Backpacking Trip Ke Busan, Korea - Gamcheon Cultural Village & Jagalchi Market


Bye-bye Seoul. 4th Day di Korea, we proceed pengembaraan kami menuju ke Busan. Alhamdulillah hampir 90% itinerary yang aku buat semasa di Seoul berjaya diikuti kecuali Gyeongbukgung Palace je yang kitorang tak pergi. Actually banyak lagi tempat menarik di Seoul tapi disebabkan masa kitorang yang tak berapa nak lama so terpaksa la pilih yang mana dekat dan menarik. InshaaAllah 2nd trip ke Korea bakal menyusul. Perjalanan selama 2 jam 30 minit dari Seoul ke Busan. Pukul 10.30 pagi kami tiba di Busan KTX Station. Walaupun terpaksa berdiri hampir 2 jam dalam train, tapi terasa berbaloi bila dapat sampai ke Busan dan excited nak ke tempat-tempat menarik seterusnya.

Semasa di Busan kami stay di Sub Bak Guest House. Very-very-very recommended place to stay in Busan. Sub Bak Guest House nie betul-betul depan Busan KTX Station. Klik SINI untuk lihat tentang Suk Bak Guest House.Gambar-gambar yang ditunjukkan dalam website tu sebijik macam kat sana. So tiada istilah indah khabar dari rupa. Tak susah pon nak cari. Disebabkan masa 1st day sampai di Busan, kitorang dah cari dulu location Guest House nie supaya nanti senang kitorang nak pergi. Tak perlu tercari-cari. Guest House ni sangat bersih. Bilik pon selesa. Dia ade sediakan breakfast, towel dan luggage storage if korang smpai awal macam kitorang sebab check in time ialah pukul 3 petang. Owner guest house nie sangat baik dan kelakar. Even though die nie tak terror sangat cakap BI, tapi gigih nak terangkan kat kitorang cara nak pergi ke satu tempat ke satu tempat dengan cara yang agak lawak bagi aku. Siap ngan sound effect lagi. Hahaha…..

Kitorang amik dorm yang share 6 orang. Since kitorang dtg 3 laki, 2 perempuan, so masing-masing kena share dengan orang lain. But don’t worry sebab dalam bilik tu, korang akan disediakan satu loker untuk simpan barang. Korang boleh je nak campur laki dan perempuan, tp of course la kami mintak separate room. Harga untuk satu malam ₩15,000. Actually aku booking untuk satu malam je sebab ingatkan malam last tu nak tidur airport, but then kitorang decide nak stay lagi satu malam kat sini sebab harga pon xde la mahal sangat. Aku book hotel nie melalui booking.com. At first aku book untuk 5 malam sebab ingatkan x jadi pergi seoul, tapi aku cancel balik. Mula-mula tu harga lain, tapi 2nd time aku booking dapat harga promo. Rezeki….. Dan yang paling best pasal guest house nie ialah sangat menyenangkan sebab korang boleh buat macam rumah korang sendiri. Owner dia akan bagi door password dan locker password untuk korang simpan kunci bilik korang. Mean korang boleh masuk dan check out bila-bila masa je tanpa perlu jumpa owner dia. If korang nak check out, just tinggal kunci dalam locker dan blah.

After lunch dan solat, kitorang proceed ke Gamcheon Cultural Village. First time aku tertarik nak ke tempat nie masa aku duk layan Running Man. Actually, nie adalah kawasan rumah setinggan, tapi telah diubah suai menjadi tempat perlancongan. Kedudukan kampong nie sangat strategic sebab rumah-rumah dibina di lereng-lereng bukit menghadap laut. So view kat sini memang cantik giler. 


Direction to Gamcheon Cultural Village: Toseong-dong Station (Subway), Keluar exit 6 jalan terus sampai simpang dan ke kanan. Di sebelah kanan ada hospital Busan Cancer Centre, dan di depan hospital tu akan ada bus stop. Dari bas stop ambil bas no. 2 atau 2.1 dan terus ke Gamcheon Cultural Village. Bas tu kecik je dan bayaran untuk ke sana hanya ₩ 900. Dari bas stop tu dah boleh nampak signboard "Gamcheon Cultural Village" yang terletak di sebelah kiri.


