Loklak Nak Cakap Loghat Utagha

bosan gila duk sorang-sorang kat bilik, budak len suma pi balik umah sebab ri ni cuti, training x dok. tengah bosan-bosan nie, teghingin plok nak berblogging. Cheq nok speaking utagha la plak. Hahahaha...... Awat, hampa ingat cheq orang Tganu tak gheti cakap utagha? See the leg la na....

Tapi cheq nak ceghito apa ar? Xpa lah, biaq cheq mengarut sorang-sorang, hampa semua dengaq jah na. Dulu cheq memang cakap utagha kaw gila. Awat doknya, time baru masuk skolah kat perghlih dulu, cheq memang speaking Tganu pekat gila. Tapi hari-hari cheq kena ejek kat depa yang tak ketahuan. Cheq cakap 'mu' ngan depa, bleh plak depa balaih, "mu, mu.... ingat aku lembu ka?!". Cheq nak tergelak pon ada jugak. Hahaha..... Duk 2 minggu sana, teruih bleh cakap pekat loghat utagha. Boleh la daripada dok..... Balik Tganu plak, pening kepala sebab cakap ja mesti nak tekeluaq loghat utagha. Malu jugak kadang-kadang. Sampai nak kluaq umah pon malu.

Lama-lama tu boleih la control sikit-sikit. Dulu cheq suka sebut ayat orang utagha hak ni, "serious ba'ang". Cheq pon x taw apa maksud dia. Cakap sikit mesti nak sebut perkataan tu.
Sampai ada yang perasan cheq duk slalu sangat guna ayat tu. Time tu plak, dalam kelaih cheq ada sorang hok mai dari siam. Duk cakap style siam lagi syok. Lanjut ja nada dia. Maw boleh kluaq sura ikot nie, boleh cheq pedengaq skit geno bunyi dia. Hahahaha......

Tapi nak habaq kat hampa semua kan, tak semua loghat utagha nie, depa tukaq 'q' kat ujung bila perkataan tu last ngan huruf 'r'. Sat, Cheq bagi contoh na...

'Askar', maw sapa yang yang tak taw, depa mesti tukaq askar jadi askaq, tapi yang sbenaq nya, askar nie orang utagha tak tukaq, depa panggil askar jugak la.....

'Langsir', satgi ada plak hak pandai-pandai tukaq langsir jadi langsiaq. Orang utagha tak panggil langsir tapi depa panggil tighai(tirai).

'Banjir', hak nie lagi la. Sesedap rasa ja depa pi tukaq jadi banjiaq. Sory na, xdok dalam kamuih loghat utagha banjiaq sebab depa tak sebut banjir atau banjiaq tapi depa sebut 'bah'. Faham na....

Satgi ada plak hak suka-suka pi rosakkan bahasa utagha nie, yang paling jelas Zizan ngan johan raja lawak tu. Semua benda depa nak tukaq dan tambah 'q' kat belakang.

Sama la ngan kawan cheq sorang nie, orang klantan, tapi nak cakap utagha. Bila cheq tegoq dia, boleh plak dia kata. "Owh, salah seboq!" Tergelak cheq dengaq. Cheq pon tak la gheti sangat. Maw cheq salah, sory la na orang utagha..... Tapi lagu nie la cheq duk bercakap ngan member-member time kat skolah dlu.

4 comments:

  1. stail.!
    betoi sunggoh aihh.. ;)

    ReplyDelete
  2. hahahah..... pandai cakap utagha jugak na....

    ReplyDelete
  3. bukan askaq askat la,,,,,,, kih3 takpa koi2 buleh la tuuu hahahaha buleh gagah hang no,,,,,,,, tibai pi la,,,,,,,,

    ReplyDelete

Itinerary ke Korea & Koh Samui


Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan itinerary ke Korea. Sila klik SINI.

Download Itenarary ke Koh Samui di SINI.


Sebarang pemintaan melalui email tidak akan dilayan.


Untuk pertanyaan yang memerlukan jawapan dengan kadar segera, sila PM saya di SINI.