Pengalaman Terindah di Gunung Bromo


Salam, sambung cerita trip ke Surabaya, Indonesia hari tu. Maybe ade lagi sambungan lepas nie, tapi post kali nie aku just nak cerita pasal Gunung Bromo kat kitorang lawat masa kat sana. Kitorang pergi masa second day. Abes je lawatan ke Universitas Airlangga, kitorang teruk gerak ke Probolinggo untuk ke Gunung Bromo. Tapi sebelum tu kitorang sempat singgah ke Tambun Angin untuk beli barang kulit. Nak tahu apa ade kat tambun angin, nanti next entry aku cerita. Hehe... Kawasan Probolinggo nie agak jauh jugak la dari bandar Surabaya. Kitorang sampai hotel je dah malam. FYI ketinggian Gunung Bromo nie lebih kurang 6000 meter. Disebabkan Gunung Bromo nie merupakan gunung berapi yang aktif, so ramai la yang tinggal kat area gunung tu. Korang mesti pelik kan? Kalau korang nak tahu, kawasan gunung berapi nie, tanahnya subuh sebab tu la ramai yang tinggal area gunung tu. Dorang bercucuk tananm dan ternak macam-macam.

Disebakan ade penempatan kat atas gunung tu, so ade la hotel kat atas tu. Tak perlulah kitorang mendaki macam panjat Gunung Kinabalu. Tapi hotel yang kitorang tinggal tu hanya pada ketinggian 3000 m sahaja. So tinggal lagi 3000 m untuk sampai puncak. Nama hotel yang kitorang menginap tu ialah Nadia hotel. Kalau tanya berapa harga, memang aku tak tahu sebab semua dah include dalam pakej lawatan kami. So malam tu kami bermalam la di Hotel Nadia. Smpai je, terus bersiap untuk makan malam. Mak aih, air kat hotel tu sejuk macam air dalam peti ais. Nak basuh tangan pon sampai rasa kebas. Disebabkan lapar, so kami makan sepuas-puasnya. Gambar kat Bawah nie semua dari album kawan aku, Farah Afiza, Najmi dan Aswad sebab gambar aku lupa nak save kat laptop....

Muka happy jer bila dapat makan. Tapi hari2x asyik makan sup je duk Indonesia nie. Maybe kelapa dorang mahal kot.

Nie plak gambar dua orang kaunselor yang ikut kitorang pergi sana. Solute dorang sebab boleh naik sampai puncak Bromo.

 

Lepas habis makan, then ade mak cik jual scarf, snow cap & glove. Semua pakat beli la sebab suhu kat sana memang sejuk. Lagi sejuk dari Cameron Highland. Dengar citer, pernah cecah sampai zero degree celcius. So malam tu semua pakat bergaya la, macam pergi Europe, padahal Indonesia jer. Termasuk la aku. hahahaa


Macam biasa, gambar tu paling penting. Dah abes gaya dah nak posing.

"Sila masuk mbak-mbak sekalian"- Nak gi hantar Lombok. hahaha

Dari hotel tu, kitorang kena naik Jep untuk ke puncak sebab bas x leh lalu dek kerana jalan yang sangat sempit dan bercuram dalam. (giler skema ayat). View sepanjang jalan tu memang cantik la, belum sampai puncak lagi. Kalau nak berlakon drama pon cantik kat sini. Tapi tak tahannya, jalan macam ular kena palu. Bila pergi aku ok lagi, excited punya pasal. Bila balik, mula rasa nak muntah la, pening la. ALhamdulillah selamat sampai Malaysia dah. :)

Nie la Jep yang kitorg naik..... Best wa cakap lu......

malas nak edit gambar, kalau edit mesti lagi cantik nie.
Nie gambar orang kampung yang bawak kuda untuk disewa masa kat gunung nanti.
 
Tadaaaaa...... Cantik x? Gunung yang cantik tu bukan nama Bromo, Bromo yang sebelah die tu yang macam tanah longgok tu.
Kebetulan kitorang punya Jep nie gerak last skali. So bila sampai kat sini, kitorang mintak driver brenti sekejap untuk amik gambar. Geng2x yang len terus jer... Rezeki kitorang. hahaha..... Sumpah Demi Allah cantik... SubhanaAllah.... Kalau korang pergi pagi2x, then korang akan nampak macam duduk atas awan. Kabus tebal kat bahagian bawah gunung tu. Tapi tak lama, bila matahari kuar, kabus tu akan hilang la. Alhamdulillah kitorang berpeluang tengok ciptaan Allah swt yang cantik nie....   

Then kitorang terus lagi sampai la kat bawah gunung tu. Disebabkan Gunung tu masih aktif fan last die meletus ialah 7 bulan lepas. Jadi xde satu tumbuhan pon kat bawah gunung nie. Macam kat tanah pasir tapi sangat2x lah berdebu. Better kalau korang nak pergi lepas nie, sila bawa penutup hidung tu.....

