Backpackers Trip to Koh Samui, Thailand (3rd & 4th Day)


Sambungan dari entry yang lepas iaitu trip backpack aku dan rakan-rakan ke Koh Samui selama 4 hari 3 malam.

16-02-2015 Seawal jam 5 pagi kitorang dah bersiap-siap untuk keluar nak tengok Sunrise. Anis dari semalam beriya nak tengok sunrise la, sunset la. Dah 2 hari kitorang miss nak tengok sunset. So pagi nie masing-masing beriya bangun awal. Sebelum keluar kitorang tanya receptionist hotel tu dulu mana port best untuk tengok sunrise. Then die bagi kitorang map dan tunjuk best place untuk tengok sunrise iaitu kat View Point kat area Lamai beach. Tapi sebelum aku kuar bilik time tu sempat jugak la aku google kejap, dan memang orang suggest untuk ke Lamai Beach kalau nak tengok sunrise. Since Koh Samui nie boleh dikatakan besar, so aku dapatkan kepastian dengan bertanyakan kat recept. Pagi tu kitorang pon bergerak la dengan menaiki motor yang kitorang sewa semalam. Dah la cuaca sejuk, naik motor plak tu.(Gambar-gambar tak sempat nak edit sebab dari group watsapp)

Disebabkan Syieda dan Anis x tahu bawak motor, so terpaksa la jadi mat rempit kejap. Tapi dorang duduk sepelaung jauh dibelakang. hahaha.... Dan ditengah-tengah kitorang letak beg sebagai divider. :)
Berpandukan map yang aku dapat dari hotel tu, kitorang pon sampailah kat view point tu. Kitorang tunggu la kejap dalam 15 minit tapi macam xde tanda-tanda matahari nak terbit plak. Hari dah makin cerah tapi batang hidung matahari pon x nampak. Last-last kitorang proceed ke next location iaitu Hintai and Hinyai Rock. Hintai and Hinyai Rock nie famous jugak la kat Koh Samui nie, dimana terdapat dua batu yang berbentuk kemaluan manusia. Satu berbentuk kemaluan lelaki dan satu lagi berbentuk kemaluan perempuan. Since kitorang sampai awal pagi, so semua kedai-kedai kat sini belum buka lagi. Cuma ada pak cik cleaner je yang tengah sapu sampah dan 2 3 orang mat saleh. Tempat parking pon belum buka, so kitorang main parking je. Sepatutnya kena bayar 10Baht. hahaa..... Dan kebetulan masa tengah amik gambar tu, matahari baru je nak terbit. So sempat lah tengok sunrise. Ingatkan dah terlepas. Kitorang pon apa lagi, selfie la sampai puas. haha.... Mengikut cerita orang tempatan, Hintai dan Hinyai nie adalah batu sumpahan dari 2 orang nenek dan atok yang berlayar ke satu tempat kat Thailand tu, then tetiba kapal die karam. lepas tu jadi la batu tu. Aku pon x tahu kenapa dalam banyak-banyak anggota badan manusia, bentuk tu jugak yang nak jadi. hehee..... Lebih kurang cerita Si Tanggang la tapi nie bukan sebab kurang ajar kat mak.
Selfie dulu yok. :)
Lepas ke Hintai Hinyai, kitorang gerak ke Muslim Fisherman Village. Dekat je dengan Hintai and Hinyai Rock tu. Dari Hintai and Hinyai Rock tu pon korang dah boleh nampak masjid yang x jauh dari situ. Since kitorang kuar hotel terlalu awal tadi and tak sempat nak breakfast, then kitorang cari kedai makan kat situ untuk breakfast. Nak cari perkampungan Islam nie senang je, dari main road kat Hintai & Hinyai tadi, korang terus je utk ke Lamai Beach, dan korang akan jumpa satu selekoh maut yang sbelah kanannya ada 7Eleven, then korang terus je jangan belok-belok sampai masuk longkang. Hahaa... actually xde longkang pon. lepas 7E tu ade satu jalan kecil yang korang boleh terus je. Depan skit after jalan kecil tu ada satu pasar. Kebanyakan orang Islam yang meniaga kat situ. Depan skit ada satu kedai mak cik yang jual makanan HALAL iaitu nasi ganja. Sama macam semalam yang kitorang makan, tapi semalam punya lagi sedap. Harga makanan pon lebih kurang je yang semalam. Tapi ada a few lagi makanan yang korang boleh cuba. Mak cik nie tahu cakap Melayu dan kebanyakan orang kat kampung nie memang tahu berbahasa Melayu tapi loghat Kelantan/Patani. So kitorang order makanan cakap Melayu je. Kawan ak siap order air teh tarik, padahal mak cik tu x pernah-pernah buat teh tarik. Tapi die buat jugak. Katanya first time. haha... Lepas je makan, aku ajak dorang round kat pasar tu, tapi Syieda jenis x brapa suke pergi pasar so x jadi pergi. 

