Backpacking Trip ke New Zealand - Hari Pertama & Ke-2

Assalamualaikum dan salam sejahtera, hari ni baru tergerak mood aku untuk update pasal trip ke New Zealand. Sebelum ni malas giler menaip. Bukan setakat menaip kat blog. Nak menaip thesis aku untuk master aku nip on malas. So macam biasa la, kali ni aku nak cerita trip aku ke New Zealand baru-baru ni iaitu pada 5-20 Ogos 2016. Tiket dah beli lama dah masa Airasia buka balik route ke NZ. Dapat la dengan harga RM1098 je. Kalau nak itinerary lengkap, klik SINI. Jangan mesej aku suruh email plak. Malas nak layan. Haha…..

Flight dari KL ke NZ akan transit kejap kat Gold Coast. Tak lama mana pon. Sekejap sangat. Tak sempat panas bontot dah dipanggil untuk masuk balik dalam kapal terbang. Tapi still kena go through scan segala bagai. Transit ni lebih kurang sejam setengah macam tu dan ko tak perlu visa pon sebab tak merasa pon jejak tanah kat Gold Coast tu. Pijak tar ngan lantai airport je. Haha…

Flight dari Malaysia ke Gold Coast lebih kurang 8 jam 30 minit. Dari Gold Coast ke Auckland plak dalam 3 jam 20 minit macam tu kot. Lupa dah. Kematu bontot nak tunggu sampai. Nie adalag destinasi aku paling jauh aku pernah pergi setakat ni. Sebelum ni paling jauh Korea. 6 kali pergi Korea sebab tu update pasal Korea je. Tapi tak jugak-jugak jumpa jodoh orang Korea. Haha…..

Flight dari Malaysia pukul 11 malam, sampai di Auckland pukul 4 petang. Beza waktu NZ ngan Malaysia iailah Auckland 4 jam kedepan berbanding Malaysia. Sampai je airport tak pergi memana sebab nak tunggu flight ke Auckland pagi esok pukul 7 pagi. Tak bestnya airport kat Auckland ni Cuma bagi free wifi selama 30 minit je sehari. Kedekut giler! Dah la internet kat sana mahal. Beli simcard je NZD49 sekali 200 minit call percuma ke luar negara dan 3Gb data plan. Aku sarankan ko beli la simcard ni sorang satu sebab sengsara giler nak share beramai-ramai walaupun ko bayar sama rata. 200 minit percuma tu pon aku tak merasa. Hehhhh……
Permandangan air kapal terbang. Excited giler nak tunggu sampai.
Sampai je airport terus call Apex Car Rental untuk amik kereta yang dah tempah dari Malaysia. Satu hari NZD21. Kitorang book untuk 10 hari selama kitorang di South Island. Nanti staff dorang akan pick up kat airport dan bawak ke Office dorang untul settlekan segala proses sewaan dan bagi kereta. Since kitorang datang time winter. Kitorang sewa skali snow chain. Padahal jalan raya xde snow pon. Bazir je NZD25 sewa snow chain. Nasib baik NZD25 tu bukan per day. Kereta yang kitorang sewa ialah Nissan Tiida. Okay la untuk dua orang. Tapi kalau dapat compact car lagi bagus sebab jimat sikit minyak. Dah la minyak sana mahal. Kereta ni dapat sekali ngan minyak full. So nanti nak pulangkan pon kena isi full.
** Gambar semua raw dari camera. Malas nak edit sebab banyak sangat gambar. 1st time aku travel, gambar sampai nak penuh memori camera. hehe...
Airport kecik je. Comei plak tu...
Tempat kitorang menunggu sebelum staff Apex datang amik.
Nissan Tiida, kereta yang berjasa selama 10 hari kat sana. :)
Lepas dapat kereta terus ke Countdown untuk beli groceries. Countdown ni macam giant la. Semua benda ade. Harga pon boleh tahan murah. Murah kalau tak convert duit Malaysia. Harga barang kat sana actually sama macam harga kat Malaysia. Kicap ABC sini RM2.50, kat sana NZD2.50. So kalau convert jadi la 3 kali ganda dari Malaysia. So anggap je NZD tu sama macam RM. Haha….. Bajet untuk Groceries ni ialah NZD10 untuk sehari, so total untuk 10 hari di South Island ialah NZD100. Tapi xde la terus belanja untuk 10 hari sebab kitorang stay kat Queenstown 6 hari je. Lepas beli groceries then terus ke hostel untuk hantar barang walaupun  tak leh nak check in lagi. Penginapan di aku di Queenstown ialah Base X Travel Queenstown. Harga satu malam NZD15. Harga ni untuk online booking je tak silap aku sebab aku dengar Mat Saleh yang book direct di kaunter dapat harga NZD19.
Tasik Wakatipu. Dekat je ngan hostel kitorang menginap.
Hostel ni betul-betul kat tengah Bandar Queenstown. Kat bawah ade pub. Malam-malam bising giler. Nasib tilam empuk. Lena jugak la aku tidur selama 6 hari kat sana. Lepak check in, masak untuk makan tengahari dan jalan-jalan sekitar pekan Queenstown. Permandangan kat pekan Queenstown memang lawa giler. Gunung-ganang kiri kanan belakang depan. Pekan dip on cantik. Bersih jer…. Cumanya kalau nak cari makanan Halal kat sini susah skit. Yang aku jumpa satu kedai Turkish kebab je yang Halal. Tapi kitorang tak makan kat kedai pon. Masak sendiri je hari-hari. Jimat banyak. Hehe….

