Jom Sertai Trip Bajet ke Seoul & Busan (RM1550 Sahaja)

Salam dan selamat sejahtera, kepada sesiap yang berminat untuk menyertai trip bajet ke Seoul DAN Busan, Korea boleh hubungi saya (017 9104092). Harga pakej iaitu RM1550  sahaja. Harga pakej termasuk bayaran bagi penginapan, makanan (3 x Sehari), tiket lawatan dan tour guide. Terdapat dua tarikh yang boleh dipilih iaitu Trip Summer dan Trip Autumn:-

Trip Summer : 26-31 Ogos 2015


Trip Autumn : 8-13 November 2015


Penyertaan adalah terhad. Trip ini berkonsepkan 'Backpackers Style'. :)

Itinerary:-

1st Day
-Depart from KLIA
-Arrive at Seoul, Korea (FREE & EASY)
-Proceed to Busan by Train

2nd Day
-Gamcheon Culture Village
-Jagalchi Market
-Gukje Market
-Yangdusang Park & Busan Tower

3rd Day
-Taejondae Park
-Masjid Al-Fatah
-FREE & EASY (Shopping Time at Nampo-Dong)
-Return to Seoul by Train

4th Day
-Gyeongbokgung Palace
-Bukchon Hanok Village
-Itaewon
-Myeong-dong

5th Day
-Nami Island
-Namdaemun Market
-Namsan Tower

6th Day
-Return to Malaysia
 

Trip Bajet ke Busan (6) - Taejongdae Park & Songdo Beach

Assalamualaikum dan Salam sejahtera, kiranya ni adalah entry terakhir aku untuk trip bajet ke Korea kali nie. Actually ada lagi satu hari tapi hari terakhir tu aku tak pergi memana sebab kawan aku risau sangat kitorang terlewat sampai ke airport. Trauma yang berlaku masa 1st day kat KLIA belum hilang lagi.

Pagi nie sepatutnya kitorang akan ke Beomeosa Temple iaitu the largest Buddisht Temple kat Busan. Aku plan nak ke temple nie sebab aku tertarik dengan permandangan sekeliling je sebenarnya. Disebabkan kitorang akan ke airport awal pagi esok, so kitorang skip Beomeosa Temple dan tukar plan untuk ke Taejongdae Park. Sepatutnya Taejondae Park nie kitorang akan pergi pagi esok.

After breakfast kitorang terus gerak ke Taejongdae dengan Bas no 101. Kalau korang amik bas dari Busan Station, selain bas 101, korang boleh jugak amik Bas no 88. Last stop bagi kedua-dua bas nia adalah Taejongdae. So tak perlulah korang pening-pening nak fikir mana nak turun. Actually trip sebelum nie pon aku dah ke sini. Kalau nak baca previous entry boleh refer SINI. Tapi walaupun nie kali ke -2, tapi aku suka ke sini sebab pemandangan kat sini serious cantik giler. Walaupun kitorang dah penat berjalan selama 5 hari sebelum nie, tapi kitorang still decide untuk berjalan kaki instead of naik ‘Danubi’ iaitu sejenis train kecik macam kat Zoo Negara tu. X silap aku harga tiket Danubi tu 2,000 won kot. Taejongdae Park nie xde entrance fee so jimat la sikit. 

Taejongdae Park dekat dengan laut so sepanjang perjalanan tu view die memang cantik. Bukan cantik biasa-biasa je, tapi memang cantik giler. Serius puas hati datang sini. Sepanjang jalan, kitorang amik gambar je. Ade beberape tempat tu korang boleh turun sampai ke tepi pantai. Tapi nak mandi tu xleh la sebab cuaca sangat sejuk. Air laut kat sini biru macam air laut kat pulau. Air laut kat rumah aku pon xde sebiru macam kat sini. Dalam taman nie plak ade beberapa tempat menarik yang korang boleh singgah contohnya macam Tejongsa Temple, Yeongdo Lighthouse, Observation Deck, Gumyongsa Temple dan Taewon Pebble Yard.