Sunrise at Hintai and Hinyai Rock.

Batu kat belakang yang terpacak tu la yang berbentuk kemaluan.

Sebelum bergerak ke next location, kitorang sempat pusing-pusing area perkampungan Islam tu. Dan sempat jugak la bergambar depan masjid. Nak singgah pon awal lagi. Those yang nak datang ke Koh Samui, jangan risau pasal makanan Halal sebab area sini memang banyak makanan Halal. Since kitorang kena check out pukul 12, so kitorang habiskan la minyak motor yang kitorang isi semalam 50Baht. Minyak kat sini memang mahal compare dengan Malaysia. X silap aku time aku pergi tu, satu liter ialah 28.99Baht. Kitorang pon x tahu nak singgah mana sebab duit pon dah xde, cukup-cukup untuk bawak balik ke Surat Thani je. So kitorang just amik angin pusing pulau. 
Dihadapan kedai makan Nasi Ganja berdekatan Pasar Pagi di Perkampungan Islam.
Antara makanan yang boleh dicuba selain Nasi Ganja.
Di hadapan Masjid Noorul Ihsan.

Sebelum hantar motor, kitorang sempat singgah kat kedai souvenir untuk beli mana yang tak cukup. tapi bukan aku la. Merka-meraka yang banyak duit nie. Hehe.... Tapi time tu x banyak kedai yang buka sebab masih awal. Dorang cakap, kebanyakan kedai buka pukul 11 pagi. So kitorang pergi mana yang buka je la. Then balik bilik kemas pakaian dan tunggu van untuk amik kitorang balik ke Koh Samui. Since kitorang dah bayar semua harga pakej transport dari Hotel ke Bandar Surat Thani, jadi kitorang tak kuar pape duit pon untuk tansport pagi tu. Oh sebelum terlupa, make sure sebelum ko nak sewa motor kat Koh Samui, ko cek dulu kondisi motor tu elok ke tak sebab masa kitorang nak hantar motor tu, owner tu cakap motor kitorang tu mcm ade benda longgar. Dia cakap kitorang yang buat. Padahal memang dari dapat lagi dah macam tu. Nasib baik la die x bertegas untuk mintak ganti rugi sebab kitorang cakap memang bukan kitorang yang buat. So xde apa-apa bayaran yang dikenakan.

Route kitorang lalu dengan Motor pagi tu.

Seperti yang aku ceritakan sebelum nie, perjalanan dari hotel nak ke Airport memang amik masa yang lama. Walaupun petang tu kitorang tak terus ke Airport tapi ke bandar Surat Thani, but still amik masa hampir 4 jam 30 minit. Sepatutnya last stop kitorang kat Surat Thani's Bus Station tapi driver van tu just hantar kitorang kat tepi jalan. Then ada satu tuktuk yang amik kitorang untuk ke our next guesthouse iaitu Papangkorn House. Suppose kalau ikutkan akak sebelum nie, harga tuktuk nak ke guesthouse tu dari stesen bas cuma 15Baht, tapi driver tuktuk tu mintak 50Baht satu kepala. Nak xnak, kitorang bayar je la sebab kitorang sendiri tak tahu berapa jauh guesthouse tu dari tempat kitorang di drop tu. Tengok-tengok dekat je. Sebelum bayar, kitorang terus deal dengan driver tuktuk tu utk amik dan hantar kitorang ke airport esok pagi. Satu kepala 100Baht. Okay la sebab dari situ nak ke airport lebih kurang 45 minit. 

Harga satu malam kat Papangkorn House ialah 520Baht untuk 2 orang. What can i say, guesthouse nie sangat selesa dan bersih. Dah la besar selesa untuk solat dan main futsal dalam tu. haha..... Very recommended to those yang nak bermalam kat Surat Thani. Kedudukan guesthouse nie xde la jauh dari Bas Station. Dan berdekatan dengan convenient store 7E, Night Market and Port untuk Night Boat ke Koh Samui. Tapi tak ramai yang tahu pasal guesthouse nie, even driver tuktuk kitorang sendiri pon x tahu. Lepas tanya orang baru la die tahu. Pelik jugak sebab nak kata corot sangat, xde la corot pon.  