Bus akan berhenti kat laluan masuk ke Gamcheon Cultural Village, tapi better korang jalan kebelakang skit dan masuk laluan lagi satu sebelah kedai runcit sebab kat situ ade Tourist Information Centre untuk korang dapatkan map Gamcheon Cultural Village. Sangat berguna untuk dapatkan map pasal Gamcheon Cultural Village nie sebab kalau tak korang akan jadi pening macam kitorang tak tahu mana nak pergi sebab tempat nie boleh dikatakan besar jugak la. Amik masa berjam-jam kalau korang nak cover semua tempat. Lagi-lagi jenis yang setiap sudut nak amik gambar. Disebabkan kitorang dah tersalah masuk kat laluan yang lagi satu, so kitorang terpaksa menapak turun bukit dan kemudian naik balik bukit tu. Paling penat sebab kitorang terpaksa naik satu tangga yang dipanggil ‘Stairway of Stars’. Dorang bagi nama camtu sebab dorang cakap, If you climb the stair you can see the stars on your head. Boleh plak macam tu. Hahahaa….. Tangga tu memang tinggi tapi aku tak nampak pon bintang atas kepala aku. Metafora giler orang korea nie. Aku rasa macam nak ajak member-member aku yang len nie main kejar-kejar kat sini ala-ala Running Man. Tapi naik tangga pon dah mengah lagikan main kejar-kejar. Terus terbatal hasrat aku.

Pusing punya pusing,then kitorang terjumpa ngan a group backpacker dari Malaysia, students UKM kot. Ramai jugak la. Dorang nie pon baru je sampai Busan tapi dari Jeju Island. Hampehhh….. Menjelouskan betul la. Sembang-sembang, borak-borak macam dah lama kenal. Itulah orang Malaysia, perangai mak jemah dibawak sampai ke Korea. Haha….. Dah abes pusing then kitorang blah ke next place iaitu Jagalchi Market.


Jagalchi Market ialah tempat yang aku nak sangat pergi sebab kat sini ade jual benda yang nak sangat aku makan iaitu King Crab. Bukan stakat King Crab je, macam-macam seafoods ade. Yang tak pernah aku tengok seumur hidup aku pon ade jual kat sini.


Direction to Jagalchi Market : Jagalchi Market terletak berhampiran Stesen subway Jagalchi, aliran Sinpyeong Line 1. Dari Stesen Jagalchi keluar ikut Exit 10. Jalan terus sehingga simpang 4 yang ke - 2. Di simpang yang kedua, di sebelah kiri korang boleh nampak Pintu Gerbang Busan International Film Festival. Dari simpang tu korang ke kanan dan kira-kira 300 meter dari situ la Jagalchi Market. Nak senang refer SINI.
 

Tapi disebabkan aku naik bas dari Gamcheon Cultural Village untuk ke Jagalchi Market, so kitorang tak tahu mana bas tu brenti. Terpaksa la bertanya kat orang Korea. Bagi aku orang Korea kat Busan nie tak berapa nak friendly macam kat Seoul. Ingat lagi masa kat Seoul ade sorang pak cik yang tanye kitorang nak pergi mana? Masa tu kitorang nak ke Cheonggyechong Stream, then pak cik tu bawak kitorang dari kuar subway tu sampai ke persimpangan nak ke stream tu. Punya lah jauh berjalan. Pak cik tu plak jalan dah la laju. Sumpah kelakar giler. Sebelum jumpa pak cik tu lagi la lawak. Aku ade tanye kat sorang lelaki lebih kurang sebaya aku jugak la camne nak ke Cheonggyechong Stream nie. Dia bukannnya nak tunjuk direction kat aku, tapi ajar aku camne nak sebut perkataan Cheonggyechong dengan betul. Sengal giler…. Taw la lidah aku nie pelat Mat Saleh sangat.
Disebabkan kitorang tersesat sebelum sampai ke Jagalchi Market, kitorang dapat jalan-jalan tepi pantai yang view die memang cantik giler. Berbaloi....

Pasar basah sebelum sampai Jagalchi Market yang lagi basah dari pasar nie.
Sotong besar sebesar size baby baru lahir. First time aku tengok sotong besar camni. Kalau goreng celup tepung sodap nie.

