Sejenak Di Shah Alam

aku kini di UiTM Shah Alam
orang ngah cuti tapi aku pulak terhegeh-hegeh kat sini
ape kejadah la... hahahaha

actualy aku datang sini sebab nak jumpe member aku
nak amik barang yang aku tinggal kat umah sewa kat Penang dulu
kebetulan Si Apek Hud nie ngan terlibat ngan KARISMA
so aku pon amik la kesempatan.......
sebenarnya aku malas nak ulang alik pergi Penang amik barang
tak berbaloi, barang ciput jer,
tapi tepaksa keluarkan duit tiket yang mahal

seb bek la aku bawak lappy,
boleh la online dan update blog
walaupun bersusah payah aku hack password untuk log in tadi
akhirnya berjaya jugak.....


jap, ade satu kemusyikilan...
kenapa follower aku kat dasboard lebih ramai dari yang tertera kat atas tu
siapa tahu, sila jawab sekarang....

Siape Punya Nie? Bapak Besar!


Wah Bapak Besar Teddy Bear nie....
kalau kasi kat awek Syok nieh
lagi-lagi penghantaran percuma plak tuh
tetiba sampai depan pintu umah ko kan
mak aih..... jeles orang satu kampung tengok
aku pon ngah cari barang nak bagi kat someone nie
ingat nak bagi benda nie, tapi hargenye mak aih
murah memang murah tapi ngan kondisi kewangan ujung sem nie
gule-gule sposen pon boleh jadi mahal. hehehehe....
aku dapat taw pasal benda nie dari Memorabilia

http://bigteddybear2u.com/useruploads/images/biggest_teddy_bear2.jpg

Budak Noghori Balik Port Klang

Terpaksa bergegas ke Port Klang pagi esok
sepatutnya malam nie, tapi abang aku penat sebab baru abes kerja
so terpaksa la balik pagi esok
aku pon tumpang skali la ikot sebab 26 nie ade program
join budak-budak Peers ke Pulau Pangkor
malas nak naik bas sebab gerun + takut
banyak sangat kemalangan yang melibatkan bas ekpress sekarang nie
walaupun ajal ditangan tuhan, tapi sekadar amik langkah berjaga-jaga



Nie pulak nak cerita pasak budak Noghori nie
baru berjinak-jinak dalam dunia blogging
penat mengajor die tadi, alhamdulillah berhasil jugak
so kepada sessiapa yang nak kenal budak noghori nie
boleh lah singgah menyinggah di
http://aqdaknoghori.blogspot.com/

Bahaya Join GA & Contest



Bahaya, bahaya, serius bahaya.... Wah kontroversi jugak tajuk nie kan? Ape kes bahaya pulak Join GA & Contest nie? Bahayanya sebab aku dah ketagih sekarang. Ye la, makin rancak para bloggers organize GA & Contest. Tak kira la bloggers baru o bloggers lama. Semua nak buat GA. Hadiah pulak best dan menarik, so confirm la tertarik menarik memang daboom semua yang nak join. Kadang-kadang tu tak kisah la hadiah ciput mana pon, tapi still ramai yang nak join. Antara sebabnya ialah nak tambah kenalan. Sambil-sambil tu mencuba nasib. Mana tahu ada rezeki, dapat la hadiah. Yang bestnya time dapat hadiah tu la, rasa puas and seronok semacam jer. Tak kisah la saguhati ker, pemenang utama ker, tapi rasanya memeng berbaloi-baloi.

Selama aku join contest nie, baru sekali aku menang. Dapat la voucher Guardian RM50 henget. Memeng rasa puas giler.... Agipun syarat-syarat nak join contest kat Blog nie takdela sesusah pertandingan yang selalu kita join. Biasa-biasa dorang akan suruh follow blog diorang pastu tempek banner.

Aku suke join contest, bukan setakat kat blog. Kat alam nyata nie pon aku suke. Contest yang paling aku suke ialah pertandingan melukis dan mewarna. Selalu la jugak menang. Percapaian yang membanggakan setakat nie, aku pernah menjadi Johan Pertandingan Melukis Poster Anti Tibi Terbuka Negeri Perlis. Baru-baru nie, baru je dapat hadiah saguhati Bagi Pertandingan Blog Pelancongan Terengganu, 2010, dapatla RM300 henget.