 
 
 
 
Kalau nak tahu ape best pasal Taejondae nie boleh baca previous entry aku. Untuk kali nie, aku datang nie just nak mengimbau kenangan dan sebagai teman travel Zul yang baru pertama kali kesini. Masing-masing datang tempat orang nie guna duit, so takkan la aku nak mementingkan diri dan mengsia-siakan segala duit yang dia dah spent untuk kesini. Kan?? Teringat kenangan masa first time ke sini dulu masa aku pergi dengan Anis, Syieda, Aman dan Adli. Terjumpa sorang ahjuhssi yang cakap aku dari India. Aman hilang kad T-Money. Syieda ngan Anis asyik tertinggal di belakang sebab asyik amik gambar. Haha….
Observation Deck

 
Yeongdo Lighthouse

Lepas pusing satu taman nie, kitorang ke Songdo Beach. Dari bas station kat Taejondae Park, amik bas no 30 and stop kat entrance gate to Songdo Beach. Macam biasa, kalau tak tahu mana nak get off, tanye je pak cik driver tu. Songdo Beach nie lebih kurang je macam Haendae ngan Gwangalli cuma kat sini macam tak ramai orang sangat. Actually dari Taejondae Park, korang dah boleh nampak Songdo Beach nie. Kat sini kitorang just jalan-jalan amik gambar je, tu pon tak lama sebab tak tahan sejuk. 









Sepatutnya, lepas ke Songdo Beach, kitorang akan ke Amnam Park. Amnam Park nie lebih kurang jugak macam Taejondae Park. Sebuah taman tepi laut. Jarak nak ke Amanam Park Cuma 2 km je lagi dan boleh amik bas yang sama tapi disebabkan kitorang dah penat menapak kat Taejondae Park tadi. So kitorang tak jadi pergi Amnam Park dan terus Jagalchi Market untuk makan tengahari. Dari Songdo Beach, amik bas no 71. Bas nie akan brenti betul-betul depan Jagalchi Market. Since duit dah tak banyak, so kitorang cuma beli sekor Ikan Goreng, Nasi dan side dishes yang wajib dapat if korang makan kat sini. Ikan tu cuma 8,000 won je. Boleh tahan besar so cukup untuk kitorang dua orang makan. Satu mangkuk nasi plak 1,000 won termasuk side dishes i.e. kimchi, ikan bilis goreng, seaweed soup, lobak jeruk, dan macam-macam lagi.

Lepas makan, kitorang ke Gukje skali lagi untuk habiskan duit yang ada dan beli barang yang orang kirim. Kalau ikutkan itinerary, aku buat ‘FREE & EASY’ je so that dorang boleh decide sendiri mana nak pergi. Everytime kalau aku prepare itinerary, aku mesti set satu time untuk FREE and EASY sebab aku taknak terlalu terikat. Kadang-kadang ada yang nak rehat, ada yang nak shopping, ada yang nak pergi lawat STADIUM. So terpulanglah…..

Selepas ke Gukje Market, kitorang window shopping kat area Nampo-dong. Nampo-dong lebih kurang macam Myeong-dong kalau kat Seoul. Kat sini banyak butik barang-barang branded i.e Adidas, New Balance, Onizuka Tiger dan dll. Kedai kosmetik pon banyak. Those yang suka borong produk kosmetik tu boleh la ke sini. Kat Nampo-dong nie jugak ade Lotte World Shopping Complex yang menjual segala jenis barang branded yang kononnya duty free tapi harga still mahal nak mampus. Haha… Selesai mencari barang. Kitorang terus balik GH sebab dah tak larat nak berjalan. Esoknya balik Malaysia dan lusa aku masuk office sebab kena kerja. 

Trip Bajet ke Busan (5) - Jinhae Gunhangje Festival, Gamcheon Culture Village, Jagalchi Market, Gukje Market, Yandusang Park