Rumah-rumah di sekitar pekan Queenstown yang menghadap Tasik Wakatipu. Cantik je susunan rumah kat sini. Rasa nak pindah duduk sini je. :p
Hebat itik-itik ni. Cuaca sejuk beku pon still boleh berenang kat tasik.
Malam pon xde buat ape. Kuah jalan-jalan kat Pekan jugak pastu balik masak untuk dinner pastu tidur sebab semalam tak cukup tidur masa kat airport.

Hari kedua, lepas breakfast kitorang ke Kawarau Bridge untuk tengok orang main bungy jumping. Niat di hati memang nak main. Tapi bila tengok harga sekali terjun t upon dah mampu beli tiket pergi Maldives. Terus abam cancel niat di hati. Haha….. Harga untuk Bungy Jumping di Kawal Bridge ni ialah NZD195. Orang cakap Bungy paling best kat sini la. So yang mana duit berkepuk tu boleh cuba. Next time abam kumpul duit banyak abam datang lagi untuk try. Haha… Selain bungy jumping, korang boleh jugak try Zip Ride. Satu kali Zip Ride NZD50, kalau 3 orang NZD105, kalau 5 orang NZD150. Mula-mula nak try jugak yang ni, tapi nampak macam xde sambutan je. Terus tawar hati nak cuba. Haha….


Ade je yang dah bayar pastu tak jadi terjun. Tak tahu la duit tu burn ke atau dapat balik. Baik sedekah kat aku je.
Ko boleh je naik bridge tu untuk tengok dari jarak yang dekat.
Kalau musim summer, ko boleh request untuk terjun sampai kepala ko celup dalam air sungai Kawarau ni.
Zip Ride. Boleh request untuk buat gaya meniarap, terlentang atau kuak kupu-kupu. hahaa...
Sebelum nak ke Kawarau Bridge ni kitorang tersesat ke mana ntah sebab waze ke Kawarau Fall pastu tetiba masuk sampai ladang orang. Pastu Search Balik Hacket Kawarau Bridge, barulah jumpa tempat ni. Spent kat sini separuh hari semata-mata nak tengok orang terjun je. Haha…. Balik tu singgah groceries lagi. Hmmmm…. Ade orang minat stadium, ade orang minat shopping groceries. Kita ikut je. Tapi turn kita nak pergi tempat best, tak nak pulak orang ikut. Sadisss kan?

Ladang tempat kitorang tersesat. Nasib lawa. haha....
Countdown yang jadi tempat paling kerap dilawati ketika di Queenstown. Oh Countdown ku sayang.... Haha....
 Lepas dah siap shopping groceries, pastu singgah hostel untuk Lunch. Tapi tak sempat nak lunch terus ke tempat nak main Luge. Pakej luge ni dah book dari Malaysia. Dapat pakej gondola + 4 x Luge ride iaitu NZD49. Kalau tak harga gondola sahaja NZD33 dan sekali Luge NZD12. So untung NZD34. Hehe…. 

