Trip Bajet ke Krabi, Thailand - 3rd and 4th Day

Sambungan untuk hari ke-3 dan ke-4 di Krabi. Hari ke-3,  hari ni awal-awal pagi kitorang dah bersiap untuk trip island hoping iaitu Ke Koh Hong, Koh Lading dan Koh Phak Bia. Pakej ni kitorang dah beli masa first day lagi. Seperti yang ak cerita sebelum ni, kitorang pilih trip ke Koh Hong ni sebab nak merasa kelainan sebab normally ramai akan akan ke Phi-phi  Island. Lepas breakfast kitorg terus tunggu di depan hostel. Boleh kata punctual jugak dorang ni sebab 8.15 pagi dorang dah sampai datang ambil kat hostel. Mula-mula ak ingatkan nak ke pulau-pulau ni cuma naik boat dari Pantai Aonang tu je, rupanya kitorang kena naik kat jeti mana ntah. Satu jam jugak perjalanan dengan menaiki bas nak ke jeti tu. Sampai tertido dalam bas nak tunggu sampai jeti. Yang kawan aku ni plak dari hostel tadi duk tahan nak terkencing. Kesian plak aku tengok. Hahaa....

Dalam 10.00 pagi kitorang sampai di jeti. Permandangan kat jeti tu pon dah lawa giler. Depan jeti ade beberapa buah pulau dan ade pelancong yang tengah berkayak. Mula-mula aku ingatkan tu la Koh Hong. Dalam hati aku dah mula membebel dah, macam x berbaloi je bayar mahal sebab dekat sangat ngan jeti. Berenang pon boleh. Haha.... 

Permandangan dari jeti untuk ke Koh Hong dll.
Speed boat yang digunakan untuk trip Koh Hong.
Lepas dah naik bot, baru aku tahu yang pulau depan tu tak de pon dalam pakej kitorang. Haha.... Sebelum gerak boatman akan bagi briefing dulu do's and don't serta tempat-tempat yang akan dilawati nanti. Brother boat tu nama die Moon, boleh tahan kelakar. Untuk pakej yang kitorang ambil ni dah termasuk makan tengahari tetapi makan pagi tak disediakan. Nasib baik kitorang dah makan pagi dulu sebelum keluar. Tapi dorang ade sediakan air mineral. Korang boleh ambil berape banyak korang nak kecuali jangan buat mandi je dah la. Hehe.....
Ahli Kelab Pencinta Alam Sekitar. Haha.... Yang depan tu Presiden Kelab. :p
First pulau yang kitorang singgah ialah Koh Phak Bia iaitu 10 minit perjalanan dari jeti. Koh Phak Bia ni tak besar mana pon. Kitorang stop kat sini pon 30 minit sahaja untuk bergambar. Ikutkan nak mandi pon boleh je sebenarnya. Cuma macam tak berapa nak puas sebab masa singkat sangkat. Jadinya aktiviti kitorang kat sini ialah berselfie dan wefie sampai puas. Owh nak kena cerita jugak ni, malam sebelum kitorang nak pergi ke pulau-pulau ni, kitorang berpakat untuk beli tshirt Krabi sorang satu. Nak bagi sedondong. Macam sambut raya la plak kan. Haha.... Masa hari trip tu,  sampai Koh Phak Bia ni baru kitorang perasan baju yang kitorang beli tu dah macam baju Kelab Pencinta Alam Sekitar yang nak buat aktiviti pembersihan pulau. Hahaaa... Xpe la. Janji rare dan hipsterr. Celah mana hipster pon ak tak tahu. Hehe.... 



Lepas ke Koh Phak Bia, kitorang ke Koh Lading. 5 minit je perjalanan dari Koh Phak Bia nak ke Koh Lading. Dan kat sini kitorang stop selama satu jam. 30 minit untuk snorkeling dan 30 minit untuk makan tengahari. Mask dan life jacket disediakan. So tak perlu risau kalau ko tak pandai berenang atau lupa bawak mask. Even kalau ko teror berenang skali pon, aku sarankan ko pakai life jacket sebab penat giler nak berenang sambil bergambar. Aku cakap berdasarkan pengalaman. Hahaa....