Hari yang ke 5 untuk trip Jeju dan Busan nie. Hari nie adalah hari yang paling aku tunggu-tunggu sebab nak ke Jinhae Gunhangje Festival, festival bunga sakura yang antara paling famous di Korea. Actually festival nie dah start pada 1 April lagi dan hari nie adalah hari terakhir. Kalau korang nak cek tarikh festival bunga sakura di Korea, boleh klik SINI. Sepanjang tempoh festival tu, ada macam-macam event yang dorang anjurkan. Kitorang gerak dari hotel pukul 7.30 pagi untuk ke Intercity Bas Station berdekatan Sasang Subway Station (Line 2). Dari Sasang Station, keluar Exit 5 dan proceed ke Seobu Bus Station. Keluar dari Exit 5 tu korang akan nampak McDonalds sebelah kiri, then korang terus je sehingga korang nampak ade satu bangunan yang ramai manusia menuju ke situ. Kat kaunter tiket nanti, korang cakap je ‘Jinhae’ atau secara sebutan orang Korea iaitu ‘Gin Hay’. Harga tiket bas ialah 5,100 won sehala. Tiket bas nie xde time restriction so korang boleh je amik bas bila-bila masa selagi bas tu ada kat platform 17. Setiap platform tu berlainan tempat, so make sure korang amik bas di platform 17.

Perjalanan nak Jinhae nie lebih kurang 1 jam. Jinahe macam kawasan perdalaman sikit. Sepanjang jalan tu korang akan nampak permandangan kampong yang sangat cantik tambah plak tepi-tepi jalan dipenuhi dengan pokok sakura. Korang tak perlu risau bila nak get off dari bas sebab station terakhir bas nie berhenti adalah di Jinhae. Sampai je di Jinhae Intercity Bas Station., korang kena menapak untuk ke Yoejwacheon Romance Bridge atau pun korang boleh amik bas No. 307. Ada dua tempat paling popular kat Jinhae nie untuk tengok bunga sakura iaitu Gyeonghwa Station dan Yoejwacheon Romance Bridge.
Permandangan sekitar Jinhae. Sepanjang jalan dipenuhi dengan pokok bunga sakura.
Bas tu berhenti kat Jinhae Railway Station je tapi dari situ korang perlu menapak lagi 300 meter untuk ke Yoejwacheon Romance Bridge. Kalau nak senang, make sure korang dah siap-siap bawak peta macam mana nak ke 2 tempat nie sebab kalau tak korang akan pening nak mencari. Nak bertanya Korean pon satu hal jugak sebab dorang tak tahu nak cakap English melainkan korang tahu Bahasa Korea. Masa kitorang sampai tu, jenuh jugak mencari sebab bila tanya orang dorang, suh naik bas nie la bas tu la, padahal xde la jauh mana pon kalau jalan kaki. Ada sorang budak tu, bila aku tanya in English, dia cakap “English, No!, Japanese, Yes!”. Since masa kat U dulu aku ade belajar Nihon-go tapi bila aku tanya dalam Nihon-go pon still tak tahu nak jawab. Haha…. Last-last follow sorang pak cik penjaga traffic yang volunteer nak tunjuk jalan. Akhirnya sampai jugak.

 
Sepanjang jambatan tu, dihiasi dengan pokok-pokok bunga sakura dan bunga canola. Tapi sayangnya, disebabkan kitorang datang nie pada hari last festival nie so kebanyakan bunga sakura dan start gugur. Pagi nie tak ramai sangat orang. Kedai-kedai pon tak banyak lagi yang buka. Jambatan nie panjang jugak so korang boleh jalan jauh selagi mampu. Tak tahu dah nak cerita apa, korang just tengok gambar kat bawah nie je untuk gambaran bertapa cantiknya tempat nie. Hehehe…
 
 
 
 
[Google Image] Yoejwacheon Romance Bridge time malam pon cantik jugak.
[Google Image] Permandangan di Gyeonghwa Station. Rasa rugi plak tak sempat pergi sini.
[Google Image] Gyeonghwa Station
Disebabkan hari nie hari Jumaat, so kitorang skip untuk ke Gyeonghwa Station sebab rushing nak ke Masjid Al-Fatah untuk solat jumaat disitu. Untuk direction ke Masjid Al-Fatah boleh refer entry aku yang dulu (Klik SINI). Sampai je kat masjid, tengok-tengok orang baru je selesai solat. So tak tertunai hajat untuk solat jumaat di Tanah Korea. Lepas je solat, kitorang lunch kat Cappadochia Restaurant yang betul-betul sebelah masjid. Makanan yang disajikan kat sini adalah makanan Turki. Satu set makanan, lebih kurang 10,000 ke 15,000 won. Lepas makan, kitorang proceed ke Gamcheon Culture Village.
 
