Cara-cara Memohon Visa ke India

Tuesday, September 1, 2015
Assalamualaikum, mood tengah sedih sebab terbaca whatsapp group kawan-kawan yang akan fly ke Perth malam nie yang mana sepatutnya aku fly skali ngan dorang. Disebab aku dah mula masuk kelas isnin nie, so terpaksa aku tunggu je update FB dan Instagram mana dorang pergi. :( Tapi dalam mood sedih nie jugak aku nak bagitahu dan kongsikan ngan korang cara-cara untuk membuat permohonan visa untuk ke India. Nak mohon visa ke India ni tak susah sebenarnya cuma kalau salah sikit je terbang duit dan masa.

Hari nie aku ditugaskan untuk buat visa bos aku yang nak fly ke India Jumaat nie. Disebabkan bos aku baru je fly ke Filipina minggu lepas, so terpaksa apply visa a bit last minute sbb passport original dia bawak pergi sana. Aku ingat nak buat Visa India nie boleh wakilkan je mcm buat pasport pergi China, TAPI kena owner passport tu sendiri yang pergi buat sebab nak kena dapatkan cap jari. Wakil hanya dibenarkan untuk collect visa sahaja. So urusan aku hari ni ternyata membuang masa sahaja. Hehe....

Actually nie bukan 1st time aku buat visa, sebelum nie ak pernah buatkan untuk aku masa nak pergi praktikal kat India dulu, tahun 2013. Definitely, aku dah lupa sbb dulu agent yang tolong. So untuk permohonan visa bos aku nie, aku tersalah isi borang. Aku pon tak sure sangat salah kat mana, tp dorang suruh aku tukar borang baru. Kalau nak dorang buatkan, kena charge RM20 exclude GST. Disebabkan aku malas nak balik office, so aku mintak je dorang buatkan. Tengok-tengok kena beratur tunggu turn yang punya la teramat sangat lama sebab ramai orang. Aku mengantuk giler nak tunggu, last-last kitorang bayar untuk Premium Services yang lagi cepat, pantas dan tangkas gitewww..... Tapi kena bayar lagi RM50 seorang exclude GST. Since benda nie pon dah last minute, so terpaksa la bayar untuk cepatkan proses. Ternyata memang cepat. So disarankan bagi sape yang ade duit lebih dan malas nak menunggu, boleh bayar untuk Premium Lounge ni. Korang just tunggu je dalam Premium Lounge, nanti staff dorang akan datang kat korang untuk settlekan segala benda. 

Cara-cara permohonan visa India (Regular Visa Application). 
1) Isi borang online kat sini https://indianvisaonline.gov.in/visa/
     ** make sure isi dengan betul
           i) Part nama tu selalunya ramai yang salah isi, contohnya yang betul :-
Bagi nama,contoh Ali bin Abu
Surname : Bin Abu
Given Name : Ali
(Make sure kat surname tu korang letak bin/binti bagi yang ade bin/binti. Kan tak pasal kena denda atau isi borang baru yang memerlukan korang bayar lebih)

**Yang last part die ade mintak reference name in India, address la, no phone la. So if korang xde kenal sesape kat sana. Korang just masukan nama, no. telefon dan alamat hotel yg korang akan menginap tu. Dan penting jugak details hotel ni sebab sampai sana nanti korang kena isi arrival form yang perlukan details hotel tu jgak.
 
2) Lepas dah isi borang, korang print borang tu dan bawak ke India Visa Centre yang beralamat di :-
G-01, Ground Floor, Bangunan Straits Trading, 
No 2, Lebuh Pasar Besar, 
50050 Kuala Lumpur, Malaysia.
Tel. No: 006 03 2692 2692
Fax: 006 03 2698 2692
E-Mail: kl@indiavisa.com.my
Laman web: www.indiavisa.com.my