Permandangan dari atas bukit. Ade cafe. Sini ade wifi free. Haha...
Once dah sampai atas. Ko boleh naik benda ni banyak kali pon xpe. Tak perlu bayar dah. Sampai muntah pon xpe. hehe....
Best giler wa cakap lu main Luge ni. Sangat la recommended. Harga pon tak semahal ko nak main benda lain i.e bungy jumping, sky dive, jet shotover semua tu. Untuk 1st ride ko kena lalu Blue Track iaitu track untuk beginner. Track ni tak mencabar mana pon tapi aku hampir jugak terbabas. Haha…. Then untuk 2nd time dan seterusnya ko boleh pilih nak lalu kat Blue atau Red track. Red track paling best sebab ade slope dan boleh kona leper orang Tganu kata. Haha….. Puas la amik 4 kali Luge Ride tu. Permandangan dari atas bukit ni pon lawa. Boleh tengok satu kawasan pekan Queenstown. Orang cakap paling best ialah tunggu sampau sunset. Since aku pergi ni time winter, suhu pon dah negative, memang xde la nak tunggu sampai malam. Lagi pon bila dah malam, suhu lagi sejuk. Lepas abes ride kitorang terus balik hostel untuk siapkan makan malam. Malam lepak hostel jugak sebab suhu kat luar terlampau sejuk. Nak jalan kat luar pon malas. 

Yang cenonet tengah jalan tu la Luge. Macam go cart tapi yang ni xde engin. Just guna kuasa graviti je. Gittew....
Track depan skali Red Track, yang ade masuk terowong tu Blue Track.
Kat atas bukit je bersalji. Bawah xde pon salji.
Sepanjang perjalanan kat sini permandangan memang superb lawa. Teruja tengok. 1st time aku tengok negara yang lawa macam ni. Tak de satu tempat pon tak lawa. Semak samun pon lawa. haha.... Tapi aku nak bagi satu tips supaya trip korang jad lagi best ialah make sure travelmates ko pon best. Enjoy trip dari pergi sampai balik. Tak perlu pendam perasaan. Lama-lama boleh jadi giler. Biar die giler sorang, korang jangan jadi giler. Haha.... Best giler weh trip ke NZ ni. Memang akan repeat lagi lepas ni. Sape nak ikut??

Sambung hari seterusnya akan dicerita kemudian. Malas dah nak menaip. :)



Kos Melancong ke New Zealand Serendah RM1616.25 Sahaja Selama 15 Hari


  ITINERARI & KOS MELANCONG KE NEW ZEALAND
Tips Bajet ke New Zealand

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Disebabkan ramai yang tanya berapa bajet dan itinerary aku ke New Zealand baru-baru ni, so sini aku nak share total kos dan itinerary selama 15 hari ke South dan North Island, New Zealand. Ade dua kos aku highlightkan kat sini iaitu kos yang sepatutnya dan kos yang bukan-bukan iaitu kos yang ko tak patut belanjakan pon tapi aku terbelanja. Haha…. Baca dulu sampai habis kenapa harga RM1616.25 je. Jangan Kecam dulu. hahaha.... Entry penuh akan dipublish dalam masa terdekat. :) Gambar kat bawah ni pulak aku malas nak edit letak watermark. Sape curi aku tak halalkan.

1) Flight Air Asia X - KL ke Auckland (Return) : RM1098.00 (Transit Gold Coast)
2) Flight Jetstar - Auckland ke Queenstown : RM259.00 (Include 20kg Luggage)
3) Flight Jetstar – Christchurch ke Auckland : RM144.00 (Include 20kg Luggage)

*Optional (Kalau ko tak belanjakan pon xpe)
Nilai Dollar NZD dah ditukarkan ke RM dengan tukaran NZD1 = RM3

6/8/2016
Sampai di Airport dah petang so aku stay je kat Airport untuk amik flight ke Queenstown pukul 7 pagi esok.

Simcard Vodaphone : RM150/2 orang = RM75* (200 minutes free call + 3Gb data plan)
Dinner Kebab Pita Pit : RM38.40*
(Pita Pit ni tak certified Halal tapi ade option untuk pilih daging yang Halal. Dorang akan amik daging Halal dan masak dekat tempat masak yang berasingan dengan yang tak Halal. Kalau nak murah ko bawak bekal dari Malaysia je. Simcard pulak perlu sebab nak google direction senang.)