Kontinjen Renang Berirama Kelab Pencinta Alam Sekitar. Haha....
Air laut kat Koh Lading ni xde lah crystal clear atau jernih sangat pon. Ikan pon aku jumpa sekor dua je termasuk obor-obor. Pengelihatan dalam air memang sangat limited dan standard air kat Pulau Pangkor je. Bagi aku air kat Pulau Redang is clearer than here. Jauh beza. Selain snorkeling, kitorang buat acara renang berirama sambil berselfie sebab cari ikan tak jumpa. Haha.... Dah penat mandi, kitorang makan tengahari. Makanan yang disediakan ialah ayam goreng dan sayur goreng. Makanan agak kering sebab tak berkuah. Tapi habis jugak aku makan sebab lapar. Hahaa.... Pantai kat Koh Lading ni tak besar mana pon, so bila banyak bot yang singgah, nampak macam crowded skit.
 
Luna.... Adorable kid from German if I'm not mistaken.
Lepas ke Koh Lading, kitorang bergerak ke destinasi terakhir iaitu Koh Hong. Koh Hong ni dikategorikan sebagai National Park of Thailand. Jadi, sebelum sampai, boatman akan mintak korang bayar THB 300 untuk masuk ke pulau ni. So jangan lupa bawak duit extra masa nak pergi island hoping. Kan tak pasal-pasal ko kena tinggal kat pulau yang tak berpenghuni. Haha…  Kat Koh Hong ni kitorang stay selama 2 jam. Ikut suka korang la nak buat apa kat sini sebab pulau ni boleh tahan besar. Korang boleh jugle trekking, lepak minum sebab kat sini ade kedai atau nak snorkelling.  Untuk jungle trekking, korang nak jalan sesorang pon tak pe sebab trek die takde la jauh mana pon dan. 15 minutes je dah abes pusing. Koh Hong nie adalah salah satu pulau yang merupakan tempat mangsa Tsunami berlindung masa Tsunami, 26 Disember 2004.

Kat Koh Hong ni okay jugak nak snorkelling sebab air kat sini lebih jernih berbanding kat Koh Lading tapi tapi still xleh lawan air kat Pulau Redang. Ikan ade la jugak tapi tak banyak. Yang tak best, kat sini tak dibenarkan untuk bagi ikan makan. Baru nak bajet-bajet ambil gambar underwater yang dikerumuni ikan-ikan duyong. Ceih…. Memang puas la mandi kat sini sampai phone kawan aku masuk air sebab water proof casing yang die beli terkoyak. Syok sangat bergambar sampai tak perasan. Moral of the story, ko tak yah la yakin sangat water proof casing yang berharga THB 70 tu. Haha….. 

 
After dua jam, kitorang ke tempat yang terakhir iaitu Hong Lagoon. Hong Lagoon ni terletak di Koh Hong jugak. Kat sini kitorang just sight-seeing je sebab waktu kitorang sampai ni air tengah surut. Kedalaman air lebih kurang 1m, so bot hanya masuk pusing-pusing kejap lepas tu keluar. Tapi ade je pelancongan-pelancong yang tengah mandi dalam lagoon tu. Memang betul la, mostly yang ambil pakej ke Koh Hong ni ialah mat saleh dan Chinese. Orang Malaysia boleh kira ngan jari je berapa orang. 


Lepas selesai trip island hoping ni, kitorang balik hostel then terus KO sebab penat berenang. Then, malam kitorang siap-siap untuk teruskan misi kitorang iaitu ‘Food hunting’. Sebelum kitorang nak keluar, ade sorang mat saleh dari Belgium approach kitorang. Duk sembang-sembang lepas tu dia cakap nak join kitorang skali malam tu. Mula-mula aku tak tahu pon dia tu Islam, sebab pelik jugak masa nak cari kedai makan tu die ade cakap kat area pantai ade kedai halal. Tahu pulak dia pasal Halal. Rupa-rupanya dia nie Islam yang berasal dari Morocco tapi stay di Belgium. Nama die Rachid.

