Oh Mpop, Nak Tanya Nie.

Salam,
dah berabad aku tak blogwalking,
tadi singgah kat Blog Abg Ben,
terjumpa lak bende alah nie...

wahahaha..... jap nak gelak jap...
aku x nak kutuk, cuma nak tanya je..
1)Bila nak kuar Album?
2)Siapa yang nak beli?
3)Tak rasa ramai sangat ke ahli group ko nie?
4)Mesti selalu bawak calculator kan selepas show, sebab nak bagi-bagi duit tu?
5)Agak-agak sampai bila bertahan?
6)Tak rasa meniru sangat ker?

Sila jawab.


Sila Vote Kucing Yang Comei Ini

Salam,
nak minta tolong kawan2 vote gambar kat bawah nie
As Simple As ABC
1-Klik DI SINI dan like Homepage Catszone.
2-Klik Di SINI pula, untuk vote gambar dibawah nie.
Selesai....
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/228952_154386464640574_146739745405246_320553_3396318_n.jpg
Comei kan? Namanya Dandy.
It's not my cat, but my friend's cat.

Ceriteraku Di Kemboja - Part 3 Tempat Menarik

Sekarang nak cerita mengenai tempat yang kami pergi masa ade kat sana. 1st masa sampai tu kami terus pergi hotel iaitu Hotel New York. Tak tahu brape henget satu malam sebab kami pergi pakej sume skali termasuk makan dan minum so tak Tanya pulak brape hargenye. Hotel nie kat tengah-tengah Bandar Pnom Penh. Hotel pon sangat-sangat selesa. Kat bawah hotel tu ade satu restauren HALAL iaitu D’wau. Pernah masuk dalam rancangan Rasa Halal Orient yang kat Astro tu. Pekerja dorang pon boleh cakap Melayu kaw punye. Makanan harge standard hotel la tapi xde la 5 bintang punya hotel. Biasa-biasa ja.

Lepas je check in kat hotel kami terus pergi shopping kat Pasar Thmey, plan awal sebenarnya nak g window shopping jer dulu. Usha-usha mana berkenan, pastu hari last datang balik. Walaubagaimanapun, disebabkan terlalu ghairah nak beli barang, so kami pon shopping sepuas-puasnya. Barang kat sini siyes murah-murah. Even kat Padang Besaq, Rantau Panjang pon tak semurah kat sini. Tapi yang tak bestnya dorang jual dalam mata wang dolar amerika, USD. Masa tu aku just tukar RM200 je sebab ingat dah cukup. Kadar tukaran masa tu pulak RM3.025=USD1. So dapat la dalam USD66. Kalau lelaki yang nafsu kurang berbanding pompuan pun boleh rambang mata tengok, lagikan pompuan-pompuan yang Shopaholic. Kalau RM200 memang x cukup la jawabnya. Actually banyak lagi barang aku nak beli, tapi ongkosnya x cukup. Banknya banyak tapi bukan MEPS punyer daa…. So xleh la nak kuarkan duit. Nasib baik la aku sempat beli hadiah peserta-peserta yang join contest tak seberapa aku tu.

Next day, lepas je sarapan pagi, kami terus bertolak ke Kampung Keh kat Wilayah Kampot. Kami stay kat sana selama 3 hari 2 malam. Sebab memang tujuan kami nak ke sana untuk hartar sumbangan dan buat kerja amal. Kampung nie dekat ngan kuala dan sawah padi. So pemandangan kat sini memang cantiik. Udara memang segar. Tempat yang paling BEST skali kat kampung nie ialah tempat buat garam. Kebetulan masa aku pergi tu musim hujan so garam xde la yang ade cume air garam. Seronok giler kami main-main kat kolam air garam tu, macam main Ice Skating ade gak. Overall kat kampung nie, aktiviti yang kami buat memang best-best. Mandi laut, pergi sawah, lari-lari tepi bendang, main bola tampar dan macam-macam lagi la. Siyes rindu giler kat penduduk kampung sana.