Jumlah Hari Pertama : RM113.40

Airport Queenstown. Kecik dan lawa.

7/8/2016
Sampai di Aiport Queenstown terus pergi amik kereta yang kitorang dah booked dari Malaysia iaitu dari Apex Car Rental. Lagi lama korang sewa lagi murah dan nak murah lagi share 4 orang satu kereta. Aku pergi berdua je so rugi la sikit. Kereta dapat dengan minyak yang penuh so bila hantar nanti kena isi penuh jugak)

Nisan Tiida (Sedan ) : RM63/hari x 10 hari = RM630/2 orang = RM315
Snow Chain : RM75/2 orang = RM37.50* (Kalau tak amik pon okay sebab aku datang time snow so ingat ade snow atas jalan. Ruapanya tak de. Rugi je RM75)

Shopping Groceries di Countdown : RM30/hari x 10 hari = RM300 (di South Island sahaja)
**Groceries ni memang dah bajet dari Malaysia nak spend RM30 je sehari. Alhamdulillah mencukupi sebab harga groceries tak semahal makanan yang dah siap dimasak. RM300 untuk 10 hari ni pon dah rasa terlebih sebab aku siap bawak yang lebih tu ke Auckland.

Penginapan X base Travel Auckland : RM45/malam x 5 malam = RM225
(Hostel Backpackers yang cukup selesa untuk tidur cumanya wifi tak xde. Kalau nak wifi kena  caj berasingan)

**After checked in, masak untuk makan tengahari dan jalan-jalan sekitar Pekan Queenstown. Cantik giler Baq Hang!

Jumlah Hari ke-2 : RM877.5
(Jumlah hari ke-2 ni banyak sebab aku dah bayar lumpsum untuk semua perbelanjaan hari-hari seterusnya)

Permandangan di Tasik Wakatipu sama lu. hahaa...

8/8/2016
Gerak ke Kawarau Bridge untuk tengok orang main Bungy Jumping and Zip Ride. Pergi tengok je so tak perlu bayar pape. Kalau nak try Bungy Jump, sekali terjun RM585. Untuk Zip Ride pulak RM150 seorang. Telan air liur je mampu.

Tengahari balik masak lepas lunch terus ke Gondola untuk main Luge. Pakej Luge ni dah book dari Malaysia so dapat best deal untuk Gondola + 4 x Luge RM147. Kalau book kat sana 1 Luge je dah RM36. Gondola sahaja RM99. Ingatkan nak stay sampai sunset tapi disebakan atas bukit tu ade snow, so terus turun sebab tak tahan sejuk. 

Jumlah Hari ke-3 : RM147*
(Optional jugak sebab kalau ko just nak sampai atas je so bayar gondola je la. Tak pon nak cuba try 1 Luge je ataupun tak nak naik langsung atas tu so tak perlu la bayar. Hehe…)

Litar Luge. Best woo... MUST Do in Queenstown.

9/8/2016
Pergi ke Coronet Peak untuk tengok orang main ski. Ade banyak tempat untuk Ski kat Wilayah Otago tapi paling dekat dengan Queenstown ialah The Coronet Peak. Boleh tengok free. Ko nak amik gambar orang main ski sedekat yang mungkin pon boleh. Xde bayaran diekenakan.

Tapau makanan siap-saip dan makan di Arrowtown. 

Arrowtown ni ialah sebuah pekan kecil yang dulunya ialah sebuah tapak melombong emas tak silap. Aku ni bab sejarah memang hampeh sikit.

Otw balik singgah Lake Hayes dan Kevin Height. 

Jumlah Hari ke-4 : RM0

Permandangan dari sebuah taman di Kevin Height.
10/8/2016
Kitorang amik ski pakej sehari di Cadrona. Cadrona ni jauh sikit dari The Coronet Peak tapi dengar-dengar sini macam paling best kat Wilayah Otago. Kitorang amik Beginner Package iaitu ade 2 kali kelas pagi dan petang. Tengahari break jap untuk lunch. Lunch tapau siap-siap dari Hostel.

Skii Beginner Package : RM450 + (Goggle + helmet Rental) *
(Optional sebab kalau ko pergi musim summer takkan nak main ski jugak kan? Hehe… Goggle ngan Helmet tu x yah sewa pon tak pe sebab aku tengok ade je yang tak pakai)

Jumlah hari ke-5 : RM450

Main ski di Cadrona.