Camnila muke kalau dah syok menang GA

Siapa Tahu?

Siape tahu camne nak Upload gambar kasi besar?
Ala.... macam kat blog Photographer slalu buat tu
Yang nie aku besarkan dengan tarik-tarik jer...
memang la menjadi, tapi kualiti gambar dah blur....





gambar nie aku amik time kat UiTM Penang
sunset kat sana memang cantik....

Sedetik Je Dia Dah Kembali Kepada Nya


Oh My Gosh
Terperanjat besar aku tadi
tadi baru je syok-syok lepak kat pantai ngan Abang & ayah aku
mula-mula ingat nak menjala, tapi ombak besar
last-last memancing jer, tapi abang aku yang mancing,
aku duk lepak tengok sambil menghirup udara segar
ombak besar sangat so ikan pon susah je nak melekat
aku pon angkat kaki balik, jalan kaki jea..
umah memang dekat ngan pantai

sampai umah, tetiba dengar orang kampung cakap ade budak lemas
aik, camna la aku boleh x perasan tadi
sedangkan tempat kejadian tu dekat jea ngan tempat kitorang mancing tadi
pastu abang aku call suh cakap kat mak aku yang dia balik lambat
sebab nak tolong JPA ngan Bomba mencari mangsa
kebetulan magsa lemas tu anak kepada kawan ayah aku

yang kesiannya, sampai sekarang mangsa belum ditemui,
selalunya macam tu la, 2 3 hari selepas kejadian baru jumpa
tiap tahun mesti ada mangsa lemas kat pantai area umah aku
kesian betul kat keluarga mangsa, dah la orang tengah beraya sekarang
mintak-mintak mangsa ditemui dengan cepat,
kalau nak cakap selamat tu x pasti la,
semua berserah je la....
Takziah kepada keluarga Mangsa

Lagu Untuk Mama




Sekarang mama dah tua,
aku pulak baru je abis SPM,
Alhamdulillah, aku dapat result yang cemerlang,
Ini semua berkat doa mama,
usaha mama dalam mendidik aku,
Bagi aku mamalah guru aku yang banyak
mengajar aku erti hidup tanpa seorang ayah,

Aku dapat melanjut pelajaran ke menara gading,
Mamalah orang yang paling gembira,
Aku dpt lihat linangan air mata berderai membasahi pipi mama,
Alhamdulillah, air mata itu air mata kegembiraan,

Hari ke hari, kesihatan mama makin tidak menentu,
Namun, mama gagahkan diri untuk mencari sesuap nasi untuk kami,
Akhirnya, aku buat keputusan untuk tidak menyambung pelajaran,
Aku mahu bersama mama, sentiasa berada disisi mama,
Biar apa pon terjadi aku mesti disamping mama,

Tapi mama nak aku sambung pelajaran,
Kerana mama tahu itu lah impian aku selama ini,
Mama kata, aku lah satu-satunya harapan mama,
Biar susah macam mana,
mama akan tunaikan impian aku,

Aku akur dengan keputusan mama,
Aku berjanji aku akan banggakan mama suatu hari nanti,
Walaupun jasa mama x dpt kubalas sepenuhnya,
Tapi aku mahu mama sentiasa gembira,

Kalau aku Berjaya, aku nak pergi haji bersama mama,
Itulah janji yang aku harap mampu aku tunaikan buat mama,

Akhirnya, berkat doa yang berterusan dari mama,
Aku Berjaya menjadi manusia yang berguna,
Aku Berjaya pergi haji bersama mama,
Aku Berjaya buat mama bangga dengan aku,

Tapi alangkah indahnya jika papa masih ada…..
Akan aku kongsikan kejayaan ini bersama papa,
Tentu mamalah orang yang paling gembira,
Tidak dapat kulafazkan sayangku buat mama,
Jadi Aku tujukan lagu ini untukmu MAMA,

Meh la Like Facebook Fan Page Mr Money



Widget baru kat aku punya blog
semalam macam2 tutorial dah aku cuba
dan salah satunya ialah Facebook Fan Page
orang len buat, so aku pon nak buat jugak la
so siapa yang rasa nak like tu dialu-alukan ye...
kepada yg x nak like tu, rajin2 lah exercise jari anda
kalau korang x nak follow blog nie pon x pe, janji korang like la kat sini
(eh boleh ker camtu)
tapi lagi bagus kalau follow and like skali. hehehe
sape yang dah like anda follow blog aku
aku ucapkan terima kasih la ye
so kalau rase rajin tu, like-like la
kat atas pon boleh and kat bawah pon ade widget nie aku tempek