Akhirnya kitorang sampai jugak di Jagalchi Market walaupun tersesat kejap sebab area situ semua macam pasar. Jagalchi Market ialah sebuah bangunan yang disediakan khas untuk menjual hasil laut yang fresh-fresh. Ikan, sotong, ketam semua hidup-hidup. Yang dah arwah pon ade gak, tapi still segar-segar. 1st floor dorang jual fresh seafood dan 2nd floor ade kedai makan yang korang boleh mintak dorang masakan atau potong buat sashimi untuk korang makan kat situ. Aim aku time tu ialah nak makan King Crab je. Memula tu kitorang singgah satu kedai yang di recommend oleh owner guest house yang kami menginap. Kononnya boleh dapat diskaun bila kami bagi name card die. Tapi tengok-tengok mahal nak mampus. Then kami blah buat bodoh je. 
Nie adalah rupe Jagalchi Market bahagian dalam. Aku teringat lagi, spec aku terjatuh dalam akuarium yang ade King Crab. Nasib baik tak kena sepit.
Makhluk nie la yang aku nak sangat makan. ALhamdulillah, dah jadi taik dah. hahaha.....



Lepas tu kitorang makan di sebuah restaurant depan Jagalchi Market. Kitorang order la King Crab Steam 40,000. Kecik je, sebab aku cakap nak yang paling murah. Seafood Stew 20,000. Dorang masak depan muke ko. Sashimi 20,000, lagi satu ape nama ntah, macam ikan masak merah, 20,000. Korang boleh mintak nasi. Free je. Total semua makanan kami ialah 100,000 bersamaan RM314.00. Kalau kat Malaysia, korang sanggup tak makan semahal tu untuk 5 orang? Hahaa…. Sashimi aka ikan mentah tu pon RM60. Yang tu kawan aku yang makan sebab aku memang tak lalu makan benda-benda mentah. Camne la dia boleh habiskan benda tu?

Seafood Stew yang ahjumman nie masak depan kitorang.
Selepas makan, kitorang ke Gukje Market. Kalau ikut plan asal, kitorang nak ke Haeundae Beach tapi tak jadi sebab akak yang kitorang jumpa kat Seoul cakap pantai tu tak cantik sangat dan skrang dalam proses renovation. Lagi pon sekrang ngah winter, so agak pelik kalau nak lepak kat tepi pantai time-time winter. Gukje Market besar jugak. Kat sini banyak jual pakaian, cenderahati dan periuk belanga macam kat Rantau Panjang. Misi kitorang kat sini ialah nak cari Vintage Shop sebab terpengaruh dengan Mad Markets TV9. Tapi sayangnya kat Vintage Shop ni banyak baju perempuan. Lepas tu kitorang menapak mencari stesen terdekat untuk balik ke Guest House. Jauh giler kitorang berjalan sebab kitorang sendiri tak tahu kat mana kitorang berada time tu. Jalan punya jalan last skali jumpa jugak. Padahal stesen tu dekat je ngan Guest House kitorang, kalau kitorang jalan skit lagi terus sampai guest house. Tapi disebabkan kitorang nie x tahu, so terpaksa la bayar 1050 untuk satu stesen yang dekat je. Subway kat Korea nie bukan ikut berape stesen yang korang lalu, tapi ikut brape jauh korang nak pergi. Mana-mana station Within 10km, harga sama je. Paling best pasal Korea ialah mana-mana tempat korang pergi, korang boleh dapat wifi FREE. Even dekat pasar ikan pon ade Wifi.
Setiap kali ke Market je kitorang mesti tak amik gambar sangat sebab masing-masing syok window shopping.
Next entry, kami ke Taejongdae Park. One of the best place should be visited in Korea. 

76 comments:

  1. hahaha perangai mak jemah bawak sampai ke korea. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org Malaysia mmg spesis peramah. Hahaa.....

      Delete
  2. Hi. Ada contact no untuk Guest House dekat Busan tu tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry, lupa nak letak link. Updated! Boleh refer link kat atas atau copy yang bawah nie :)
      http://www.busanyado.com/company/guide.asp?lang=ENGLISH

      Delete
  3. Ee bestnyaa! XD
    hee, seafood tu nampak sedappp -.+
    And i save the pic of the purple tumbuhan tu taw. Cantikk. Boleh ea?ea? :D :D

    ReplyDelete
  4. hi. =)
    btw, kalau nak mintak u punya itinerary trip ke busan boleh tak?
    nanti nak pergi busan awal bulan 9 ni tapi clueless giler. hope u dont mind. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh. Just drop ur email here, :)

      Delete
    2. syakirahsapie@yahoo.com. thanks ! =)

      Delete
    3. nk jgk itinerary busan boleh x?
      liena

      liena_156@yahoo.ca

      Delete
    4. Assalam bro....nk mntk itinerary pi busan boleh??thanks
      Asraf

      asraf2905@yahoo.com.my

      Delete
  5. hi :)
    saya nak mintak awak punya itinerary trip ke busan tu boleh x?
    btw apa nama restoren yg awak makan tu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, boleh. :) Just drop ur email here.