Malam hari ke-3 ni, kitorang makan di Bangnara Roti yang terletak betul-betul depan Fundee House. Tapi untuk makan malam, cuma ada roti canai, murtabak dan nasi goreng je. Aku sangat recommend kedai ni kalau korang teringin nak makan roti canai sebab kuah kari die sangat sedap. Bayangkan aku yang tak minat kari ni  pon boleh cakap kari kat Bangnara roti ni sangat sedap. Lagi satu, owner kedai ni memang fasih cakap Melayu. Dah la ramah.. kalau korang nak tanya pasal tempat-tempat menarik kat Krabi, boleh tanya akak owner kedai Bangnara ni. Suami die pon fasih jugak cakap Melayu. Terasa macam duk lepak Malaysia je sambil makan roti canai. Hehe…. Jangan lupa try air green tea. Selama 5 hari kat sana, aku memang order ari green tea sebab kat Malaysia biasanya air green tea nie kat kedai hipster je yang ade jual. Harga roti canai dan air green tea ialah TBH 70. Roti canai tu lebih kurang RM 5 sekeping. Haha…. Menangis dengar harga sekeping RM5. Nasib baik la si Rachid yang belanja. Be like Rachid.  Haha….

Be Like Rachid...... Makan roti canai di Bangnara.
Lepas makan, kitorang teus bergerak balik. Otw balik hostel tu, si Rachid ajak makan lagi sebab dia cakap tak kenyang makan roti tadi. So dia ajak makan kat kedai yang ade jual ikan bakar. Mula-mula kitorang singgah Bangboo Restaurant. Kalau korang jalan kat Aonang, mesti korang perasan kedai ni sebab besar giler signboard dia "BANGBOO HALAL SEAFOOD". Masa duk tanya-tanya harga ikan tu, kitorang tawar-menawar lepas tu waiter marah kitorang sebab taknak bagi diskauan, siap halau kitorang dari kedai tu. Dia cakap “You go other restaurant!” Sungguh kurang hajarrrr waiter itu. Si Rachid tu bengang giler terus ajak kitorang blah dari situ. Memang banned dan booo la restaurant Bangboo ni. Sesuai pulak ngan nama. Makanan bukan la murah sangat pon. Ceihh… kedai lain lagi murah kot. Poodahh… kalau korang baca entry aku ni, sila banned jugak restaurant ni. Haha…..

Then kitorang singgah di Lumyik Restaurant. Harga ikan bakar kat sini Cuma TBH 200 je. Semua jenis ikan THB 200 dan ko boleh pilih untuk masak ape selain dari bakar. Tapi kitorang tak order pon ikan bakar ni. Rachid sorang je yang nak sangat makan ikan bakar. Yang lain order  Phad Thai THB 60, Tom Kai Seafood THB 100, Tom Yam THB 150 dan ape lagi ntah. Kalau nak makan tom yam, jangan makan kat kedai ni sebab rasa macam singgang. Hahaha…. Makanan pon biasa-biasa je…. Dan lagi sekali Rachid yang belanja. Dah la mahal. Hampir RM100 total makanan yang kitorang makan. And again, Be Like Rachid. Haha… Semoga murah rezeki Rachid. Banyak jugak la sembang ngan Rachid malam tu, dari cerita pasal hal keluarga, sampai la soal agama. Kadang-kadang soalan yang dia tanya memeningkan jugak tapi layan je la. Hahaa…..  

Lepas makan ingatkan nak pergi massage tapi masing-masing dah penat. Balik bilik terus lentok. Sepatutnya, kitorang plan nak ambil pakej ke Emerald Pool untuk hari ke-4. Harga pakej yang kitorang dapat ialah THB 600 untuk ke emerald pool dan hot spring. Tapi tengok pada bajet macam tak cukup so kitorang decide untuk jalan-jalan sekitar Aonang je esok untuk teruskan misi ‘food hunting’. Actually ade banyak lagi tempat makan yang kitorang singgah, tapi disebabkan aku macam nak buat entry khas untuk makanan sahaja, so aku kurangkan cerita soal makanan di sini.