Pangkor Jua Akhirnya


keputusan yang memuaskan
nasib baik la pengarah program tukar lokasi bagi program KKDKP
yang dulu dicadang untuk ke JB tapi kini ditukar kembali ke Pangkor
memang paln asal nak ke Pangkor, tapi camna ntah boleh tukar
maybe sebab tak dapat sambutan kot
walaupun program nie free,
tapi ramai yang xnak join bila taw nak kena pergi JB
Tak tahu apa masalah dorang,
aku pon kalau boleh prefer pergi Pangkor lagi
yang memeningkan sekarang
aku kena jadi AJK Aktiviti
so aku kena plan macam-macam aktiviti time kat sana nanti
masalah lah guna, sebab aktiviti nak melibatkan sekali ngan lecturer
so ada la batas-batasnya sedikit
harap-harap dorang enjoy ngan program aku buat nanti

muke bajet suci, hahahaa

CERITA KREATIF BEN ASHAARI : BLOGGER KERING IDEA ?


Awak, kenape muke macam
tak puas hati jer? Ade masalah ker?






Aku ngah pikir sesuatu la,
aku macam pernah tengok
minah gebu nie. Tapi kat
manaye?



minah mane awak?
Yang senyum-senyum
kambing tu ker?


Ye la yang tu la......
Confirm aku pernah jumpe sebelum nie, tapi aku ingat-ingat lupe la...










(Minah Gebu yang dibincang oleh Zack & Zaibo)


l"Embun pun takkan mampu,
menyubur sekuntum,
bunga yang layu..... bla..bla..."



Ko nie bising ar, dari tadi memekik, diam ar Jam... aku nak pikirkan something nie...




Tolong-yolong!!!!
Ada orang nak makan saya....
Tolong-tolong!!!!



Aduyai, nie lagi sorang.
Bising jer, sape suh ko pergi men ngan benda alah tu....
Tension betul la....


lepak ar bro,
jom makan-makan sama
gua lu...kenyang perut
baru dapat pikir dengan aman..
apa la lu...







(Terlintas Difikiran Zack)




Owh, baru aku ingat die nie la
yang aku jumpe time mak
aku bawak pergi Jusco ari tu......
Cantik jugak ea... kalau aku dapat.
Ehem...ehemm....


Ahahaha..... boleh diterima ke nie? Try je la.....
Dialog ini direka sempena, COntest. cerita kreatif Ben Ashaari: Blogger Kering Idea?

Blogwalking Yang Berbaloi-baloi

akhirnya, berjaya gak wat watermark,
sebelom nie tercari-cari camna nak letak watermark kat gambar,
almaklumlah aku nie bukan pro bab mengedit nie,
tapi blogwalking hari nie macam dah tutorial dah aku dapat
antaranya FB fan page kat bawah tu, Blogpost bergerak and banyak lagi,
watermark aku nie pulak aku amik gambar header blog aku,
xyah susah-susah nak design len, just guna je ape yang ade,
agipon aku bukan pandai nak design nieh,,,,
dan hasilnya macam gambar kat bawah nie..

gambar nie amik time tournament futsal FKA
dan budak kelas aku antar 2 team
walaupun tak menang tapi best giler...
teka apakah posisi aku dalam court?

dan jawapannya ialah keeper.....
walaupun slim, tetapi diberi kepercayaan untuk jadi keeper...
cayalah team CB2

Raya Oh Raya

Raya oh raya,
dari tadi kerja aku online je 24jam,
tapi ramai blogger yang tak aktif hari nie,
mungkin dorang sibuk beraye or sibuk menjamu selera
aku pon hari nie dah berape kali makan,
dah la gigi tengah sakit, tapi sup tulang aje dan 2 mangkuk aku bedal
nasi minyak lagi, nasi ayam lagi....
esok tak tahu lagi..... mungkin ada yang lebih istimewa
kalau sesiapa yang rumah dekat tu, jemput la singgah ye,
insyaAllah ada la biskut kering ngan air kosong. heheheh
tapi kalau still kat Shah Alam lagi nie mesti best
sebab family dak kelas aku suke wat umah terbuka
makanan pulak, best-best aje....

gambar-gambar nie amik tyme open House umah Hanan
comei giler budak nie.....