 
Set yang aku order. Apa nama ntah. Harga 9,500 won. Set yang ade nasi paling murah. hehe
Untuk direction ke Gamcheon Culture Village boleh klik SINI. Paling penting kalau nak ke Gamcheon nie adalah kaki dan lutut kenalah kuat untuk berjalan. Sebelum pusing, sempat aku singgah kat satu kedai yang menjual buah strawberi. Satu bakul Cuma 7,000 won. Serious banyak giler. Penat aku bawak sampai balik GH sebab tak habis makan. Masa sampai tu, kitorang pergi Tourist Information Centre (TIC) untuk dapatkan map kawasan tu, tapi sayangnya penjaga kaunter xde time tu. So kitorang berjalan je sesuka hati. Pusing tempat yang sama macam dulu. Kalau korang masih larat, dapatkan map dekat TIC, x silap kena bayar tapi aku tak sure berapa. Then, dalam map tu ade beberapa tempat yang korang boleh dapatkan cop. Kumpul kesemua cop dan nanti korang boleh tukar dengan 2 keping postcard.

 
 

Aku ngan Zul dah x larat nak jalan jauh. Kitorang sekadar pusing melalui jalan utama je untuk amik gambar dan terus ke Jalgalchi Market. Dari buss station Gamcheon tadi kitorang amik bas direct ke Jagalchi. Tapi aku lupa bas no berapa sebab bila bas sampai je aku akan tanya sama ada ke Jagalchi atau tak. Kalau korang nak tanya, takyah tanya panjang-panjang macam “Does this bus go to Jalgalchi Market?” Korang just cakap je, “Jagalchi?”, then kalau driver bas tu angguk kira die stop la tu. Simple. Xyah nak tunjuk ko terror sangat English. Haha…

If korang tak tahu nak stop kat mana, just tanyaatau inform driver bas tu suruh inform korang kalau dah sampai. Kalau tak tahu jugak macam nak bagi tahu sebab language barrier, korang just buat-buat tanya kat drivertime bas tu brenti kat mana-mana stop. Cakap je “Jagalchi?” Normally kalau driver tu tahu korang nie foreigner yang macam rusa masuk kampung, driver tu akan inform korang bila dah sampai. Since aku pernah ke sini sebelum nie, so xde masalah sangat untuk aku nak ke sini. If korang dari tempat lain yang berdekatan subway station, korang boleh amik subway dan stop kat Jagalchi Station (Line 1) untuk ke Jagalchi Market. Jagalchi Market terletak berhampiran Stesen subway Jagalchi, aliran Sinpyeong Line 1. Dari Stesen Jagalchi keluar ikut Exit 10. Jalan terus sehingga simpang 4 yang ke - 2. Di simpang yang kedua, di sebelah kiri korang boleh nampak Pintu Gerbang Busan International Film Festival. Dari simpang tu korang ke kanan dan kira-kira 300 meter dari situ la Jagalchi Market. Kalau nak baca previous entry aku tentang Jagalchi Market pada trip yang dulu boleh klik SINI.

Jagalchi market adalah Korean Largest Fish Market. Kat sini korang boleh tengok bermacam-macam jenis makanan laut yang dijual hidup-hidup atau pon yang dah mati. Jagalchi Market nie adalah sebuah bangunan yang kat dalam tu ade banyak-banyak kedai menjual makanan laut. Kat area luar Jalgalchi pon ade jugak tapi lebih open dan lebih kurang pasar ikan kat Malaysia. Berhadapan Jagalchi Market tu ade banyak deretan restaurant yang korang boleh cuba untuk makan fresh seafood kat Busan. Paling penting, make sure sediakan duit beribu-riban sebab last time aku makan 5 orang pon dah 100,000 won, lebih kurang RM314 kalau ikutkan tukaran wang masa tu. Serius mahal giler. Tu pon kitorang dah pilih menu paling murah. Hahaa….
Jagalchi Market
Kali nie aku ngan Zul tak berhajat pon nak makan kat situ sebab cukup la kitorang dah makan seafood kat jeju hari tu. Aku pergi pon sebab sekadar nak bawak Zul singgah situ je. Jagalchi adalah salah satu tempat wajib korang singgah kalau dah sampai Busan. At least dah sampai Malaysia nanti boleh la cerita kat orang lain mana tempat ko pergi. Kalau sekadar nak tidur kat hotel je, baik ko duk Malaysia je.