Antara dokumen-dokumen yang korang kena bawa ialah:-
i- Satu (1) salinan borang yang dah diisi online tadi.
ii- Dua (2) gambar berlatarbelakang warna putih.
(Pergi kedai cakap je nak buat gambar visa ke India. Kalau tak xde buat je kat sana tapi charge RM20)
iii- Satu (1) salinan tiket penerbangan pergi balik.
iv- Passport Original
v- Satu (1) salinan pasport. (x sure perlu ke tak tapi bawak je)
vi- Duit RM161.30 (Tak termasuk denda segala bagai, so  make sure isi betul-betul)

Dah cukupkan semua amik nombor, beratur dan tunggu no giliran di panggil. Kalau tak tak ade masalah, Alhamdulillah dan InshaAllah 3 hari dah boleh siap. Contohnya submit 1/9/2015, pukul 3.30 pm 3/9/2015 dah boleh pergi ambil kat tempat yang sama. Tapi ade certain type of visa kena amik kat Mont Kiara, macam visa masa aku nak praktikal dulu. Tapi untuk tourist visa ni boleh amik kat tempat yang sama je.

Nah belanja sikit gambar masa aku pergi Taj mahal masa tahun 2013 dulu. Teringat lagi pengalaman menyamar jadi rakyat India semasa nak beli tiket ke Red Fort. Berjaya dapatkan tiket Rs15 je instead of RS250 untuk foreigner. Hahaha.... Tetapi sekarang aku rasa bersalah plak. Sorry. :)



46 Comments:

mike said...

thanx a lot bro

Teratai Sari said...

Salam..

Visa ke india, minimum kita boleh apply berapa awal - sebulan ke 2 bulan awal..

Thanks

Azwan@Mr Money said...

X sure, tapi rasanya xde masalah awal mana selagi tarikh masa nak pergi dan balik tu, visa still valid. :)

azhar che li said...

salam,borang nk isi tu,klu x buat online xbleh ke,,xda ke borang kt kedutaan india

Azwan@Mr Money said...

boleh mintak dorg isikan tapi kena bayar RM20 x silap.

Anonymous said...

Klu yg x menetap di kl mcna? Nk kna g ofis kl la ye bt visa tu?

Azwan@Mr Money said...

Ade beberapa cawangan Visa India Centre ni... Boleh google kat mana.

Nickunpai said...

Bang kalau malas, apply je online kat https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html

Visa fee lebih kurang USD48.00 kot, dah lupa.

Dalam masa 72 jam, dia akan email visa kat kita. Tapi untuk tourist visa saja, business visa tak boleh. Tapi pastikan website tu betul seperti di atas, sebab sekarang ada website yang fake.

Nickun Pai
TripVisa.my

SkinG said...

Salam tuan blog... nak tnya skit pasal mumbai boleh. Ada email x?

Azwan@Mr Money said...

Wasalam, boleh search page sy 'Budak Baru Belajar' di FB and PM sy kat situ. :)

LYNN ADIK said...

encik azwan..visa ke india ni last minit sempat ke buat?nk fly jummat ni?

Azwan@Mr Money said...

3 hari waktu bekerja paling cepat.

Rosidah Eda said...

Encik azwan...kalau pompuan pi holiday ke india alone..tak bahaya ke...?

Rosidah Eda said...

Encik azwan...kalau pompuan pi holiday ke india alone..tak bahaya ke...?

Azwan@Mr Money said...

not recommended....

Anonymous said...

Assalam
Sy nak tanya macamana nak hantar duit dari india ke malaysia

Anonymous said...

salam. saya nak pergi india November ni. so kalau saya buat bulan ogos sempat lagi kan? sebab kekangan waktu pack dengan kerja. :(

Azwan@Mr Money said...

Buat bulan November lagi bagus sebab visa tu valid 6 Bulan. Kalau nak pergi skali je okay kot. hehe

Azwan@Mr Money said...

X tahu :)

Anonymous said...

Bro, tiket air air asia blom dapat yg actual sbb blom check in... blh bawak yg salinan yg air asia email tu kan?

Azwan@Mr Money said...

boleh....

my shop said...

tumpang tanya. keliru antara e-Tourist Visa dengan Regular Visa...benda yang sama ke? nak pergi untuk konvokesyen dan jalan2 di india

Azwan@Mr Money said...