Akhirnya Terjawab

Yahoo.... akhirnya.....
dulu aku tertanya-tanya
camna la Photographer2 amik gambar orang
kulit sume flawless semacam jer
ingatkan guna lens cap ape ker?
rupa-rupanya semua hasil adobe photoshop
setelah diberi Tutotial oleh Cik Ailyl,
akhirnya aku ketemui jawapannya.... hahahaha....
Terima kasih yea cik Ailyl,
satu tutorial yang sangat hebat..

contoh gambar kat bawah nie
sebelum

selepas

credit to Tyra Sajaa: wah bangga giler.... hahaha

Salam Aidul Adha



Salam aidul adha kepada semua rakan-rakan blogger
Raya hari nie, xde ape yang special,
Mak masak nasi minyak gulai ayam,
sebab dah bajet lepas nie mesti makan daging je puas-puas,
aku pon x pergi tengok orang sembelih lembu,
x cilap dah 5 tahun aku x pergi tengok orang sembelih,
malas punya pasal pastu aku nie jenis kesian kat lembu'
orang kate kalau kita kesian so daging tu kita xleh makan,
jadi baik aku duk umah jer, tunggu daging sampai.


KAWAII GADGET'S CONTEST



Ari tu Mr Money dah cakap
abes jea exam kali nie..
nak join contest puas-puas,
bangun pagi terus BW cari contest terbaru,
then jumpa satu,
organizer, owner blog Mommy Pinky & Kawaii Gadget
sempena mempromosikan blog Kawaii Gadget
Mr Money dah jadi follower ke 147
nak tahu syarat lebih lanjut sila ke blog Kawaii Gadget

Lagu Yang Mr Money pilih ialah Best Friend By Kiroro(japan)
kalau tak pernah dengar... boleh try layan kat bawah nie




dan kenapa Mr Money pilih lagu nie?
1-Lagu nie cerita pasal best friend eva n eva..... kalau tengok kat side bar Mr Money pon, Mr Money ada katakan yang 'kawan punca kebahagiaan. sekali berkawan selamanya kita kawan'. Tak kira macam mana kelakuan kawan terhadap kita, tapi title 'friend' yang diberikan selama ini tetap kekal buat selamanya.....
2-Kadang-kadang kita tak dapat nak memuaskan hati semua orang, tapi terima mereka dengan seadanya dan diri kita juga seadanya. Menjadi diri sendiri lebih baik dari menjadi seorang yang hipokrit.
3-Bila dengar lagu nie, mesti teringat my buddies, Hiranuma's Student from Japan yang Mr Money bawak jalan-jalan kat KL baru-baru nie.... walaupun susah nak comunicate ngan dorang sebab tak reti English, tapi memang best.






klik pada gambar untuk pembesaran

Nak Tagged kan kepada
1-http://tomatogurlslife.blogspot.com/
2-http://hezesuze.blogspot.com/
3-http://hanisahammran.blogspot.com/

Referral:mommy pinky

Finally, Diriku Kini Berada Di Dalam Liputan Rangkaian

Bosan giler duk Port Klang
xde pape nak buat, hari-hari layan TV jea...
ade Astro pon bosan gak,
citer asyik ulang-ulang jea....

And finally, i was home
baru je tadi sampai Umah kat Terengganu,
sampai-sampai terus online....
giler ah wa cakap lu....
then cari-cari surat tengok me dapat something dari http://nurulism.com/
hadiah sempena contest yang dianjurkan dulu kala...
walaupun tak menang still dapat gak adiah, fridge magnet
adiah dari Australia pulak tu....
Terima Kasih tuan empunya blog,
moga-moga dimurahkan rezeki dan sihat selalu...


rindu nak lepak kat pantai ngan member-member
tapi sekarang musim hujan
so duk umah jugak la jawabnya,
tapi yang penting boleh online...
wakakaka....

Me & Animalia



contest seterusnya dari MEMORABILIA
contest yang simple jea,
taruk gambar anda ngan binatang...
nak join klik kat banner,
gambar yang me nak taruhkan ialah...


jangan jeleous ea...
wakakaka.....