Lepas je solat dan rehat kejap, then kitorang terus kuar untuk ke Night Market dan cari makanan untuk makan malam. Sebelum keluar, owner guesthouse ada bagi kitorang map untuk  ke a few places kat sekitar situ. Berpandukan map tu, sampai la kitorang di Night Market iaitu Talat San Jow. Xde ape special pon kat pasar malam nie. Sama je macam pasar malam kat Malaysia. Cumanya kebanyakan benda yang dijual tu diragui kehalalannya. Kebetulan ade sorang brother muslim yang berniaga kat situ. Die jual roti apa ntah, cicah susu ngan coklat. Since duit ak ade lagi banyak lebih sebab tak membeli sangat, so dapat la aku merasa roti yang dia jual tu. Then kitorang tanya die mana kedai makanan halal area situ, dan die bagi tahu dekat area port ade satu kedai makan. Since kitorang lapar sngat, kitorang terus ke port untuk cari kedai tu. Lebih kurang 500m dari pasar malam, kitorang sampai kat Port dan jumpa kedai yang dimaksudkan tu. Actually bukan la kedai pon, tapi cuma gerai kecik yang dibuka dari petang sampai kemalam. Kedai tu betul-betul dekat dengan muara sungai. Sambil makan, boleh tengok view sunset yang memang cantik. Menu kitorang malam tu ialah Tom Yam campur, paprik ayam, bee hoon goreng, telur dadar dan nasi putih. Rasa boleh la, tapi tak leh lawan dengan kedai Ihsan yang kitorang makan kat Koh Samui semalam. Memang terbaik!!

Sambil makan sambil sembang pasal kerjaya. Masa last trip dulu kitorang baru abes belajar, so benda random pon boleh jadi topik perbualan. Sampaikan cerita Fynn Jamal pon boleh bawak gaduh. Haha... Tapi aku tak amik port. :) Dan malam nie masing-masing nak lepaskan stress keje masing-masing. Mana taknya, pergi bercuti pon bos watsapp pasal kerja, contractor duk call x abes-abes. Hilang stress kejap lepas borak ngan dorang walaupun teremo sedikit. hehee..... Total harga makan malam kitorang ialah 440Baht. So sorang ialah 110Baht. 
Strawberi nie xleh lawan kesedapan strawberi yang ak beli kat Korea dulu.
Lepas makan, kitorang ke Night Market tadi balik untuk habiskan lagi baki duit yang ada. Aku lebih suka abeskan duit pada makanan, so aku beli la makanan yang  boleh dimakan kat Night Market tu. Aku beli buah limau bali 35Baht, buah stawberi 100Baht dan malam tu aku abes kan kat 7E untuk buat bekal breakfast pagi esok. Lepask ke pasar malam kitorang balik hotel dan tidur.
View dari tempat makan kitorang di Surat Thani.

17-02-2015 Nothing to do today sebab pukul 9 tuktuk dah datang amik kitorang untuk ke airport. Kitorang just kemas apa yang patut dan breakfast kejap dengan air 3 in 1 yang disediakan oleh pihak guest house. Sampai airport, lepak kejap dan balik Malaysia. Alhamdulillah. Selamat pergi dan balik untuk trip ke Koh Samui. Next trip is coming Soon. Jeju-do here I come. Hohohoh.......

View sunrise dari balcony bilik kitorang di Papangkorn Guest House.

39 comments:

  1. Salam Azwan, ada itinerary untuk koh samui x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalm, boleh tinggalkan email atau PM kat page FB di atas.

      Delete
    2. Assalam Azwan..sy jugak na minta itinerary utk trip ni...tq
      norsaliza.mikman@gmail.com

      Delete
    3. Salam azwan. Boleh forward iti ke email sy tak? raffy_adnan@yahoo.com

      Delete
  2. Salam Azwan, boleh tak saya dptkan iti bg trip nie? Forward pada email sy raffy_adnan@yahoo.com.
    Terima kasih 😎

    ReplyDelete
  3. Salam azwan... Blh sy dptkan itinerary trip ke koh samui... Terima kasih atas bantuan...

    ReplyDelete
  4. Salam azwan.. Blh sy dptkan itinerary ke koh samui... Terima kasih atas bantuan...

    Email : aswadirazali@rocketmail.com

    ReplyDelete
  5. Salam azwan.. Blh sy dptkan itinerary ke koh samui... Terima kasih atas bantuan...