Antara tempat paling best aku pernah pergi, Kolam garam

Mandi laut dan lumba lari kat kolam garam

Jalan-jalan tepi bendang

Balik je dari Kampung keh pastu check in hotel yang sama balik pastu kami terus kuar pergi Pasar Thmey untuk shopping kali ke-2. Kali nie aku tengok-tengok je la sebab duit dah abes masa 1st day hari tu. Sob sob…… owh lupe nak citer apa barang best kat sini. 1st yang paling famous ialah Beg Deuter, kalau kat Malaysia harge beratus-ratus, tapi kat sana USD4-USD16 je. Lebih kurang RM12-RM42 je. Murah kan? Kain, tudung, baju, beg tangan, key chain, jam tangan, dan macam-macam lagi la. Sume murah-murah. Beza ngan Malaysia memang jauh giler. Orang Malaysia memang jenis cekik darah kan? Opss…. Sorry. Tapi yang tak best kat sini ialah bila nak tawar-menawar. Nak minta kurang 1dollar pon susah. Kalau yang baik hati pon bagi la 0.5dollar. Padahal RM1.50 je pon. Kedekut pulak orang Kemboja nie. Aish….. sume same je la cam nie. FYI duit kemboja nie murah giler, RM3 kita bersamaan 4000 Riel. Sebab tu dorang lebih suke guna dolar USD dari duit riel, jenuh nak kira dan nak masuk wallet kalau dah duit berkebuk tapi nilai xde.

Jurujual yang peramah dan kedekut nak bagi diskaun. has hashas

Then, setiap kali makan tengah hari, kami mesti ker Diamond Island sebab kat situ ade satu kedai makan yang HALAL. Jika korang ingat, Diamond Island pernah berlaku satu peristiwa yang agak ngeri apabila seramai lebih kurang 400orang meninggal dunia apabila jambatan ke Pulau tu runtuh. Kalau tak caye, boleh google sekarang. Jambatan tu x de la panjang, lebih kurang 50meter je. Aku pon x taw cmne orang kemboja boleh naik sampai 400 orang. Diamond Island nie macam tempat lepak anak-anak muda la. Kat situ banyak kedai makan pastu view memang cantik.

Malam last pulak kami pergi jalan-jalan depan Istana dan ke Naga World menaiki tut tut iaitu sejenis kenderaan yang aku pernah citer dalam post sebelum nie. Badar Pnom Penh siyes cantik dan banyak tempat menarik walaupun ekonomi x serancak Malaysia, tapi usaha dorang bagi menarik pelancong datang tu memang aku respect. Tempat-tempat nie aku singgah just untuk bergambar je. Lepak-lepak kejap pastu balik bilik. Senibina dorang memang cantik. Rumah urut pon banyak. Kalau kat Malaysia umah urut tu tempat maksiat, tapi kat kemboja nie rumah urut tu memang betul-betul untuk mengurut. Bukan sebab aku pernah masuk, tapi mengikut citer orang sana la.

Suasana malam dihadapan istana dan Naga World

Last day sebelum balik Malaysia, subuh-subuh hari dalam pukul 4.30pagi sana kami pergi depan Istana bersenam bersama-sama penduduk kemboja. FYI setiap hari akan ade kumpulan yang akan handle senamrobik kat depan Istana Pnom Penh nie. So sape-sape yang nak join boleh terus follow. Tak de bayaran pon. Free of charge. Siyes seronok. Tak pernah jumpe kat Malaysia.

Pemandangan pagi di sugai mekong

Last destination, kami singgah di Toul Sleng, kira macam Musium la tempat nie. Menyimpan sejarah-sejarah zaman Polpot. Nak taw lebih lanjut, google la ye. Dulu asalnya tempat ni sebuah sekolah kemudian selepas ditakluk oleh Polpot, tempat nie dijadikan penjara untuk mangsa-mangsa tahanan dorang. Seram giler tempat nie. Ramai giler mangsa yang dibunuh Polpot yang pernah dipenjara kat situ. Tengkorak-tengkorak dorang pon masih ade disimpan kat situ. Seramai beribu-ribu tahanan, cume 7 orang je yang terselamat. Dan aku sempat bergambar dengan salah seorang mangsa yang terselamat. Dengar citer dorang, siyes sedih giler. Zaman polpot bagi dorang macam zaman komunis kat Negara kira. Kejam giler vavi…… slamber dek je bunuh orang. Kalau nak citer memang banyak, so korang google la sendiri. Lepas singgah Toul Sleng, kami terus balik ke airport.