11/8/2016
Sepatutnya plan asal nak pergi Mildfort Sound tapi perjalan lebih kurang 300km lebih so kitorang tak jadi pergi sebab penat giler main ski semalam. Dah la kaki aku kiri kanan melecet. So hari ni aku jalan-jalan pusing pekan Queenstown je. Lepak makan kebab menghadap view yang cantik tertarik memang daboom.  

Turkish Kebab : RM30* (Small)
(Optional jugak tapi aku sarankan korang cuba sebab kebab kat Queenstown ni paling sedabp walaupun mahal dari Auckland. Banyak pulak tu daging. Aku siap tak habiskan makan. Sambung makan kat Queenstown Park.)

Jumlah hari ke-6 : RM30

Lepak makan kebab sambil jalan-jalan di Queenstown.

12/8/2016
Bertolak ke Mount Cook. Isi minyak kereta di Cromwell sampai penuh tank dulu. Tank tak sampai E lagi tapi terus isi sebab risau otw nak pergi Mount Cook Stesen Minyak tak tahu mana. Permandangan sepanjang jalan memang lawa teramat sangat.

2 kali stop iaitu ambil gambar iaitu di Lindi’s Pass dan Lake Pukaki.

Sampai di Mount Cook terus ke Hooker Valley. Yang ni nanti aku cerita dalam satu entry khas. Penglaman paling best aku kat sana. 

YHA Hostel Mount Cook : RM114
Minyak Kereta : RM141/2 orang : RM70.50


Jumlah Hari ke-7 : RM184.50

Hooker Valley

13/8/2016
Lepas check out, masuk Tasman Valley jap then terus gerak ke Lake Tekapo. Singgah berenti amik gambar along the way to Lake Pukaki. Siap tumpangkan minah France yang nak Hitch Hike ke Lake Tekapo.

Petang tu ingat nak hike ke Mount John tapi track licin so tak jadi hike.

Bermalam di Tailor Made Backpackers Hostel. Aku suke hostel ni sebab macam homestay. Siap ade bela ayam dan arnab. Malam di Lake Tekapo kitorang ke tasik untuk Stargazing. Kebetulan jumpa sorang Chinese Malaysian yang sangat ramah dan banyak share ilmu pasal meteorology. Memang buat kerja giler habis sebab pepagi buta dalam suhu -3˚C kat tengah kawasan lapang nak tengok milky way tapi mengecewakan sebab terlalu banyak light pollution.

Tailor Made Backpackers Hostel : RM102

Jumlah Hari ke-8 : RM102

Glacier look out point di Tasman Valley
Lake Tekapo

14/8/2016
Sebelum gerak ke Arthur’s Pass, isi minyak dulu kat Lake Tekapo RM150. Jauh jugak dari Lake Tekapo nak ke Arthur’s Pass. Sebelum sampai ke Arthur’s Pass stop kejap kat Castle Hill. Tempat yang aku nak sangat pergi. Puas hati dapat pergi. Kalau sesape lalu route ke Arthur’s Pass boleh la Singgah Castle Hill.

Bermalam di Mountain House di Arthur’s Pass. Masa sampai ni hujan so kitorang tak dapat nak jalan keluar sangat.

Mountain House : RM93
Minyak Kereta : RM150/2 orang = RM75

Jumlah Hari ke-9 : RM168

Castle Hill. Besar batu ni. Boleh nampak cinonet je manusia kat belah kanan tu.

15/8/2016
Selepas check out aku ke Devil’s Punchbowl Waterfall. Track nak ke air terjun ni kena mendaki sikit tapi view dalam hutan tu memang lawa. Macam mossy forest Gunung Irau. Devil’s Punchbowl Waterfall ni ialah air terjun plg lawa aku pernah tengok setakat ni. Hehe…  Aku rasa lagi lawa kot. Lepas tu terus gerak ke Christchurch.

