa tu aku terlebih excited, semua aku "ye" kan aje. Penat duk menhafal masa nak exam hari tu belum abes lagi, then nak kena study balik.

Okay cukup satu perenggan intro. As usual. Actually aku perasan ramai yang terbabas kat blog aku nie sebab dorang cari itinerary untuk nak ke Korea atau India. Ramai jugak la yang drop comment untuk dapatkan itinerary dari aku. Aku bukan tak nak bagi tapi aku xda masa giler nak buka laptop tambah-tambah aku nie spesis rajin terlampau. So hari nie aku nak bagi link kat korang so that korang boleh terus download je tanpa perlu tunggu email dari aku. Lagi pon aku menyampah giler dengan sesetengah orang yang komen panggil aku "Bro". "Bro nak itenerary ke Korea boleh Bro?". "Bro email intenerary kat aku bro". Sebab kenapa aku tak suka orang panggil aku "Bro" ialah macam a bit kasar dan friendly terlebih sedangkan aku x kenal pon ko sape. So guna la bahasa yang polite sikit. Okay membebel pon dah. Nah link. 

Sila klik link dibawah untuk men'download' itenarary ke Korea.




Kepada yang baru nak backpack ke Korea tu tak perlu risau sangat la sebab bagi aku Korea nie negara yang selamat jugak la berbanding negara lain yang aku pernah pergi. Dan aku rasa Korea nie negara paling best antara negara yang pernah aku pergi sebelum nie. Sebab tu la bulan 10 nie dan bulan 4 tahun depan aku akan pergi lagi. hehee.... Jumpa kat sana yer kalau ade yang pergi sama waktu dengan aku. Jangan segan lak nak tegur. hehee.... Kalau nak tahu details lagi boleh baca previous entry. Kena rajin skit membaca kalau nak pergi memana. Jangan tunggu kena suap je. Kan silap hari bulan, disuap oleh orang yang tak basuh tangan. hehee......

Backpacking Trip Ke Busan, Korea - Taejongdae Park & Gukje Market


Assalamualaikum, bersambung dengan kisah pegembaraan aku ke Korea Selatan. Hari ke-5 aku di Korea iaitu di Bandar Busan. Dah lama aku nak update sebenarnya, tapi tak tahu apa masalah internet kat rumah aku nie. Tetiba xleh nak upload gambar kat Blog. Terkpaksa pergi Cyber Cafe. Membazir je RM2. Hari ke-5, after breakfast je di Suk Bak Guest House, kitorang terus ke Taejongdae Park. Breakfast pagi ni disediakan oleh Subak Guest House. Taejongdae Park nie buka seawal pukul 9.30 pagi, dan seawal itulah kitorang sampai di Taejongdae Park nie. Nak bagi tahu bertapa excited nye kitorang nak pergi tempat nie. Time kitorang sampai tu, tak ramai lagi orang yang datang ke sini. Brother yang aku jumpa di Seoul hari tu semangat suh kitorang ke Taejongdae Park nie sebab dia cakap view kat sini memang cantik. Daripada review yang aku tengok di Internet pon, ramai yang recommend untuk pergi tempat nie. Dalam itinerary aku buat pon ade aku dah masukkan untuk ke sini. So senang la sikit nak ke sini sebab aku dah cari direction siap-siap.



Directions To Taejongdae Park : From Busan Station, take Bus 88 or 101 and get off at Taejongdae (태종대). Taejongdae nie stesen last skali. Korang cakap je kat Driver Bas tu, Taejongdae…. Taejongdae banyak kali macam budak skolah nak beli aiskrim. Selagi tak dapat selagi tu cakap “Nak aiskrim nak aiskrim”. Nanti dah sampai Taejongdae tu dia akan bagi tahu. Buses bound for Taejongdae: 8, 13, 30, 88, 101. Ticket Bas : W1,200 (Kalau dari Jagalchi, sebelah stesen Nampo) Bas No. 8. Bas no.8 ni akan berhenti di Taejongdae iaitu last stop untuk trip bas ni.
Open November-February: 09:30-19:00 (Tips ke Busan)