      Delete
    2. Salam :) saya nak jugak iternary tu boleh? My emel is hanahkunn@gmail.com

      Delete
  6. Hi, boleh tak nak ur itinerary trip ke busan boleh tak? hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh. :) Just drop ur email here.

      Delete
    2. Salam.. sy pun nak itenerary ke busan bole? email: fyra_230703@yahoo.com

      Delete
  7. salam.boleh tak nak tengok itinerary trip u??

    ReplyDelete
  8. salam azwan...boleh tak u share itinerary trip ke busan ??hehe

    ReplyDelete
  9. salam..boleh tak nak ur itinerary trip ke busan boleh tak? hee

    ReplyDelete
  10. salam azwan...boleh tak nak ur itinerary trip ke busan?heee

    ReplyDelete
  11. Sape yang nak, just drop email kat ruangan komen nie. Jgn risau saya akan bagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nashrahramdhan@yahoo.com

      tq admin

      Delete
    2. Can I get your itinerary trip to Busan?
      basirah_ahmad@yahoo.com
      saya pergi Busan 8hb September nanti..Btw thanks bro :)

      Delete
    3. ayatulhusnaa@gmail.com

      terima kasih in advance...

      Delete
    4. aida_asri95@yahoo.com
      in shaa allah bln 1 thun depan kmi skluarga ke sana.. hrap dpt share info smasa di seoul dan busan..trima ksih

      Delete
  12. Blh x minta itinerary dr 1st day smpai last day? 😊😊😊
    diela_mira@yahoo.com
    Thank u..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Azwan..nk mntak itinerary yg complete boley?? xsbar nk pgi korea ni TQ nadia_lurve@yahoo.com

      Delete
  13. salam azwan.. bole saya nk minta irternary juga.. tqvm in advance fana_comot@yahoo.com

    ReplyDelete
  14. salam azwan.. bole saya minta irternary dr 1st hingga last day.. fana_comot@yahoo.com tq in advance

    ReplyDelete
  15. salam, nk mintak irternary dari 1st smpai last day. noyumaths@gmail.com

    ReplyDelete
  16. salam bro,,bole sent itinery to busan aq_mil92@yahoo.com

    ReplyDelete
  17. Salam Mr azwan
    bole minta irternary juga
    basirah_ahmad@yahoo.com
    TQ

    ReplyDelete
  18. Assalammualaikum n slmt hr raya..
    Terjumpa blog awk time nk cari info psl busan. Nice blog n alot of useful info bole dpt..Bole x send itenery seoul n busan sy nk compare ngan itenery sy kot2 bole tamb apa yg patut..

    Wawahrjk@gmail.com

    Thx in advance

    ReplyDelete
  19. Azwan : Salam. Nak itenary BUSAN & SEOUL. Send email ketimomol@gmail.com. TQ. :)

    ReplyDelete
  20. as salam..nk itinary di busan blh..??? Tq
    farezwani_1988@yahoo.com

    ReplyDelete
  21. salam bro, blh send dlm emel saya itenary BUSAN & SEOUL,
    thanks bro..

    ReplyDelete
  22. salam bro,,bole sent itinery to busan afiqhakim91@gmail.com

    ReplyDelete
  23. Salam blh x sya nk itenary busan and seoul and guest house y blh duduk kt busan n seoul..ada cadangan x if g 8d7n.. thanks

    email: noorhayatisaid@ymail.com

    ReplyDelete
  24. salam bro,,nk mntak itenary blh x..?hee
    mohdhashifuddin@yahoo.com.my

    thanks yerr...:)

    ReplyDelete
  25. Ala ingatkan ada gambar kitorang tu sekali

    ReplyDelete
  26. Salam boleh share itinerary busan n seoul.. Email harfina86@gmail.com

    Tenkiu :)

    ReplyDelete
  27. assalamualaikum bang. mintak jasa baik abang untuk email itinerary di busan dekat saya. thank you :)

    email: syamim.amalina@gmail.com

    ReplyDelete
  28. Salam.. bole share iti ke Seoul n Busan? Email kat norashikinramli14@gmail.com.

