Contest Pertama Dari Mr Money


Salam buat semua, ini kali pertama aku anjurkan contest kat blog nie walaupun follower x berapa ramai. Jadi sesiapa yang berminat untuk join perlu ke blog
Terengganu Permata Hati



Salam buat semua pengunjung, kepada sesiapa yang mempunyai masa terluang dan ingin mencuba nasib dalam 'contest' ini boleh la ambil peluang. Buat pertama kalinya saya menganjurkan 'CONTEST' di blog ini. Cepat-cepat ambil peluang beramai-ramai.

Syarat-Syarat Dan Peraturan
  • Para peserta mestilah menjadi follower bagi blog Terengganu Permata Hati (yang belum jadi followers, follow dulu ye...)
  • Masukkan blog Terengganu Permata Hati Ini dalam Blog List anda semua.
  • Letak Banner Contest ini diatas dan di'side bar' anda dan 'link'kan kepada blog ini.
  • Buat satu slogan iaitu 1-Saya Teringin Sangat ke Terengganu Kerana...... & 2-Saya Suka ke Terengganu Kerana..... Slogan mestilah tidak melebihi 40 patah perkataan tidak termasuk perkataan yang diberikan. Kalau boleh, masukkan sekali gambar tempat yang anda teringin atau suka itu. Tidak kira berapa banyak, yang penting tempat itu mestilah di Terengganu.
  • Nyatakan darimana/siapa anda mengetahui Contest ini.Referrer terbanyak juga akan diberi hadiah misteri.
  • Kemudian 'Tagged' Contest nie kepada 3 orang rakan anda. (lebih pun tak mengapa).
  • Keputusan adalah muktamad dari penganjur dan surat-menyurat tidak dilayan.
  • Akhir sekali, jangan lupa tinggalkan jejak iaitu html blog anda supaya saya boleh menjejaki anda.
Senang dan Mudahkan. Jadi, Selamat Mencuba.

Pahang ke Dop Pahang?

Hahahaha........... nok tergelak aku baca cerite nie. Sebenarnya aku copy cerpen nie dari salah satu blog yang aku follow, Terengganu Satu Destinasi. Kalau aku baca memang la aku faham, tapi kalau nak menaip menggunkan loghat2 terengganu nie, memang aku tak terfikir sampai macam nie skali, sebab nie memang dasyat+pior punya terengganu. Korang try la baca, sama ada Faham Atau Tak Faham aku tak tahu. hehehehee

*************************************************************************************


Mamat rase malassang nök bangung tiddo. Nye gulling-gulling atah katil. Pusing kiri, pusing kanang. Serba dök kene dia berase. Mök Lijöh blèbèr hanyaar kot luör pitu, “Mat! Matahari nök tinggi galöh döh nim, ka’ak rezeki kalu bangung lèwat-lèwat. Mung tak dök kheje ke ari nim?”

Dök tahang kene blèbèr Mamat Ppayang pong bikah bangung ceggat dari katil. Baru dia teringat pukol 11 ada kene wat kheje sikit hök Böh dia suroh kemarèng. Mamat pong jungaa tangang dia ambèk tuala. Pèsèngang mandi P. Ramlee pulök pagi nim, al maklunglah pukol 10.30 döh. Dari Manir nök jembe ke Jalang Batah Baru tu jauh jugök. Pah tu nök kena bereti stèsèng minyok Petronah pulök dekat sipang trapik lait Pulau Musang. Döp ingat starang nok tamböh minyök kemarèng. Dök dang 10 minit Mamat siap belake döh. Minung air kopi-ö setegök dua lepah tu pakaa kasut kulit atah tangge kak lambo. Baru beli minggu lepah tu kasut tu. Bekilat ssiö! Lepah tu Mamat pong stak möto vroooooong hale ke bandö. Mötosika sèkèng hèng jer, tapi boleh tahang lah.

