Backpacking Trip to Japan Day 3 & Day 4

Salam. Sambungan untuk hari ke-3 dan ke-4 trip kitorang ke Jepun. Malas giler weh naik menaip. Sebelum aku makin malas dan makin melupakan trip ni jadi aku kena gigihkan juga supaya next time senang aku nak recall balik dengan baca balik post kat blog aku. Salah seorang pembaca setia blog aku ialah aku sendiri. Hahaha....

Untuk hari ke-3, tempat pertama yang kitorang tuju ialah ialah Arashiyama Bamboo Groove. Ikutkan kitorang plan nak naik romantic train one way ke Arashiyama tapi train beroperasi bermula pukul 9 pagi. Pukul 8 pagi kitorang dah sampai stesen Arashiyama so malas nak menunggu jadi kitorang terus ke Hutan Buloh Arashiyama ni. Dari stesen Arashiyama kena amik bas untuk ke kawasan ni sebab boleh tahan jauh kalau nak menapak. Tambang bas dah include dalam KTP so naik je tanpa perlu bayar. Bagi aku tempat ni macam overrated skit. Macam xde benda sangat pon. Hutan buloh ni pon xde la besar mana pon. Dah la berdekatan dengan kawasan perkuburan.  Selain dari tarikan hutan buloh ni, ade jugak tarikan lain yang korang boleh singgah contohnya temple dan lain-lain seperti aku senaraikan dalam itinerari aku dalam post sebelum ni. Kitorang singgah kejap je amik gambar then blah ke next location. Kejap pon xde la kejap sangat ade la sampai 2 jam setengah jugak kitorang kat sini sebab jalan-jalan lepak sambil pusing kampung sekitar situ. Masa nak amik gambar kat sini punyalah kecewa sebab penuh dengan manusia. Aku tengok orang amik gambar sorang-sorang elok je. Gambar aku ramai pulak nak tuna foto. Haha.....

Arashiyama Bamboo Groove. Penuh dengan manusia kat dalam tu walaupun luar macam tak ramai.
owner blog mesti kena ade gambar. Haha....
Permandangan di sekitar kawasan berdekatan hutan buloh.
Pokok maple dan bertukar warna merah sepenuhnya.

Destinasi seterusnya ialah Fushimi Inari Taisha Shrine. Fushimi Inari ni famous dengan tiang-tiang besar warna oren tu. Ni kira tempat wajib kalau orang nak ke Kyoto. Tempat ni dekat je dengan Gion. Kalau korang plan nak pergi dua tempat ni dalam hari yang sama pon boleh. Cumanya masa kitorang sampai di Gion dah nak malam so kitorang terus balik sebab kitorang stay di Osaka. Unless kalau bermalam di Kyoto boleh la terus ke sini walaupun dah malam. Untuk ke sini kitorang amik train dari Arashiyama Randen Station. Dari pintu masuk bamboo forest tadi just perlu menapak dalam 200m je. Tak perlu amik bas untuk ke Arashiyama Station. Untuk sampai ke Fushimi Inari dari Arashiyama ni amik masa jugak dan sempat la kitorang rehat kejap dalam train setelah penat jalan kaki selama 2 jam setengah tadi. 

Sebelum nak sampai area tiang oren tu, penuh dengan kedai-kedai dan gerai-gerai makanan dibuka sepanjang laluan. Kebetulan kitorang datang pada hujung minggu so manusia punya la ramai ya amat. Serabut giler aku rasa. Haha.... Aku ni pantang tengok makanan best mesti nak try. Tapi yang jadi masalah susah nak cari yang halal. Yang sempat aku merasa ialah sotong rebus ngan tauhu bakar. Masa masuk ke kawasan tiang oren tu punya la ramai manusia sampai nak jalan pon susah. Orang kata kalau nak naik sampai ke atas amik masa dua jam tapi aku rasa xde la sampai 2 jam pon. Tak tahu la kalau ade lagi kawasan yang aku tak cover atas tu sebab lepas je bergambar solo shot kat situ aku terus ajak dorang blah. Haha.... Sebelum ke tempat seterusnya kitorang lepak makan tengahari kejap kat taman sebelah stesen train. Makanan kitorang dah bawak siap-siap dari hostel iaitu makanan tajaan Pak Cik Brahim. Taja la sangat. Hehe...
Dari sini dah boleh nampak manusia ramai macam nak pergi perhimpunan BERSIH. haha...
Bersih je sungai dorang. Kalau kat Malaysia ni dah penuh dengan pampers. Haha...