Bangunan sekolah yang dijadikan penjara

Gambar bersama salah seorang banduan terselamat dan potrait mangsa yang di bunuh

Pengajaran paling penting skali kat sini ialah, bersyukurlah dengan apa yang ade. Malaysia jauh lebih maju dari sana. So xperlu nak BERSIH-BERSIH mane dah. Janji ko tak hidup merempat tepi jalan sudah.

Aku Si Typo

Salam...
Pengumuman, blog aku dah bertukar nama
Bukan lagi Budak Baru Belajar
Kini dah Menjadi Aku Si Typo
Sebabnya dari dulu duk belajar
tapi banyak sangat aku taip typo
so terlintas difikiran ku untuk tukar ke nama baru
Bunyi pon cam BEST je kan
cume header je tak tukar lagi
nanti ade masa aku design baru
http://www.lifeoutloud.com.au/wp-content/uploads/2010/02/typo1.jpg
Tapi FB Fan page aku still gune nama sama
sebab dah xleh nak tukar
hehehehehe

Ceriteraku Di Kemboja - Part 2 Makanan


Salam, aku teruskan lagi dengan siri penceritaan pasal lawatan aku ke tempat orang, Kemboja. Kali nie aku nak cerita mengenai makanan pulak. Untuk orang muslim yang nak g sana, aku sarankan siap2 barang makanan untuk bekalan kat sana contohnya Maggie, Choko-Choki, biskut Apollo atau ikut suke anda, Tepuk dada Tanya selera sebabnya kat sana memang susah nak cari makanan HALAL. Bukannya maksud aku takde langsung, tapi boleh dikira dengan jari. Kalau yang jenis makan PORK Corn confirm boleh hidup senang la kat sana. Alhamdulillah masa kami pergi ni, kami ditemani Tour Guide yang Islam, so die tahu la mane nak cari tempat-tempat yang ade makanan HALAL. Kalau 1st time pg tu, make sure ko bawak la tour guide, takut-takut nanti tersalah masuk kedai, sebab muka minah-minah ngan mat-mat kemboja nie, lebih kurang je macam orang Malaysia cume orang Malaysia Cun & Hensem sikit (Kembang Lubang Hidung Ko sat).

Makanan asasi dorang kat sana, same jugak cam kita iaitu nasi sebab dorang kat sana ramai yang jadi pesawah. Tapi yang herannya nasi dorang x sama macam nasi kita. Bukan sebab beras dorang beras cap Rambutan o Taj Mahal, tapi beras dorang cam beras pulut. Nasi dorang rase macam ala-ala pulut. Takde la semacam pulut 100% tapi ala-ala pulut, sebab tu la dorang boleh makan menggunakan chopstick. Kalau nak compare nasi Malaysia ngan nasi kat sinun, aku suka kat sinun lagi. SEDAP…… sebab tu la masa makan kat rumah family angkat kami, kami tambah sampai tak terkira. Walaupun aku nie, slim & tough tapi makan sampai tak ingat dunia time.

Nasi yang BEST... tengok, licin aku makan.

Tadi cerita mengenai nasi, sekarang cerita mengenai lauk pulak. Masa kami makan kat Restauren D’Wau dan satu kedai nie, aduh lupe lak name ape. Lauk yang dorang hidang same je cam Malaysia. Takde beza pon, cume rase je la yang berbeza. Contohnya ikan masak tiga rasa, gulai ikan, sup, tom yam, nasi lemak dan banyak lagi lah. Ade jugak yang rase agak pelik, macam sup dorang kan, rase cam tom yam, padahal sup. Camne tu? Tapi yang penting aku melantak sampai habes sebab kalau tak, aku akan lapar sepanjang hari. Mane tak nye, kalau kat Malaysia, lapar boleh la pergi kedai mamak jap makan roti canai, tapi kat sini, telan air liur je la jawabnya. Camana pon, bangga ngan umat Islam kat sana kerana sudi buka restauren HALAL yang rata-rata penduduknya non-muslim.