Untuk travel... register je guna regular visa. :)

Laila Jamal said...

Salam, admin pernah pergi Goa tak?. Kalau pernah macamana caranya.

shahul hassan said...

Expected Date of Arrival..x faham blh tlg nk tarikh apa..nk letak tarikh mana nk tiba sana or balik?

shahul hassan said...

Salam..nk pergi india 14 hari nk ambik yg e-tourist or regular visa?

Azwan@Mr Money said...

Xpernah :)

Azwan@Mr Money said...

Expected date of arrival tu tarikh awal tiba disana la...

Azwan@Mr Money said...

Regular Visa.

shahul hassan said...

Duration of Visa (in Months) sy dah tertulis 30 dah terbuat so mcm mana..nk kena isi blik ke..ingatkan dia in day..

Azwan@Mr Money said...

Isi balik. Sebab borang tu xleh salah. Kalau tak nanti isi kat sana pastu kena bayar. Regular visa normally valid for 6 months utk multiple entry. Kena cek balik yg tu sebab sy dah lupa.

shahul hassan said...

No. of Entries ..sy nk kena isi single? so duration of visa letak 1? adoyai byk plak salah ni pergi 5 orang...

ct naz said...

Salam..nk tanye mcm mn nk isi visa online tu utk psgn suami isteri n sorg anak umur 4tahun?sekali isi or isi secara brasingan or camne?

ct naz said...

Salam..mcm mn nk isi visa ke india online utk psngn suami istri n sorg ank umr 4tahun?perlu isi borang scara berasingan or mcm mn ye?mohon pencerahan..trm ksh

ct naz said...

Salam..nk tanye mcm mn nk isi visa online tu utk psgn suami isteri n sorg anak umur 4tahun?sekali isi or isi secara brasingan or camne?

Azwan@Mr Money said...

berasingan

Nurul Afiqah Mohd Asri said...

Salam, saya beli ticket melalui agent and dia ckp minggu departure baru boleh bagi ticket so saya risau tak sempat buat visa. Then dia ckp boleh tak dia bagi fake ticket yg no booking je lain but date and time arrival apa semua and airlines betul. So boleh ke guna? Sbb kalau nak tunggu ticket betul mmg lambat and takut tak sempat buat visa

Nurul Afiqah Mohd Asri said...

Salam, details apa yg perlukan dlm salinan ticket asal? Kalau bagi invoice je without booking number, just tulis time and date of departure still boleh guna ke?

Azwan@Mr Money said...

Wasalam, untuk kes macam awak ni saya tak sure. Tapi tak silap kena ade salinan tiket asal. Boleh contact embassy sana untuk tnya pasal ni.

farlin Nina said...

salam afiqah... tumpang tny mcm mana hari tu apply visa boleh ke guna invoice tu je? saya juga mngalami masalah yang sama, tapi sempat je nak tunggu tiket keluar.. cuma klo boleh nak setel awal.. =)

Anonymous said...

Kalau tak letak bin atau binti mcm mna ya kena charge ke?

Azwan@Mr Money said...

Dah buat ke belum? Xpe nanti dorang akak cek. Kalau ade silap nanti dorg akan suruh isi form balik. Kalau nak dorg isikan caj RM20.

Unknown said...

Salam, klu buat visa ke india online, passport yg kita scan&upload tu hanya bahagian gambar sahaja tp bahagian yg ada tandatangan & barcod kita tak scan boleh terima tak permohonan visa online tersebut.

Azwan@Mr Money said...

Wasalam, sorry x pernah buat visa secara online. Sy buat yg pergi kaunter je. hehe

Anonymous said...

nak tanya. country visited in last 10 years tu kena isi jugak ke kalau ada banyak? kena listkan semua ke?

Azwan@Mr Money said...

isi yg mana ade cop dlm passport tu. Kalau x isi xpe rasanya.

Post a Comment

 
Aku Si Typo © 2010 | Designed by Budak Nakal | Blogger Template by kozumi_ro
Seo Template By Budak Nakal Blogspot