    Thanks in advanced :)

    ReplyDelete
  29. salam, Boleh share itinerary ke Seoul and Busan? Ini email saya: ladyfadyla@yahoo.com

    Thanks

    ReplyDelete
  30. Salam, hi, anyeongggg! Saya nak itinerary awak ke busan eh ni email saya, irhamcoyy@gmail.com. Thank you and your entries sangat2 membantu (:

    ReplyDelete
  31. slm...boleh sy nk minta itinerary ke busan?n bole sy tau hw much tmbang ktx busan-seoul?tq..email sy il5438@gmail.com

    ReplyDelete
  32. slm...boleh sy nk minta itinerary ke busan?n bole sy tau hw much tmbang ktx busan-seoul?tq..email sy il5438@gmail.com

    ReplyDelete
  33. Salam..boleh mnx detail itinerary ke busan n seoul x.. sy nk prgi dlm 5D4N .. emel sy nurul.alyah@yahoo.com.my .. tqvm

    ReplyDelete
  34. salam..boleh minta itinerary ke busan? nie email sya grunger_02@yahoo.co.uk..Thanks ya

    ReplyDelete
  35. Salam...spt biasa. Same request. Itenary ke busan. Will be thre in june 2015. I'allah....

    lizaazhari@gmail.com

    ReplyDelete
  36. salam.. boleh share ittinery ke? nhidayah_86@hotmail.com
    btw apa name kedai saudara makan di jagalchi market tu?

    ReplyDelete
  37. Hai awak. Boleh saya dapatkan jugak itinery ke busan dan seoul? Thanks :)
    eifacoco@gmail.com

    ReplyDelete
  38. Hi en.azwan sy nak itinerari ke korea boleh?sedynamics@gmail.com
    Harap dpt membantu
    Terima kasih

    ReplyDelete
  39. boleh email itinerari ke busan - seoul? tq..
    myyuslinda@gmail.com

    ReplyDelete
  40. assalamualaikum dik...
    kak nk ke Busan next Mac. Percutian Terjah... adik blh bg cadangan ke...? kak mmg no idea. baca bloeg je la.

    ReplyDelete
  41. salam adik... kak nk minta cdngn adik ttg trip Busan la. kak akn ke sana, insya allah next mac. no idea ttg penginapan dan tmpt lwtn. tq naa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak boleh refer entry saya pasal Busan.... Ade banyak yg sy dah crita. :) kalau akak nak itinerary, boleh download kat sticky post diatas.

      Delete
    2. Mmg kak dh listed tmpt yg adik lawat. Insya allah...blh akak gunakan nanti. Trima kasih bnyk.cuma kak x blh buka iti yg adik post tu.adik sent ke email kak blh ke... nuscahaya78@yahoo.com

      Delete
  42. assalamualaikum dik...
    kak nk ke Busan next Mac. Percutian Terjah... adik blh bg cadangan ke...? kak mmg no idea. baca bloeg je la.

    ReplyDelete
  43. Assalam.. Hi, boleh tak nak ur itinerary trip ke busan boleh tak? hihi

    rashidah.kezuwani@gmail.com

    thanks :)

    ReplyDelete
  44. Salam azwan, sy nk mintak jasa baik u nak ur itinerary trip ke busan & seoul boleh tak? kami suami isteri In sha Allah nk g time winter next year Amin. tq in advance :) izzah_83@hotmail.com

    ReplyDelete
  45. Boleh download di sticky post atau link yang saya sediakan dibawah. :)

    ReplyDelete
  46. Menarik blog anda. Banyak info. Gambar gambar pun cantik.




    http://itikkejam.blogspot.com

    ReplyDelete
  47. Salam..boleh x nk itinerary..tq.. aliaapauzi123@gmail.com

    ReplyDelete

Itinerary ke Korea & Koh Samui


Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan itinerary ke Korea. Sila klik SINI.

Download Itenarary ke Koh Samui di SINI.


Sebarang pemintaan melalui email tidak akan dilayan.


Untuk pertanyaan yang memerlukan jawapan dengan kadar segera, sila PM saya di SINI.