    Email : aswadirazali@rocketmail.com

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Assalamualaikum En Azwan..jika tidak keberatan boleh tak forward ilternary koh samui dan surat thani tu kepada saya..sekian terima kasih

      Email : rnurrafdah@gmail.com

      Delete
    2. Salam bro boleh emailka saya iti? shafie.mdali@gmail.com

      Delete
  7. Salam azwan, boleh send me koh samui itinerary ? thank you! [ ariakamaruzaman@gmail.com ]

    ReplyDelete
  8. Please forward this itinerary : ariakamaruzaman@gmail.com
    thank you azwan :)

    ReplyDelete
  9. Forward pada saya juga itinerynya. ayeff_ayezz@yahoo.com
    Thanks azwan

    ReplyDelete
  10. Salam azwan, bole sendkan itinerary x utk trip nie? Email ke watakpernahtrylupernahtak@gmail.com
    Tq bro

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry, we were unable to deliver your message to the following address.

      :

      Bagi balik email.

      Delete
  11. assalamualaikum, awak, saya nak itinerary ni bole x? ixora_nadya@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. Salam azwan, bole sendkan itinerary x utk trip nie? Email ke Izzuddinhatta@gmail.com

    ReplyDelete
  13. Salam azwan, bole sendkan itinerary x utk trip nie? Email ke Izzuddinhatta@gmail.com

    ReplyDelete
  14. Salam azwan, bole sendkan itinerary x utk trip nie? Email ke Izzuddinhatta@gmail.com

    ReplyDelete
  15. Please give me the itinerary.. marlisaomar_20@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. salam. boleh send kan itinerary koh samui pada saya? norazlizamohamad@yahoo.com
    thanks in advance!

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum, boleh send itinerary utk trip ke Koh Samui nie ... ros_ty88@yahoo.com.my
    pape pon didahului dgn TQ.. :-)

    ReplyDelete
  18. hi azwan, Please give me the itinerary.. janedysbell@gmail.com

    ReplyDelete
  19. Salam Azwan, boleh forward pada saya juga itinerynya. (izzatyianaa24@yahoo.com)
    Thank you.

    ReplyDelete
  20. Salam Azwan, boleh tak nak itinerary ke Koh Samui and budget sekali. email : attiya.tajuddin@gmail.com

    ReplyDelete
  21. Salam, boleh dapatkan itinerary ke Koh Samui and budget sekali. email : amira.haifa.24@hotmail.com. thanks

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum Azwan. Boleh forward pada saya juga itinerary ke Koh Samui.
    Email: najat.hashim@yahoo.com.
    Thank you in advance.

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum. Boleh tak nak mintak itinerary ke Koh Samui.
    Email: najat.hashim@yahoo.com
    Thank you in advance

    ReplyDelete
  24. Salam. Boleh saya dapatkan itinerary dan anggaran bajet ke Koh Samui sebagai rujukan?
    nashriq87@gmail.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  25. boleh emailkan itinerary ke asnura013@yahoo.com tqqqqq

    ReplyDelete
  26. Salam..saya nak tanya koh samui mmg xde airport tax ke?kalo nk sewa van berapa utk sehari?boleh saya dptkn itinerary sbg rujukan jugak?tq
    Email: mamanaufal13@gmail.com

    ReplyDelete
  27. salam.. mohon jasa baik emelkan itinerary kat saya.. ssokmo1991@gmail.com

    ReplyDelete
  28. salam..
    mohon jasa baik emelkan itinerary kat saya.. gja_rocks@yahoo.com
    tqvm. :)

    ReplyDelete
  29. KEPADA SEMUA YANG INGINKAN ITINERARI, SILA DOWNLOAD DARI LINK YANG SAYA KONGSIKAN DIBAWAH. SEBARANG PERMINTAAN MELALUI EMAIL TIDAK AKAN DILAYAN. SEKIRANYA ADA SOALAN INGIN DIAJUKAN. SILA PM PAGE 'BUDAK BARU BELAJAR' DI FACEBOOK. Sekian terima kasih. 😊

    ReplyDelete
  30. Salam en azwan. Sy google dh jumpa blog ni. Membantu sangat utk saya ke koh samui. Terima kasih banyak2. Boleh tak sy nk mintak full itinerary dan email kan ke faizzalabdrahman@gmail.com. Thanks in advance

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila download di link di bawah ruangan komen atau di sticky post diatas.

      Delete
  31. en azwan boleh bagi itinerary? aimiaris88@gmail.com tq

    ReplyDelete
  32. salam...can i have itinerary for this trip? kura.laju@gmail.com
    TQ very much..much appreciated

    ReplyDelete

Itinerary ke Korea & Koh Samui


Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan itinerary ke Korea. Sila klik SINI.

Download Itenarary ke Koh Samui di SINI.


Sebarang pemintaan melalui email tidak akan dilayan.


Untuk pertanyaan yang memerlukan jawapan dengan kadar segera, sila PM saya di SINI.