Actually masa sampai tu kitorang nak naik Train (Danubi). Hraga tiket W 1,500. Train macam kat Zoo sebab park nie memang besar dan kalau pusing satu taman tu dengan berjalan kaki jaraknya ialah hampir 7km. Aku rasa la. Unfortunately, masa kitorang sampai tu, train tu xleh nak beroperasi sebab semalam hujan so jalan jadi licin. Nak tak nak kena la jalan kaki. Cuaca time nie xde lah sejuk sangat walaupun winter. Dalam 13̊C camtu je. Jadi xde la bermasalah sangat untuk jalan jauh-jauh dengan cuaca macam ni.

Taejongdae Park dekat dengan laut so sepanjang perjalanan tu view die memang cantik. Bukan cantik biasa-biasa je, tapi memang cantik giler. Serius puas hati datang sini. Sepanjang jalan, kitorang amik gambar je. Ade beberape tempat tu korang boleh turun sampai ke tepi pantai. Tapi nak mandi tu xleh la sebab sekarang tengah winter so air laut pon sejuk macam baru kuar dari peti ais. Air laut kat sini biru macam air laut kat pulau. Air laut kat rumah aku pon xde sebiru macam kat sini. Dalam taman nie plak ade beberapa tempat menarik yang korang boleh singgah contohnya macam Tejongsa Temple, Yeongdo Lighthouse, Observation Deck, Gumyongsa Temple dan Taewon Pebble Yard. Kalau nak senang, korang mitak je map dari Tourist Information Centre kat tempat nak beli tiket Danubi tu.

Walaupun aku pergi time winter, tapi xde rupe winter langsung. Pokok semua hijau je dah macam masuk musim bunga. Cuace pon xde la sejuk sangat.
 
Ade satu tempat tu korang boleh turun sampai ke tepi pantai. Kat bawah tu ade ahjumma yang jual makanan laut macam kat Jagalchi market. Korang boleh menjamu makanan kat situ dengan menghirup udara yang segar sambil ditiup angin bayu yang sejuk membeku. Abalone ade, ikan ade, pepancut laut ade dan macam-macam. Pepancut laut tu menatang yang macam buah naga kecik tapi warna oren kemerah-merahan tu. Aku tahu nama die pepancut laut sebab aku tengok subtitle Running Man kat Astro minggu lepas.Boleh tengok dalam entry aku yang lepas.

Ahjumma-ahjumma yang tengah duk bergosip.

Pandangan dari atas sebeblum turun ke bawah.
Kat area sini jugak ade tempat yang korang boleh naik ferry. Macam gambar kat bawah ni. Aku tak sure berapa harga tambang sebab kitorang memang tak terfikir pon nak naik. Bila ferry nie bergerak, then akan ade banyak giler seagulls yang ikut macam mengharap penumpang dalam tu akan campak makanan. Kalau nak best tu, bawaklah Cikedis bagi makan kat burung-burung yang kelaparan tu.



Bagi aku, kalau korang larat, better korang jalan kaki je dari naik Danubi sebab sepanjang perjalanan tu view die memang cantik. Aku tak menyesal pon x dapat naik Danubi sebab terasa kepuasan. Nasib baik jugak la Danubi tu tak beroperasi time tu. Jimat duit dan berbaloi-baloi. Kalau ko datang ngan mak cik-mak cik dan pak cik-pak cik, silalah naik Danubi tu. Sebab ko takleh main suke hati je nak tahan Danubi tengah jalan mcam tahan teksi. Ko kena patah balik sampai kat kaunter tiket dekat gate tadi tu untuk beli tiket. 


Orang Korea yang aku jumpa kat sini semua peramah. Semua nak tanya kitorang datang dari mana. Maybe sebab die tengok macam pelik kot. Ade yang gelap, ade yang cerah, ade yang sepet, ade yang mata luas. Siap ade yang tanya aku nie dari India ke? India pon India la Pak Cik. hahaa.....

View dari Observation Deck.