Lepas ke Jalgalchi Market, kitorang ke Gukje Market. Gukje Market nie dekat je dengan Jalgalchi. Korang boleh jalan kaki je untuk ke sini. Gukje Market nie adalah tempat paling sesuai untuk korang cari souvenir buat orang tersayang. Aku tak de nak beli souvenir pon sebab nie dah kali ke-3 aku datang Korea, so cukup la souvenir masa first trip dulu. Zul time nie tangh mencari Hanbuk (Pakaian Tradisional Orang Korea) untuk wife die. Maybe wifi dia nak pakai buat raya kot. Hehee…. So aku sekadar teman. Pusing punya pusing, last-last jumpa jugak lepas kitorang tanya sorang ahjumma penjual periuk belangga kat situ. Hehee…

Ramai yang tak perasan kedai nie sebab tercorot sikit. Satu Hanbuk lebih kurang 100,000 ke 150,000 won. Tapi setelah gigih mintak diskaun, akhirnya kitorang dapat dengan harga 70,000 won. Lebih kurang RM100 jugak diskaun yang dia bagi tapi aku tak tahu la 70,000 won consider murah ke tak sebab tak pernah terfikir nak beli. Satu yang aku perasan kat Busan nie ialah, perniaga kat sini sangat kedekut nak bagi diskaun except Ahjumma jual Hanbuk tu. Nak mintak diskaun 1000 won pon kedekut.
Koleksi Hanbuk. Those yang nak beli hanbuk boleh ke kedai Ahjumma nie.
Kuih yang kitorang beli masa kat Gukje Market. Seketul 1,000 won. Ramai giler orang queue nak beli kuih nie. Sedap jugak la.... Macam pau goreng inti kuaci.
Lepas dapat Hanbuk, kitorang singgah kejap kat Yandusang Park sebab nak tengok Busan Tower. Cuaca time nie memang sejuk giler. Rasa macam cepat-cepat je nak balik GH. Kitorang lepak kejap kat taman tu, amik gambar then terus blah. Nak jimat punya pasal kitorang gigih balik GH jalan kaki. Dah la mula-mula tu kitorang salah jalan. Terpaksa patah balik. Nak tercabut lutut berjalan satu hari. Sebelum sampai GH, kitorang singgah Lotte Ria untuk beli Shrimp Burger buat makan malam. Satu burger 4,300 won (ala carte). Sampai GH, makan dan Zzz……

Yangdusang Park

Yangdusang Park + Busan Tower.

Trip Bajet ke Busan (4) - Haedong Yonggungsa Temple, Haeundae Beach & Gwangalli Beach


Hari ke empat di Tanah Korea dan terakhir kami di Pulau Jeju. Kitorang punya flight seawal jam 8 pagi tapi flight aku lambat 1 jam sebab naik Jeju Air. Awal-awal pagi kitorang bersiap-siap gerak ke airport. Pagi tu Aman dan Adli bersiap awal, so dorang turun dulu. Aku plak orang last, so tergopoh-gapah bersiap sebab risau lewat sampai airport walaupun xde la jauh sangat dari GH kitorang menginap. Sampai je airport, baru aku perasan yang aku ade tertinggal barang atas katil, coklat ngan buku yang aku bawa konon-konon nak baca dalam flight. Bajet je lebih, padahal buat berat beg je. Hehe… Terpaksa ajak Zul teman untuk pergi amik balik barang tu. Since flight aku pukul 9, so alang-alang dah sampai GH, kitorang sarapan kejap sebab FOC. Haha…

Sampai je airport Gimhae, kitorang terus ke Busan Sukbak Guesthouse. Nie adalah kali kedua aku tempah GH nie. Trip sebelum nie pon aku stay kat sini sebab sangat selesa dan berdekatan dengan tempat-tempat manarik. Direction untuk ke GH nie pon senang je. Dari Gimhae Station, tukar subway Line 2 dekat Sasang untuk ke Somyeon. Di Somyeon plak tukar Subway Line 1 dan stop kat Busan Station keluar melalui Exit 7. Sukbak GH kedalam sikit dari jalan utama, tapi jangan risau sebab once ko buat tempahan, korang akan diberi email direction nak ke GH nie. Senang je.