Yeaa.... berjaya jugak amik gambar sorang tanpa kelibat manusia walaupun ramai tengah menunggu nak amik jugak. Haha...
Lepas ke Fushimi Inari Taisha Shrine kitorang ke Kiyomizu Dera Temple. Macam mana nak tempat ni semua aku dan masukan dalam itinerari yang aku suruh korang download tu. Sampai je kat Stesen Kiyomizu-Gojo STation, kitorang amik taxi sebab time ni one of kitorang punya travelmates sakit kaki sebab tersalah pakai kasut. Taxi dari sini ke gerbang masuk temple ni 680 Yen satu taxi. Sini pon manusia ramai ya amat. Sampai terpijak kasut setiap kali nak jalan. Sadiss gilo datang time weekend. Haha...Sama jugak macam tempat sebelum ni, sebelum sampai ke temple, kiri kanan penuh dengan kedai-kedai souvenir. Yang serabutnya sebab ramai sangat stop kat depan kedai so menghalang trafik yang lalu lintas. Hehe... Nak sampai ke temple ni kena mendaki sikit sebab temple ni kat atas bukit. Permandangan kat puncak temple ni lawa jugak sebab boleh tengok kawasan Kyoto dari atas.

Hari ni ramai foreigner especially perempuan yang datang pakai kimono. Tak sure kalau hari kitorang sampai adalah special day tertentu. Atau pon kalau pakai kimono dapat masuk free ke temple ni. Kalau tak kena bayar 400 Yen untuk masuk. Tapi disebabkan kitorang ni spesis bajet so kitorang amik gambar kat luar je. Cukup sekadar sampai  dan boleh la gtaw orang dah pernah sampai sini. hehe..... Kalau sesapa yang nak beli souviner boleh beli kat sini sebab macam-macam ada tapi harga tu xde la murah sangat sebab standard harga kawasan tumpuan pelancong.

Permandangan dari Kiyomizu Dera Temple.



Selesai pusing-pusing amik gambar then kitorang gerak ke Kyoto Tower. Dari sini kitorang naik teksi sebab kitorang dah tak larat nak jalan kaki. Tips untuk naik teksi di Jepun ni ialah korang kena tengok starting price kat cermin teksi tu. Setiap teksi berlainan harga. Yang kami naik ni agak mahal iaitu 630 yen tak silap aku. Dan tambang nak ke Kyoto Tower yang jarak tak sampai 2km ni lebih kurang 2000 Yen. Mahal nak mampuih weh... Haha... So aku sarankan tak payah lah ko naik teksi kat Jepun ni melainkan duit tak tahu nak buat ape dah. Haha.... Sebelum singgah Kyoto Tower, kitorang ke Yodabashi kejap pusing-pusing cari barang orang kirim tapi last-last kuar tangan kosong. Yodobashi ni sebelah Kyoto Tower je. Sampai Kyoto Tower kitorang beli tiket untuk ke Observatory Deck iaitu 770 Yen dan terus ke tingkat 3 iaitu Tourist Information Centre untuk solat. Kat sini ade disediakan surau untuk solat tapi kena register dulu untuk dapatkan passcode untuk masuk surau. Lepas solat kitorang terus ke Observatory Deck. Xde benda sangat pon atas ni. Just untuk tengok permandangan bandar Kyoto dari high elevation je. Lepak atas kejap je pastu terus blah sbb Haziq tetinggal camera dalam surau.


