Ez Qurban, Tempat Kerja Paling Best

Salam semua, cuti semester break aku kalinya dah nak habis. Sekarang dah balik Shah Alam untuk siapkan semua kerja tertunggak sebelum bergerak ke Surabaya pada 5/9/2012 nie. Dan 10/9/2012 start aku punya sesi kuliah bagi semester baru iaitu semseter 6. Sesungguhnya semester lepas memang Nightmare buat semua budak kelas aku. Result jatuh merudum dan sangat2x tak dijangka, walaubagaimanapun Alhamdulillah bersyukur pada Allah dengan result yang aku perolehi. 

Ape aku buat cuti sem ari tu?? Actually aku bekerja di sebuah syarikat yang menawarkan perkhidmatan akikah dan qurban di luar negara (Negara miskin) antaranya Myammar, Kemboja, Vietnam, Thailand, Bangladesh dan lain-lain. Sesungguhnya negara dorang nie la yang lebih memerlukan. Syarikat nie ialah Ez Qurban. Kerja kat sini memang superbly best. 1st santai, aku x tahu kenapa ustaz still amik kami kerja sedangkan die tahu staff die dah berlebihan. hehehe.... Pape pon terima kasih sangat kat ustaz sebab bagi aku peluang kerja kat sana. 2nd staff kat sana semua baik-baik. Tak kisah la pompuan ke, laki ker semua BAIK-BAIK. 3rd makan free. Kalau kat dapur tu penuh dengan makanan dan 3in1. Lapor je terus pergi dapur. Sungguh-sungguh tak kedekut bos aku nie. Even selalu belanja aku and the geng. Kalau nak cerita bab belanja memang tak habis. Mudah-mudahan murah rezeki bos aku nie. Sememangnya memang seorang bos contoh. Kalau ak jd bos, nak jadi cam die sbb semua staff suke. ececece......

Pernah skali tu kan, after berbuka kat Sate Haji Samuri kat Restoren Jejantas Sg. Buluh, then ustaz bawak kitorang pergi Baskin Robin and order je ape nak order. Harga tak kisah janji ko kenyang. Nak tambah 2 3 puluh kali pon boleh. Janji ko larat la. Satu lagi tempat yang best ialah masa ustaz celebrate farewell party (Kononye la) untuk aku and 2 geng yang nak brenti nie makan ikan bakar kat Muara Ikan Bakar, Pelabuhan Klang. Order macam-macam. Ikan, sotong, ketam, udang. Dah la semua besar gabak. hehehehe...... Dan banyak lagi lah. Tak terlist dah. 

Owh lupe, ade satu lagi bende yang sangat penting aku perolehi iaitu ilmu. Of course bila kita buat sesuatu kita akan dapat ilmu even dari kegagalan itu ade pengajarannya. Terim kasih semua ya.

Selain tu, budak-budak office aku nie amalkan gaya hidup sihat. Setiap isnin dan rabu mesti bersukan, main badminton, main futsal dan semua fully support by ezQ. So dengan aktiviti sebegini dapat merapatkan hubungan semua staff kat sana. Orang cakap kita kerja bukan untuk take granted tehadap ape yang orang bagi, tapi terima ape yang diberi sebab tak baik tolak rezeki. So kalau mana ade terambil tu minta halalkan. 
 

Dan nie antara staff lelaki yang bekerja kat EzQ nie. Dari kiri Fathi, Mujaheed, Luqman, Pejei (Pengurus), Aku dan Mizan.Duduk- Fitri. Fathi dan Mizan pon sekali ngan aku masuk dan kuar pada tarikh yang sama. Actullay ade lagi dua orang iaitu Hafeez dan Big Bos kami iaitu Ustaz Azhar tapi masing-masing ade urusan lain time nie.

Nie plak geng-geng akak yang suke bergosip kat ruang mak jemah. hehehe..... Dri kiri bermula sebelah aku Kak Siti, Kak Aima, Kak Ama dan Kak Hajar. Ade lagi 4 orang tapi missing in action. tak tahu pergi mana. Hari-hari duk bergelak ketawa ngan dorang but now it was memory. InsyaAllah akan datang jumpa lagi.

Selain ezQ nie, company ak kerja nie ade join venture ngan syarikat lain antarannya EzKembara, Al-Baghdadi Method dan yayasan Al-Baghdadi. Staff kat sini pon semua baik-baik. Tak kira laki dan pompuan semua good manners dan sesuai jadi calon suami isteri.

Sebelum nak balik lagi sekali dorang buat makan-makan, tak tahu la untuk sape, tapi aku perasan untuk aku bertiga la. Hahaha..... makan nasi Ayamas. Terbaik dari ladang sebab FREE. Ceh.....



Time nie semua ngelat x nak baca doa, puas disuruh tapi menunding jari suruh orang lain baca. Tapi aku as cameraman was exception from recite the doa. Semua melantap dengan gembiranya time tu.

Dan inilah tempat yang selalu aku menghabiskan masa. Kerja angkat call, call customer, hantar surat, pergi bank dan Facebook-ing. hahahaha...... Nampak memang berselerak tapi sebenarnya tak. hahaa



As a token of gratitude to me. boleh plak. hahaha..... Dapat pulak hadiah. kepada akak-akan yang nak adiah, brenti la cepat yer. hehehehe...... terima kasih Kak Siti. 

Sampai sini sajalah la yer..... Terima kasih semua. next time jumpa lagi. 

8 comments:

  1. yg bab perasan time makan2 Ayamas tu mmg xleh bla.haha...jumpe lg Azwan & The Geng.maaf slh silap dan trkasar bahasa.

    ReplyDelete
  2. jumpa lagi.... thanks sebab blanja kitorg ari tu. Minta maaf kalau ade salah dan silap. hehehee

    ReplyDelete
  3. its ok...kite kan same tmpt kerja,so xyah berkira sgt.jumpa lagi.teruskan aktif kat U.x rugi pun..mesti ada something yang x ternilai utk diri kite nanti.

    ReplyDelete
  4. a'ah kan..... kalau panjang umur murah rezeki, insyaAllah nak blanja korang plak... hehehe.... :)

    ReplyDelete
  5. wow ter baik la ciap mkn ayam bagai hehe:P

    ReplyDelete
  6. Anggap tu kenangan terindah..sbb kalau keje kt company non muslim for sure no time to enjoy, no makan2 free, no time out for prayer especially friday prayer..mmg kena survive... Jadi bila grad nanti pilih company yg sesuai dgn jiwa...just an opinion...tuk di kongsi bersama...

    ReplyDelete
  7. Anggap tu kenangan terindah..sbb kalau keje kt company non muslim for sure no time to enjoy, no makan2 free, no time out for prayer especially friday prayer..mmg kena survive... Jadi bila grad nanti pilih company yg sesuai dgn jiwa...just an opinion...tuk di kongsi bersama...

    ReplyDelete

  8. Assalamualaikum Tuan/Puan.


    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete

Itinerary ke Korea & Koh Samui


Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan itinerary ke Korea. Sila klik SINI.

Download Itenarary ke Koh Samui di SINI.


Sebarang pemintaan melalui email tidak akan dilayan.


Untuk pertanyaan yang memerlukan jawapan dengan kadar segera, sila PM saya di SINI.