Sampai je di GH, kitorang buat pembayaran, drop luggage dan lunch sekejap. Since kitorang sampai dalam pukul 11 macam tu, so kitorang xleh nak cek in lagi sebab waktu check in adalah pada pukul 3 petang. Lepas je lunch, kitorang terus keluar mengikut plan dalam itinerary. Tapi kali nie kitorang berpecah, Aku ngan Zul, Aman ngan Adli sebab dorang ade agenda dorang sendiri. Lagi pon 2 orang nie dah pernah sampai Busan. Aku plak kena la teman Zul sebab nie kali pertama die kesani dan itinerary plak aku yang buat so aku lebih tahu apa yang aku plan.

First tempat yang kitorang pergi ialah Haedong Yonggungsa Temple. Direction nak ke temple nie plak, korang naik Subway ke Haeundae Station dan keluar melalui Exit 7. Keluar je dari Exit 7, korang akan nampak Bas Stop dan dari situ korang amik bas no 81 untuk ke Haedong Yonggungsa Temple. Jauh jugak perjalanan nak ke temple nie sebenarnya. Setiap kali bas berhenti, kitorang dah kelam kabut sebab ingatkan dah sampai. Rupanya jauh lagi. Kebetulan masa kitorang pergi nie, ada sepasang couple dari Indonesia dan Amoi Singapore kot sebab terror je cakap BI yang nak ke temple nie jugak. So masing-masing mengharapkan ade yang pergi tanya driver tu dah sampai ke belum. Disebabkan ego yang tinggi, jadi semua pura-pura kononnya tahu mana nak get off. Haha…. Last-last amoi Singapore tu pergi tanya dan eventually sampai jugak kat kitorang ke destinasi pertama nie. Haha….
 

Dari bas stop kitorang perlu menapak lagi lebih kurang 500m untuk sampai ke Haedong Yonggungsa Temple. Sepanjang perjalanan dihiasi dengan pokok-pokok bunga sakura. Paling bestnya, pokok-pokok kat sini still blooming penuh. Compare dengan yang kitorang tengok kat Jeju ari tu memang jauh beza. 

View sepanjang jalan sepanjang sampai ke Haedong Yonggungsa Temple
 

Actually aku ke temple nie adalah untuk tengok pemandangan sekitar je pon sebab aku tengok kat internet macam lawa. Temple nie terletak betul-betul tepi laut dan pemandangan kat sini bagi aku memang cantik. Kena plak time kitorang pergi nie, laluan sekitar temple tu dipenuhi dengan pokok sakura. Dah nama pon temple, setiap sudut akan ada patung-patung Buddha yang mempunyai perbezaan tugas atau jawatan contohnya Buddha untuk mendoakan untuk dapat anak, ada Buddha untuk mendoakan kejayaan dalam pelajaran dan lain-lain mengikut kepercayaan penganut Buddha. Kitorang stay kat sini kejap je, then terus ke tempat seterusnya iaitu Haeundae Beach. Sebelum blah dari situ, aku sempat beli siput rebus sebab teringin nak rasa. 4 cup sibut tu berharga 5,000 won. Aku ingat sikit padahal banyak giler. Dah la aku sorang je yang nak makan. Last-last aku makan separuh je, lagi separuh aku buang sebab malas nak bawak kehulu-kehilir. Siput tu rasa macam kerang rebus je. Kalau ade sos untuk dicicah mesti lagi best.


 


  
Siput rebus, menu makan tengah hari. Satu plastik nie 5,000 won.

Untuk ke Haeundae Beach, amik bas dari Bas Stop opposite Bas Stop yang korang get off tadi dan amik bas yang sama atau bas no 7. Kalau ada bas lain lalu, korang tanya je sama ada dia brenti tak kat Haeundae Station. Disebabkan kitorang naik bas no 7, so laluan bas berbeza dengan bas no 81 tadi. Pening kepala kitorang duk intai-intai sign board sebab nak tahu dah sampai ke Haeundae Station ke belum. Kebetulan masa balik tu, kitorang naik skali dengan couple Indonesia tu lagi. Last-last semua mengalah and terpaksa pergi tanya driver bas tu. Haha….