Lepas tu kitorang ke Ayam-Ya Kyoto untuk makan malam. Penat menapak, sampai-sampai tengok kedai tutup. Hampeh giler. Dah la lapar giler. Last-last kitorang terus gerak balik ke Osaka untuk ke Ayam-Ya Osaka plak. Dari Kyoto Stesen kitorang amik train Jr Line iaitu express train untuk ke Osaka. Harga tiket 560 Yen dan perjalanan amik masa lebih kurang 1 jam. Mostly tempat-tempat yang nak dituju ni semua jauh dari stesen train. Nak kena menapak dalam 600m ke 900m macam tu. Nak tercabut kaki berjalan kat Jepun ni. Haha... Sampai je Ayam-Ya terus melantak Potage Ramen yang sedap giler habaq hang. Sampai licin mangkuk aku makan. Siap order satu lagi menu iaitu Chicken Over Rice. Tapi Chicken Over Rice ni kurang sikit sebab die ade tabur rempah kat atas nasi.

Potage Ramen. Paling sedap!
Spicy Soy Sauce Ramen. Sedap jugak!
Chicken over rice. Kalau xde serbuk kari babas al gapas tu mungkin lagi sedap. haha...

Genap 2 hari kitorang guna KTP. KTP ni cuma cover untuk pengangkutan je. OAP lagi best sebab siap dapat masuk percuma ke beberapa tempat yang berbayar. Dah la entrance fee kat Jepun ni semua nak mahal aje. Hehe...

Last day di Osaka iaitu Hari ke-4. Lepas je bersiap, kemaskan barang dan panaskan makanan, kitorang terus keluar dari hostel skali ngan check out. Tapi beg kitorang tinggal je dulu kat hostel tanpa sebarang caj. Kalau simpan kat public locker dah brape kena bayar, so tinggal kat hostel lagi jimat dan dorang siap rantaikan beg kitorang. Hehe...

1st tempat hari ni ialah Tsutenkaku Tower dan beberapa lagi tempat yang aku senaraikan dalam itinerari. Cumanya kitorang kluar ni terlalu awal dan mostly semua tempat ni belum dibuka. Cuma datang bergambar je la jawabnya. Berdekatan area sini ade banyak tempat menarik yang boleh korang singgah termasuk la Osaka Zoo yang boleh masuk Free je menggunakan OAP. Kitorang jalan-jalan area sini kejap, breakfast disebuah cafe die metro station dan terus gerak ke Osaka Castle.


Tempat seterusnya ialah tempat yang wajib singgah kalau ke Osaka iaitu Osaka Castle. Bagi aku tempat-tempat macam ni just typical historical monumen yang ade kat mana-mana negara. Menarik kalau korang spesis minat sejarah dan suka menkaji pasal perkara silam. Haha... Disebabkan aku ni spesis tak minat sejarah, so aku lagi tertarik dengan keindahan alam sekitar kawasan caste yang dipenuhi dengan pokok-pokok ginko dan cherry yang tengah menguning. Kitorang masuk dalam castle tu kejap je iaitu sampai 2nd floor dan blah sebab ramai giler orang. Nak naik sampai floor paling atas pon boleh tapi disebabkan ramai giler beratur nak naik lift, so aku just naik tangga je sampai tingkat dua then terus keluar. Nak masuk Osaka Castle ni Free je kalau korang beli OAP. Lepas masuk Osaka Castle, kitrang naik bot pusing Osaka Castle. Bot ni pon Free kalau ada OAP. Sebelum naik bot ni korang kena amik tiket di kaunter tiket dulu dan tengok pukul brape ade kosong sebab satu bot boleh naik dalam 20 orang je. Kalau dah penuh so kena tunggu trip lain plak. Masa kitorang sampai ni kena menunggu dalam satu jam jugak. Sambil menunggu kitrang lepak makan tengahari walaupun awal lagi.

Osaka Castle
Permandangan di sekitar Osaka Castle.

Osaka-jo Gozabune Boat.

Budak sekolah nak bergambar ngan retis. Hahaha....


Lepas naik bot kitorang ke Shinsaibashi untuk shopping souviner dan cari barang orang kirim. Shinsaibashi ni kira kawasan membeli-belah yang famous kat Osaka dan berdekatan dengan Dontobori. Banyak kedai-kedai barangan berjenama dan susunan kedai kat sini pon tersusun dan senang nak cari barang. Sempat jugak la kitorang beli kasut sketches sorang satu sebab kasut yang kitorang pakai semua terasa mengecil sebab kaki dah bengkak. Haha.... Kat area sini ade satu TIC yang menyediakan surau untuk korang solat. Kiranya kat Jepun ni xde la susah sangat nak cari tempat solat. Kecuali kalau kawasan luar bandar. Biasanya kitorang just solat je kat mana-mana kawasan yang terlindung kalau xde tempat solat.