Gambar sebelah kiri di kedai makan kat Diamond Island

Gambar sebelah kanan plak kat D'wau Restauran

Bercerita mengenai kuih pulak, buat masa sekarang biar aku cerita makanan yang HALAL dulu ye, jap lagi aku cerita yang PORK corn tu korang tak lalu pulak. Kiah dorang pulak, ala-ala kuih Malaysia jugak. Maybe Islam kat sana tersebar melalui orang Melayu kita sebab pengaruh Melayu kat sana agak kuat. Ade jugak antara penduduk Islam kat sana reti berbahasa Melayu. Antara kuih yang kami sempat makan, ialah bengkang ubi kayu, pulut pisang, kuih ape name ntah, kalau kat Terengganu kami panggil paung goreng. Best wa cakap lu. Dan ade satu kuih nie, harge die lebih kurang 40sen je. Tapi boleh kenyang sampai masuk tandas. Kuih mbreng rasa macam bahulu tapi manis sangat2x. Pastu, ade kacang bakar, kat Malaysia aku selalu makan kacang rebus dan kacang goreng je, tapi kacang bakar dorang siyes best. Haa! Jagung dorang plak rase len giler dari jagung kita, sebab jagung dorang rasa cam pulut. Tak tahu nak cerita kecuali korang rase sendiri.

Mee Kemboja dan Jagung rasa cam pulut.

Sekarang masuk bab makanan masyarakat Kemboja yang makan PORK corn tuh. Makanan yang berkaitan PORK memang banyak kat sana sebab BABI dorang bela macam lembu je kat sana. Saiz pond ah macam lembu ade gak. Masa kami jalan-jalan keliling kampungkan, semua macam jakun sebab dapat tengok BABY secara live. Bukan sekor dua, tapi tak terkira banyaknya. Siap ade anak-anak yang kecik-kecik besar kucing tu. Comei jugak tengok anak-anak BABi tu, rase cam nak sepak jer. Ade satu kedai tu jual babi golek, kat depan kedai dia tu ade satu gerai khas untuk golek BABI. Sekali pandang cam kambing golek, tapi saiznya x macam kambing. Kaki kontot, perut buncit.

Last-last, rase cam terlebih panjang la pulak. Aku nak cerita mengenai makanan eksotik. Yang nie memang famous kat kemboja. Ko nak ape, lipas masak kunyit, cengkerik, kepompong, kekatu, tarantula? Semua jenis serangga la…… (Tipu jer) Aku macam teringin gak nak rase bende-bende kejadah nie sebab cam sedap jer, tapi tak HALAL. Kalau halal aku beli dan sehenget. Macam-macam makanan pelik la ade jual kat sana. Telur ayam yang dah nak jai anak pon ade. Kepala dah terjojol keluar pastu dorang goreng terus. Memang best la, bukan dapat rase telur je, ayam pon dapat rasa. Kira 2 in 1 la. Siput BABI pon ade gak. Jual tepi jalan jer……. Sape yang suke makan makanan ekzostik tu pergi la kat sana ye. Ok dah, aku dah malas nak taip panjang. Bye2

Entry Khas untuk Peserta "Contest Photo of Nature"

Salam...
Kepada peserta "Contest Photo of Nature"
Sorry aku x sempat nak tengok entry korang
sebab aku sibuk sekarang
walau camna pon nanti aku laungkan masa untuk tengok ye
so tak perlu lah risau, mana comment yang dah di moderate tu
Automatik akan dikira sebagai peserta
Bagi yang belum join boleh klik link bawah nie
"Contest Photo of Nature"
http://4.bp.blogspot.com/-EDmIesHQUbY/TaPxSf3xQ5I/AAAAAAAABx0/fOLPJo_oxhw/s1600/new%2Bcopy.jpg

Itinerary ke Korea & Koh Samui


Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan itinerary ke Korea. Sila klik SINI.

Download Itenarary ke Koh Samui di SINI.


Sebarang pemintaan melalui email tidak akan dilayan.


Untuk pertanyaan yang memerlukan jawapan dengan kadar segera, sila PM saya di SINI.