Dari Bas Stop kat Haeundae Station, lintas jalan dan menapak dalam 300m untuk sampai ke pantai. Kat Haeundae Beach nie ada banyak tarikan dan tempat-tempat yang boleh dilawati tapi kitorang just pergi sekadar nak jejakan kaki kat situ je. At least kalau orang tanya pernah sampai ke kat situ, so boleh la dengan berlagaknya kitorang jawab ‘Dah!!!’. Hahaa…..
 
 
 
Kitorang cuma lepak kejap je kat pantai sebab cuaca time tu sangatlah sejuk. Pantai dorang nie bersih giler. Aku rasa memang hari-hari dorang bersihkan sebab nak jumpa sampah satu pon susah. Time kat sini aku ngan Zul cuma jalan-jalan tepi pantai sambil bagi seagulls makan kuih yang kitorang beli kat tample tadi. Masa beli time panas-panas tadi sedap la nak makan, tapi bila dah sejuk, muak plak rasa. Disebabkan tak tahan sejuk, so kitorang terus proceed ke next destination iaitu Gwangalli Beach. Sebelum nak ke subway station, kitorang ternampak satu kedai kebab Halal. Singgah kejap beli kebab. Satu kebab 5,000 won. Kat area Haeundae nie pon ada banyak kedai-kedai kalau korang nak shopping, tapi macam aku cakap tadi la, kitorang cuma nak jejakan kaki kat sini je so tak sempat nak pusing-pusing tengok apa yang menarik.

Kedai Kebab Halal di Haeundae Beach.
Solat jangan lupa walau sibuk macam mana sekalipon.
Untuk ke Gwanggali, naik subway dari Haeundae Station then stop kat Gwangan Station, kuar Exit 1, 2 atau 5 then jalan kaki dalam 5 minit untuk ke pantai. Gwangan Station ngan Haeundae Station dalam Line yang sama iaitu Line 2, so tak yah susah-susah nak tukar train. Yang menarik pasal Gwangalli Beach nie ialah ade satu jambatan tak silap aku nama jambatan tu Diamond Bridge yang cross depan pantai nie, time malam je jambatan nie akan dihiasi dengan lampu-lampu. Kitorang sampai sini baru pukul 5.30 petang. Nak tunggu malam tu lama giler. Dah la sejuk. Tunggu jugak la tepi pantai tu sebab nak sangat tengok keindahan jambatan tu bila dah malam. Menggigil x tahan. Last-last kitorang beli coffee panas, then lepak dalam 7E. Satu instant coffee tu 1300 won. Ade banyak flavour dan lain-lain harga. Yang tak sampai 1000 won pon ade tapi cup kecik je. Bila lampu menyala je, kitorang tangkap gambar dan balik GH. Haha… Senang je, tercapai segala hajat then terus balik. Haha…

Sebelum nak turun ke stesen subway aku ternampak ade sebuah van menjual snow crab steam. Dari dulu lagi aku teringin nak makan King Crab tapi mahal nak mampus. Snow crab nie pon boleh tahan mahal sebab last time aku makan sekor kat Jagalchi dalam 40,000 won. Dah la masak steam je yang macam rebus tu. Nasib baik la share 3 orang. Aku sesaje la pergi tanya berapa harga sekor snow crab tu, pak cik tu cakap 3 ekor 10,000 won. Wah, terkejut aku sebab ingat mahal macam sebelum nie. Terus order 3 ekor nak buat makan malam. Boleh tahan besar, lagi besar dari aku beli kat Jagalchi tu. Sampai hotel aku ratah 2 ekor skali ngan Zul ngan Adli. Lagi sekor aku masak skali ngan ramen. Selesai dinner, terus masuk bilik dan tidur.





Itinerary ke Korea & Koh Samui


Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan itinerary ke Korea. Sila klik SINI.

Download Itenarary ke Koh Samui di SINI.


Sebarang pemintaan melalui email tidak akan dilayan.


Untuk pertanyaan yang memerlukan jawapan dengan kadar segera, sila PM saya di SINI.