Berehat Sebentar Bersama.......

Budak Baru Belajar akan berehat sebentar
Mr Money sekarang tengah cuti semester
so sekarang tengah melepak kat umah akak di Port Klang
area umah die nie masalah sangat untuk dapatkan coverage
tak kira lah maxis, celcom, digi ++ P1W1max skali
so memang x leh nak on9 termasuk update blog 3B
InsyaAllah bulan 12 nanti bila dah balik Terengganu
blog nie akan beroperasi balik... cewah... macam company la plak...
so kepada pembaca setia, sila tunggu ye.... (perasan)


lepas nie, misi gua nak layan series sampai habis
so kalau GA ke contest dan tempoh masa terdekat nie
x dapet la gua nak join....

1st Lucky Draw By Akak Heze Suze

Sebenarnya, Me x suke join GA nie...
sebab memang selalu x bernasib baik,
tapi kali nie sekadar nak memeriahkan lagi GA akak kita nie,
tak berharap sangat pon,
Me memang selalu singgah blog akak nie,
tapi jadi silent reader jer,
Pastu akak pulak suke komen kat my entry,
so terima kasih jugak la kat akak Heze Suze nie...
so Mr Money dah masuk blog akak dalam My Blog List



Siape yang nak join boleh klik kat banner nie?
ayu molek muke akak kite nie..... hehehe.....
hadiahnya berupa

pitis@duit
RM50
Banyak kot..... Jom-jom join beramai-rami...

Bagi memenuhi Syarat,
Me terpaksa tag kat 3 orang rakan...
nie name link bagi insan terpilih tuh...
1-http://hanisahammran.blogspot.com/
2-http://lifeoftyra.blogspot.com/
3-http://tomatogurlslife.blogspot.com/

Done....

Makan! Makan! Makan!

wohooo..... gua dah selesai menjawab keempat-empat subjek untuk sem sem nie
dah mision kali nie nak join contest puas-puas..
tengah-tengah BW tadi terjumpa plak satu contest bab makan,
anjuran daru blog sharpshouter


nak join sila klik pada banner

nie gambar Mr Money nak pertaruhkan kali nie

Kenape pilih gambar nie?
dah syaratnya nak gambar berkaitan makan,
x kan nak letak gambar ngah menjahit pulak. hehehe
gambir nie amik kat tasik sebelah PKNS Shah Alam
Gua ngah makan Domino's Pizza,
percaya x kalau gua cakap gua makan 6 kotak domino's pizza?
buktinya kat bawah nie...


larat pulak aku nak habiskan 6 kotak?

Ingin Mencari Calon-calon Suami, Isteri & Menantu?

Jangan Gelak dulu, layan jer...
Mana yang rasa-rasa sesuai untuk dijadikan calon suami dan isteri,
sila SMS ON PILIH ke 007
kalau x sesuai diam jer.... (Wakakakakaa.....)
semua masih single and available

Calon-calon lelaki macho tapi hancur

1-Mr Money+Tom Cruise.....................................2-Mr Money+David Beckham

3-Mr Money+Josh Duhamel.....................................4-Mr Money+Robert Pattinson

Calon-calon Perempuan ayu tapi layu

1-Mr Money+Christina Aguilera.....................................2-Mr Money+Jessica Alba
3-Mr Money+Emma Watson.....................................4-Mr Money+Aishwarya Rai


pernah lawat www.morphthing.com x?
so kalau ade mase terluang atau rasa nak buang masa,
so singgah lah kat link nie.....
mungkin boleh buat anda terguling-guling atas lantai dengan wajah-wajah baru ini

kalau ada yang berkenan sila bagitaw yea...
cepat-cepat masuk meminang...
nanti di amik orang... hahahahaa

Perhatian: Ini bukan kes tak puas hati dengan kurniaan Allah swt tapi
bosan-bosan+tension+tension nak jawab exam esok.....

Itinerary ke Korea & Koh Samui


Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan itinerary ke Korea. Sila klik SINI.

Download Itenarary ke Koh Samui di SINI.


Sebarang pemintaan melalui email tidak akan dilayan.


Untuk pertanyaan yang memerlukan jawapan dengan kadar segera, sila PM saya di SINI.