Inilah keadaan area bawah Gunung tu. Berpasir dan berkabus.
 lepas naik Jep, kitorang kena naik kuda pulak untuk sampai puncak sebab Jep tu dah xleh masuk. Ade penghadang macam batu kat bawah Gunung tu. Jauh jugak la kalau nak jalan kaki ke puncak gunung tu. So kitorang naik la kuda. Harga seekor kuda tu 100 000 Rp pergi dan balik. Murah jer dan berbaloi-baloi.

Nie la kuda yang aku naik. Siyes best dan nie i1st time aku naik kuda untuk jarak yang jauh. And korang boleh nampak puncak gunung tu kat belakang.
Kat belakang tu Gunung yang dah tak aktif. Apa nama ntah, siyes cantik.
Selepas naik kuda, kitorang kena jalan kaki pulak untuk naik tangga ke puncak gunung. So pengangkutan kitorang mula-mula ialah bas, Jep, Kuda dan last ialah jalan kaki.
Inilah tangga yang kitorang daki. Mencabar nak mampuih, sebab kat atas tangga tu penuh dengan pasir. Jadi bila-bila masa je boleh tergelincir, dah la curam. Penghadang pulak mdah roboh maybe sebab terkena lava kot.
 Sampai je puncak, apa lagi bergambar la sampai penuh memori camera.


Kat belakang tu korang boleh tengok lava yang masih berasap. BAHAYA memang BAHAYA, sebab xde penghadang langsung. Bila-bila je boleh jatuh dalam tu. Alhamdulillah semua selamat balik ke tanah air. hehe.....

Nie masa kat bawah, bergambar dengan mak datin. Ewww.....


Gaya itu penting.....

Aku dah macam ninja dah. Debu punya pasal,.....

Nasib baik la, kawan aku bawak penutup muka nie. Sebab debu memang banyak nak mampuih.

Gambar lompat mesti ade. Tapi aku chow dulu sebab x tahan debu. huhu....
Chow pergi tempat lain, then amik gambar lompat sorang2x. hahaha



Nak wat photoshot kat sini pon style giler doww.....

Model of the year..... :)



Time nak balik tu plak, kat bawah tu ade orang jual baju Bromo. Mula-mula dorang cakap 3helai 100 000 Rp tapi bila tawar-tawar. Korang boleh dapat 10 helai 100 000 Rp. Tapi kena pandai tawar la. Korang buat konon-konon macam xnak beli la, padahal nak. Nanti dorang akan panggil and bagi harga murah sebab ramai sngat yang jual. nak tak nak dorang kena bagi harga murah takut kita pergi kat orang lain.


Sebelum balik, bergambar kali. hahahaa



Sekian sahaja dari aku. So pesanan penaja buat korang, kalau pergi Surabaya, pergilah ke gunung Bromo sebab memang best sangat100000000000000000000x. 

10 comments:

  1. Jika ada rekan rekan yang hendak berkunjung ke Bromo, Surabaya, Malang Batu sile hubungi saya, saya siap sedia hantar tuan tuan puan puan ke destinasi. saye sedia rent car dan pakej bromo yang best price. sile hantar message ke email yanuararafat04@gmail.com atau WhatsApp +6287819033600. Terima Kaseh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello saya hendak berkunjung ke sana..bajet sorang berapa..thanks

      Delete
    2. Boleh email sy noridayu77@gmail.com

      Delete
  2. Ni pergi under agency ke camane?

    ReplyDelete
  3. Planning Your Holidays 2015? Why Don’t You Visit Java, the World Tourism Destination http://javatravelline.com/planning-your-holidays-2015/

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    Wassalam

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...wr...wb...
    Tuan/Puan Perkenalkan kami Bogalakon Tour Bandung sebuah Company yang memberikan perkhidmatan tour groud handing di beberapa tempat favorit lawatan.

    Insyallah,driver & tour guide kami santun,jujur dan mesra yang selalu akan bawa anda ke tempat kawasan favorit Bandung,Jakarta,Bogor.

    Bagi Tuan/puan yang hendak bercuti ke Bandung,Jakarta,Bogor city Tour dan memerlukan kereta/Hotel untuk transportasi semasa di Bandung,Jakarta dan Bogor,boleh hub kami:

    Call:+6285722 692 692
    WhatsApp:+6281220 375 375
    Email:bogalakontour@gmail

    Insyaallah dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik.
    Terima Kasih.

    ReplyDelete

Itinerary ke Korea & Koh Samui


Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan itinerary ke Korea. Sila klik SINI.

Download Itenarary ke Koh Samui di SINI.


Sebarang pemintaan melalui email tidak akan dilayan.


Untuk pertanyaan yang memerlukan jawapan dengan kadar segera, sila PM saya di SINI.