Hari ke-4, after breakfast kitorang tak tahu nak pergi mana. Duk fikir-fikir, last-last kitorang decide untuk sewa kereta dan pergi ke emerald pool. Kawan aku cakap “Tak Krabi la kalau tak pergi Emerald Pool”. Haha… Sape yang gtaw die ntah statement ni. So kitorang pon cari kedai yang sewa kereta. Kitorang sewa Honda CRV satu hari THB 1500. Padahal kitorang nak guna untuk separuh hari tapi dorang hanya sewakan untuk satu hari je. Dorang akan bagi kereta yang dah diisi minyak penuh dan bila hantar pon make sure minyak penuh jugak. Untuk sewa kenderaan di Thailand, korang kena cagarkan Passport korang. Meaning penyewa kena bagi passport pada yang bagi sewa tu dan akan dipulangkan after nak hantar kereta. Dulu aku ade terbaca blog sape ntah, dorang cakap ko bawak je passport korang yang dah expired untuk bagi  pada dorang. Aku pon pernah buat sebenarnya masa di Koh Samui, cumanya masa ke Krabi aku lupa nak bawak.

Sebelum gerak ke Emerald Pool, kitorang singgah Kedai Bangnara kejap untuk tapau makanan tengahari iaitu Nasi Kerabu dan Nasi Berlauk. Harga Nasi Kerabu THB45, kalau nak tambah ayam, tmabah lagi THB25 dan Nasi Berlauk pulak THB50. Boleh tahan sedap nasi kerabu akak Bangnara ni. Mula-mula ingatkan nak makan kat kedai je, tapi risau dah lewat sebab kitorang decide nak pergi Emerald Pool poh dan pukul 10.00 pagi. Urusan nak sewa kereta and tapau nasi semua  tu pon dan nak pukul 12.00 tengahari.  
Jarak dari Aonang ke Emerlad Pool lebih kurang 69km. Untuk direction korang boleh waze je. Disebabkan internet yang kitorang beli masa first day tu day abes quota. So kitorang singgah Airport kejap untuk beli pass baru. Kebetulan laluan nak pergi airport dan emerald pool adalah laluan yang sama. Alang-alang dah sampai airport, sempat jugak aku singgah satu kedai makan yang memang aku aim dari first day lagi. Menu yang aku teringin nak makan ialah Tom Yam Shrimp Noodle. Superb delicious and MUST TRY. Harga TBH 70 sahaja. Padahal dah tapau kat Bangnara tadi, tapi nak jugak makan lagi. Haha…. Lepas makan terus gerak ke emerald pool.

Tom Yam Shrimp Noodles. MUST TRY!
 Lebih kurang pukul 2.30 petang , kitorang sampai di Emerald Pool. Tiket parking kereta ialah THB30. Untuk masuk Emerald Pool pulak THB200. Korang jangan confius antara Emerlad Pool dan Blue Pool sebab Emerald Pool boleh mandi tapi Blue Pool xleh mandi. Dari main entrance nak ke Emerald Pool ialah 800m. Ada dua jalan, satu lagi ialah 1400m. Korang boleh pilih nak lalu mana, tapi view untuk jalan jauh tu lagi lawa la dari yang short cut. Untuk ke Blue Pool pulak, korang kena menapak lagi 800m. Laluan ke Blue Pool hanya dibuka sehingga pukul 3.00 petang sahaja. Lewat dari tu, dorang akan tutup jalan tu. Kebetulan masa aku masuk still sempat tapi masa nak balik jalan dah ditutup. Mujur ade Pamoga. Eh.... Mujur sempat. hehehe..... Paling best sebab masa kitorang sampai tu, x ramai orang ke Blue Pool sebab dah lewat kot. So bila nak bergambar xde la serabut alam. Puas bergambar kat situ. 
Laluan untuk ke Blue Pool.
Mengikut kajian scientific, air kolam nie biru disebabkan oleh terdapatnya organisma-organisma berwarna biru yang memenuhi kolam tu tetapi tidak boleh dilihat oleh mata kasar. Bawah dasar kolam tu, korang boleh lihat seolah-olah air sedang mengelegak tapi air kolam ni tak panas pon. Then, bila korang tepuk tangan, buih-buih akan muncul dari kolam tu. Xyah tepuk dalam air, ko tepuk kat atas darat je. Ajaib tak?