Check in di Kiwi House selama 2 malam di Christchurch. Lepas check in tak pergi memana sebab penat drive. So hari ni just duduk bilik main internet je sampai puas. Malam tidur. Hehe…

Jumlah Hari ke-10 : RM0

Devil’s Punchbowl Waterfall

16/8/2016
Pagi tu gerak ke Hills Port tapi jauh pulak tengok map. Padahal dah sampai Dyers Pass tapi kitorang patah balik sebab minyak kereta dah nak E dan malas nak isi. Haha…

Petang tu aku sorang-sorang pusing Bandar Christchurch. Pergi Canterbury Museum dan Christchurch Botanic Garden dan kawasan sekitar. Jauh jugak menapak tapi puas.


Jumlah Hari-11 : RM0

Christchurch Botanic Park

17/8/2016
Lepas breakfast terus gerak ke Airport sebab nak kena hantar kereta. Sewa dari Queenstown dan hantar di Christchurch. Sebelum hantar, isi minyak dulu sampai penuh. Fly dari Christchurch ke Auckland.

Sampai di Auckland, beli At Hop Card. Macam kad Tough & Go. Satu card RM30 lepas tu top up RM30. Di Auckland bermalam di X base jugak di Queen Street. Betul-betul tengah Bandar Auckland.

Minyak kereta : RM193.50/2 orang = RM96.75
At Hop Card + Top up : RM60
Groceries : RM36 (Untuk 4 hari di Auckland. Kedekut kan? Haha….)
X Base Travel Auckland : RM45/malam x 3 malam = RM135

Jumlah Hari ke-12 : RM291.75


18/8/2016
Aku jalan kaki sesorang ke Mount Eden, Auckland National Museum dan a few tempat-tempat menarik di sekitar badar Auckland. Makanan  tapau dari hostel.

Petang plak aku ke Harbour sebab nak kejar sunset. Sebelum nak sunset sempat survey harga feri ke beberapa pulau sekitar Auckland tapi fikir bajet dulu lepas ke tak. Hehe… Actually cukup je tapi malas nak pergi sebab sejuk-sejuk pergi main kat pantai macam sengal jugak.

Sebelum ke Harbour aku pergi makan nasi lemak. Excited jumpa nasi lemak.

Nasi Lemak Ayam Goreng : RM40.50*

Jumlah Hari ke-13 : RM40.50

Mount Eden. The highest peak in Auckland.

19/8/2016
Lepas breakfast gerak ke Dress mart Outlet di Onehunga. Dress Mart ni macam JPO atau Mitsui Oulet. Barang branded kat sini murah giler. Sempat rembat satu sandal. Otw balik jumpa kedai bundle, beli satu t-shirt RM15 je sehelai. Kualiti memang kebabom. Banyak yang cantik tapi bukan size aku. Size mat saleh kan besar macam hape. Pastu singgah Park & Save beli chocolate as souvenirs untuk kawan rapat. Harga di rahsiakan. Haha….

At Hop Top Up : RM18
Rice Kebab : RM15*

Jumlah Hari ke-14 RM33

Kapal layar di pelabuhan berdekatan Britomart.

20/8/2016
After check out. Pusing-pusing Bandar Auckland. Lepak kat satu square sambil bagi makan merpati ngan seagulls makan dan masuk art museum kat Queen St.

Petang terus ke Airport dan balik Malaysia Tanah Airku yang ku cintai. Cantik tempat orang pon, Malaysia jugak paling best. Hehe…

Chicken + Chips : RM22.5*
Top Up Ad Hop : RM12


Jumlah Hari ke-14 RM34.50
 

Jumlah Keseluruhan tidak termasuk perbelanjaan ‘Optional’ dan tiket penerbangan : RM1616.25**
Jumlah Keseluruhan tidak termasuk perbelanjaan ‘Optional’ sahaja : RM3117.25


Jumlah Keseluruhan tanpa Tiket Penerbangan : RM2472.15** (Termasuk Perbelanjaan 'Optional')
Jumlah Keseluruhan termasuk Tiket Penerbangan : RM3973.15

**Sebab aku cuba asingkan harga tiket penerbangan ialah harga tiket semasa besar kemungkinan adalah berbeza. Mungkin boleh dapat lagi murah atau lagi mahal dari harga yang aku beli.







Itinerary ke Korea & Koh Samui


Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan itinerary ke Korea. Sila klik SINI.

Download Itenarary ke Koh Samui di SINI.


Sebarang pemintaan melalui email tidak akan dilayan.


Untuk pertanyaan yang memerlukan jawapan dengan kadar segera, sila PM saya di SINI.