Lepas ke Shinsaibashi, kitorang ke Tempozan Ferris Wheel. Memang ak plan nak ke sini bila dah nak dekat waktu sunset sebab nak tengok sunset dipuncak Ferris Wheel gittew. Haha.... Alhamdulillah, tercapai jugak hajat. Elok masa kitorang sampai memang tengah nak sunset. Tempozan Ferris Wheel ni pon boleh naik Free je menggunakan OAP. Korang boleh pilih nak naik yang tranparent floor ke atau yang biasa. Kalau tranparent floor, korang boleh nampak bawah dan macam pijak atas cermin. Kitorang pilih yang transparent dan kena beratur dalam 15 minit sebab ramai nak amik yang transparent. Padahal aku tak rasa ape-ape kelainan pon sebab masa naik tu duk gigih amik gambar sunset sampai lupa benda lain. Haha....

Ferris Wheel kat i-City. Hahaa....

Sunset view from Tempozan Ferris Wheel.


Dari Tempozan Ferris Wheel ni kitorang balik ke Hostel untuk amik beg kitorang. Alhamdulillah semua barang selamat disimpan oleh pekerja hostel. Last sebelum kitorang gerak ke Tokyo menaiki Willer Bus, kitorang ke Matsuri Restauran sebab Amy teringin nak makan Okonomiyaki. Berpandukan maps dari Halal Navi, kitorang pon sampai di Halal Matsuri Restauran. Siyes aku cakap, makanan kat sini semua best. Especially seafood okonomiyaki tu. Penuh dengan seafoods dan kitorang siap order sampai dua. Kat sini ade disediakan ruang solat dan sebelum ke Bus Station, kitorang solat kat sini dulu. Aku rekemen restauran ni kat sesiapa yang akan ke Osaka. Nak cari restauran ni pon senang sebab tepi jalan je. Cuma kena menapak skit je dari train station.

Seafood okonomiyaki. Paling sedap!

Spicy Ramen. Sedap jugak.
Kobe Beef Curry with Rice. Semangkuk 3700 Yen. Hambik ko nak makanan sangat daging. Hahaha....
Lepas settle makan malam, kitorang terus gerak ke Osaka WBT Umeda. Stesen bas untuk Willer Bas ni jauh skit dari metro station dan kena menapak dalam 900 m jugak tak silap aku. Stesen ni dalam bangunan Umeda Sky  Building. Dah la xde pengumuman dalam English, so kena alert dengan waktu dan tanya staff bertugas dalam 10 minit sebelum departure time supaya tak terlepas bas. Bas memang selesa dan siap ada tempat untuk caj phone. Bas yang kitorang naik ni standard ekonomi bas. Kalau naik yang 1st class lagi selesa tapi kena spend duit lebih sikit la. Cukup 4 hari di Osaka & Kyoto. Kalau rajin nanti aku sambung lagi. Tapi malas giler nak menaip sebab report kat office ni pon berlambak nak kena buat. Haha...

4 comments:

  1. Encik, boleh tahu pakai kamera apa utk ambik gambar macam sharp dan cantik je.
    Terima Kasih...

    ReplyDelete
  2. Yang dekat structure oren tu memang kena beratur ke acano nak shoot x ada org mcm tu.. terus my social anxiety creeps in tengok orang ramai2 mcm tu huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xyah pon.. lorong yg x ramai org tu laluan turun. time tu org ramai nk naik dr turun sbb dorg turun kt laluan lain.

      Delete

Itinerary ke Korea & Koh Samui


Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan itinerary ke Korea. Sila klik SINI.

Download Itenarary ke Koh Samui di SINI.


Sebarang pemintaan melalui email tidak akan dilayan.


Untuk pertanyaan yang memerlukan jawapan dengan kadar segera, sila PM saya di SINI.