Dari Observation Deck nie, menapak skit je korang akan sampai ke Lighthouse. Aku rasa Lighthouse nie tempat yang paling cantik di antara yang cantik-cantik kat sini.Kat sini korang boleh turun sampai kat bawah batu-batu yang curam giler. Angin kat sini dah la kuat. Nasib baik tak terbang jer. Masa turun tu okayt lagi, tapi bila nak naik tu ya Allah. Penat giler. Dah macam naik tangga Batu Caves walaupun aku tak pernah pergi situ.









Gambar kenang-kenangan membuktikan yang aku dah sampai sini. :)


Syok sangat tengok view kat sini, kawan aku sampai tak perasan yang kad T-Money die tercicir. So terpaksa patah balik mencari tapi tak jumpa jugak. Last-last terpaksa beli baru. Lepas selesai pusing satu taman nie, kitorang pon balik Guest House dulu untuk makan tengah hari dan solat. Tengah hari tu, kitorang masak nasi dan hangatkan lauk yang kitorang bawak dari Malaysia. Siap ngan ikan gelama jeruk lagi. Nasib la kalau berbau satu guest house tu. Hahaha..... Rupanya banyak lagi makanan yang kitorang belum habiskan. Sampai terpkasa bawak balik ke Malaysia semula.

Lepas makan, solat dan rehat jap, kitorang lagi skali ke Gukje Market. Ikutkan itinerary, time tu aku just make it FREE and EASY supaya dorang nie boleh pergi memana dorang suke, tapi semua decide nak pergi Gukje Market sebab nak habiskan duit yang ade. Kitorang punya la bajet untuk hari-hari sebelum nie, tengok-tengok banyak lagi baki yang ada. Masing nak memborong souvenir. AKu pon ikut je la. Duit aku xde la banyak sangat, sebab aku banyak habiskan kat makanan masa di Seoul. Tapi cukup la untuk aku beli satu boot, W33,000, bateri Camera aku W30,000 dan sedikit souvenir utk keluarga. Duit habis tak cukup nak beli souvenir untuk kawan-kawan. SOrry la yer. :) Aku xde amik gambar semase di Gukje Market sebab masing-masing duk sibuk membeli. Tapi kat bawah nie ade a few gambar menunjukkan keindahan suasana malam di Busan.






Ingatkan after pergi Gukje Market tu, kitorang terus nak balik guest house tapi on the way nak balik tu kitorang ade nampak signboard ke Yandusang Park. Jadi kitorang pon decide nak ke situ sebab awal lagi. Bergerak la kitorang ke Yandusang Park. Sampai je kat Yandusang Park tu, tengok-tengok yang park nie sebenarnya ialah sebuah taman disekeliling Busan Tower. Mula-mula kitorang memang plan nak g Busan Tower, tapi ade yang cakap tower nie macam Namsan Tower sebab tu kitorang x nak pergi. Walaubagaimanapon, takdir menemukan kami dengan tempat nie. Lepak la kejap situ amik gambar, kemudian terus balik guest house.

Direction to Busan Tower: Subway- Nampo Station (Busan Subway Line 1), Exit 7.
Upon exiting the station, turn left onto Gwangbok-ro Street (광복로).
Go straight 160m to arrive at Yongdusan Park (escalator on the right). Observatory : ₩4,000

Malam tu balik Guest House packing-packing barang, then terus tidur. Esok tu sebelum subuh lagi kitorang terus gerak ke Airport walaupun flight pukul 10.30 pagi. Padahal tak jauh pon nak ke airport sebab kitorang takut terlewat macam 1st day we departed from LCCT. Time tu kitorang check in lambat sampai terpaksa berlari nak ke gate. 3.45 petang, selamat tiba di Malaysia.

p/s: Sape yang mahukan itinerary yang aku dah buat... Boleh ke NEWER POST. Aku ade bagi link untuk download. Sorry sebab x sempat nak email. :)

Itinerary ke Korea & Koh Samui


Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan itinerary ke Korea. Sila klik SINI.

Download Itenarary ke Koh Samui di SINI.


Sebarang pemintaan melalui email tidak akan dilayan.


Untuk pertanyaan yang memerlukan jawapan dengan kadar segera, sila PM saya di SINI.