Jalang Batah Baru ader banyök bangunang jabbat dengang kedaa. Kalu hale ke depang sikit ada kedaa Astro, hök tv kene bayö bulang-bulang tu. Kalu tebèng dök bayö jer kena pötöng hanyaar. Lepah pada suraa Flat Batah Baru tu ada lèrèk kedaa èkong.. Kedaa makang pong ada gök. Kalu jallang sikit lagi sebelum kedaa Astro tu, ada kawasang lapang tepat juaa khète baru cap Hyundaa dengang Kia.

Di antara kedaa èkong dengang kedaa Astro tu ada celöh-celöh tu jabbat löyar baru buka. Pèsèngang baru pah jadi löyar tu Mamat mari mmkir sörrang. Slo-slo Mamat naèk tikat dua. Napök gaye ader dua örang jer kherani. Llaki sörang, ppuang sörang. Boleh tahang hök ppuang tu. Tapi pakaa cicing molèk ngak kat jari manih tu. Ttunang döh pèsèngang tu.. Dök napök gambö starang. Berat nnanang. Mamat kabö ke kherani ppuang tu dia nök jjuper Tuang Löyar. Hayat hidup Mamat dök rajing jjuper löyar skali habuk. Cakkak dengang löyar jauh skali.. Nye mari debö wèh.


Mamat pong ketok pitu masok. Löyar tu tengöh pegang gagang talipung cap Panasonic kat telinga dia. Wayar talipung tu tengöh beseranggöh lagi. “I dah uruskan fixed deposit you sebanyak RM10 juta tu. Lagi satu, minggu depan ni, I nak you ikut I ke Singapore. HSBC Singapore dah buat arrangement untuk finance syarikat klien I, tak banyak, dalam 20 juta Sing dollar. Firm I jadi lawyer jugak tu. I turun KL minggu ni, kita dinner kat Shook di Starhill ok?”

Mamat bukang pandaa sangat cakak orang putih. Tapi bila dengö haa pitih die pahang. Mainang apa juta-juta nim? Mamat mari mmikir.

Löyar muder tu pong letök gagang talipung sambil-sambil kheling ujung mata tengök ke Mamat. “Yer, nök mender? Saya sibuk sangat ni, dök tengök ker?” löyar tu tanye Mamat.

Mamat pucat kesi. Dök tahu nök kata mende. Nök jawak salöh. Tak mboh jawak salöh. Macang mase nök bangung tiddo sakning. Serbe dök kene. Sudöhhang Mamat tebèng jugök jawak.


“Sebenörnyer tuang, sayer nim kheje dengang sarikat Teleköng. Saya mari nok sambung wayar talipung hök tuang wak lölök cakkak sakning. Dök sambung lagi wayar tu, guaner lah tuang boleh cakkak döh!”

Muka tuang löyar tu jadi biru hèrang!

Döh nök wat guana starang! Nök èksèng dök betepat! Ada jugök löyar kècèk orang dèh! Pecöh bo! Orang jamang lenim kata “kantoi”!

Moral of the story: Jangan la nk berlagak depan org. Biar mcm mn skali pekerjaan org itu...;p

Tolong-tolong!!

Salam, kepada penjengah misteri atau semua follower yang setia, aku nak mitak tolong sikit nie...

jom la ramai-ramai pakat sokong aku dalam pertandingan buat blog tourism terengganu.

tugas korang cuma follow je blog nie

klik pada gambar
sebab salah satu faktor kemenangan ialah follower yang ramai..
kalau korang x nak follow pon xpe, aku tak paksa tapi singgah la dulu,
boleh tengok tempat-tempat menarik kat Terengganu

Macam-macam ada....

Itinerary ke Korea & Koh Samui


Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan itinerary ke Korea. Sila klik SINI.

Download Itenarary ke Koh Samui di SINI.


Sebarang pemintaan melalui email tidak akan dilayan.


Untuk pertanyaan yang memerlukan jawapan dengan kadar segera, sila PM saya di SINI.