Blue Pool, Krabi.
Blue Pool, Krabi.
Lepas ke Blue Pool, kitorang patah balik untuk ke Emerald Pool. Plan asal memang nak mandi kat Emerald Pool tapi aku macam takde mood nak mandi time tu sebab terpisah dengan 2 orang kawan kitorang yang patah balik nak ambil barang. Ramai jugak yang mandi kat Emerald Pool, walaupun dah lewat, still ada lagi rombongan cik kiah yang sampai. Emerlad Pool ni lebih kurang kolam renang je cumanya kolam ni adalah kolam semulajadi. 

Emerald Pool, Krabi.
Masa nak balik tu, aku perkena Kerabu Maggie kat gerai depan pintu nak masuk ke Emerlad Pool, THB60. Kerabu maggie antara menu yang korang wajib try kat sana. Paling sedap yang aku makan ialah depan Masjid Aonang. Yang kat Emerald Pool ni pon sedap jugak. Dan kat Emerald Pool tu kedai Akak tu satu je yang halal. Kedai lain tu own by Non-muslim tapi dia amik pekerja muslim keje ngan dorang untuk layan dibahagian depan. Kalau korang was-was, pergi makan kat kedai akak tu je. Ade besar signboard Halal kat kedai tu. 

Sepatutnya, lepas ke Emerlad Pool kitorang nak ke Hot Spring tapi masa agak mencemburi. So kitorang terus balik hostel. Dah sampai Aonang tu, kitorang stop kejap isi minyak. Masing-masing tak tahu nak estimate banyak mana nak kena isi. Mula-mula nak isi THB50 je. Haha... Last-last kitorang cakap nak isi sampai penuh, tengok-tengok sampai THB820. Terkejut semua. Haha.... Nasib baik la share 5 orang. 

After dah hantar kereta, kitorang jalan area pantai dan lepak kedai makan iaitu Sareepah Restaurant berdekatan Fundee House. Since ni malam last kitorang, so kitorang habeskan dengan borak-borak dan mengimbau kenangan sambil korek rahsia masing-masing. Rindu giler. Haha..... Untuk makanan kat Sareepah ni, ade yang sedap ade yang biasa-biasa. Ari tu aku order Baked Prawn with Noodles. Udang je aku makan, selebihnya aku tinggal sebab noodles tu xde rase ape pon. Membazir je THB150. Malam tu kitorang tak tido sebab flight kitorang pukul 7.50 pagi. Pukul 5.00 pagi kitorang dah gerak ke Airport dengan menaiki kereta yang kitorang dah booked dengan penduduk kampung situ. Untuk airport transfer ni, mana-mana pon ade jual dan harga pon THB150 jugak tapi kitorang amik pakej yang penduduk kampung tu sebab satu kereta Fortuner tu kitorang-kitorang je. So tak perlu la nak menunggu dorang angkut banyak-banyak tempat.

As promised, untuk download itinerari Krabi klik SINI.
*itinerari ni aku buat before nak ke sana. So kalau korang tengok memang ade perbezaan dengan yang aku cerita. Korang boleh revise balik based on ape yang aku cerita kat atas dan entry sebelum ni. Buat la keje sikit baru best bila dah nampak hasil dari usaha sendiri. :) Untuk tanya ape-ape soalan, boleh drop komen.

13 comments:

  1. nice pix. edit pakai software apa bro?

    ReplyDelete
    Replies
    1. adobe lightroom... Watermark gna photoshop.

      Delete
    2. jgn panggil bro..panggil azwan..sekian

      Delete
  2. pakej yg azwan xjadi ambil emerland pool+hotspring rm600B tu ambil dengan siapa ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat yg sama dgn ktorg beli pakej ke Koh Hong.

      Delete
  3. Itinerary tu kenapa 'pecah'? Keluar coding

    ReplyDelete
  4. slm azwan... nk tanya pakej speed boad atau longtai bpe yer skung?? elephen trek pon bpe?? sorry byk tanya sbb tgh kira bajet nk g

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry x keje ngan travel agensi sana. X tahu brape harga sekarang. hehee

      Delete

Itinerary ke Korea & Koh Samui


Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan itinerary ke Korea. Sila klik SINI.

Download Itenarary ke Koh Samui di SINI.


Sebarang pemintaan melalui email tidak akan dilayan.


Untuk pertanyaan yang memerlukan jawapan dengan kadar segera, sila PM saya di SINI.