Luahan-Sahabat


Assalamualaikum..... walaupun blog ini saya cipta khas untuk memaparkan koleksi gambar-gambar saya, tetapi hari ini saya ingin meluahkan sedikit rasa kekecewaan saya kepada seorang manusia yang bergelar 'sahabat'. Saya tak tahu adakah golongan seperti ini sepatutnya digelar sahabat atau sebaliknya? Kisah semalam membuatkan saya bertambah keliru dengan kehadiran insan bernama sahabat ini. Kejadian yang tak diingini bertimpa-timpa dalam hidup saya kebelangan ini. Masalah kian disulami masalah. Adakah ini dugaan atau musibah disebabkan kesalahan saya.

Ceritanya bermula disini...............................

"Weih, aku napok mung pakai baju sama ngan awek mung. Baju Rayer ker?". Aku cuba bertanya pada die dangan niat bergurau. "Hoo!", jawab die. perbualan kami berlanjutan dengan cerita-cerita lain. Hari berganti hari, hubungan aku dan die masih seperti biasa. Sampai satu masa dimana aku dikecewakan oleh insan bergelar sahabat ini. Bukan seorang tetapi 'dua'.(yang tadi sahabat pertama & yang ini sahabat kedua) Hari itu meraka buat 'study group' kat library, tetapi die x de pun ajak aku. Aku x kisah lagi. Apa yang buat aku terasa apabila salah seorang daripada mereka(sahabat kedua) yang beriya-iya ajak aku sebelum nie langsung x bagi tahu kat aku walau sepatah.

Hari berikutnya, kajadian tadi berlaku lagi. Insan yang bergelar sahabat kedua tadi masih tak ajak aku dan bagi tahu kat aku yang diorang ada buat 'study group' lagi skali. Aku x faham apa motif dia sebelum ini ajak aku? Disebabkan aku dan die(sahabat kedua) mempunyai kisah peribadi yang dikongsi bersama, aku menjadi cemburu x tentu pasal. Aku cuba 'call' die, tapi die 'off', aku mesej die, tapi die x balas. Aku pun amik keputusan untuk bertanya ngan sahabat pertama tadi. Aku pon hantar mesej."salam, mg ad kat ne?". Sahabat kedua membalas."Aku ad kat luar skarang. Bakpe??"....(penipuan yang jelas). Aku x faham apa motif die menipu sedangkan, die sedang berada di 'library', kenapa cakap ada kat luar(luar kampus).

Aku cuba amik keputusan untuk mendiamkan diri dan tidak bercakap ngan sahabat pertama ini. Hari berganti hari, aku dan die menjadi semakin tak rapat. Sampailah suatu masa aku perasan yang die nie cuba menjauhkan diri dari aku. Mungkin semua ini berpunca dari aku. Aku mengambil keputusan untuk meminta maaf dengan menhantar mesej,"salam, aku nok mitok maaf ngan mg. Aku tahu mg brase ati ngan aku,ak taw gok sebab mende. Aku dok cakap ngan mg pon sbab aku brase ati ngan mg. tapi dok ksoh ar psal 2, aku pon mlas r baloh ngan saing2..... tapi ikut mg ar nok kta mende"...... Aku tahu dia trase ngan aku sebab aku masuk cmpur hal awek die? Ape yang aku buat? Salah ker sekadar bertanya mengenai baju yang die pakai sama ngan awek die? Klu tak nak bagi jadi buah mulut org, asal die tayang depan orang ramai... Hari nie, aku dapat tahu macam benda die dah burukkan nama aku depan sahabat aku yang lain. Aku ngan die boleh dikatakan agak rapat sebelum ini, tapi aku x faham kenapa die buat semua ini......

Cerita ini masih panjang tapi aku x tahu apa yang aku nak taip untuk aku luahkan semua ini. "Aku suka berkawan tapi aku benci bersahabat..... Aku suka berteman tapi aku benci berpasangan..... "
Aku confius sekarang..... Apa patut aku buat?-tolong bagi pendapat

p/s:cerita ini tiada kena mengena dengan sahabat kedua itu.... walaupun watak die ada terselit sedikit.

*aku-penggunaan 'aku ' dalam post ini untuk mengelakkan bahasa skema

3 comments:

  1. kalu kawan ni,
    mmg r wehh..

    aku leni pn bengang ngn mmber sorg ni..
    bkn aku sorg,
    2,3 org lg pn bengang gop..
    tgh exm ni..
    kat exm hall pn xckp..
    bkn ak nk baloh,
    tp doh ye wat prangai..
    spe x saket..
    org wat asgnment,
    die buley wat bodo..
    saket hati weh..
    kalu ade 1 je asgnment,
    buley kire ag..
    tp dua2 xwat blake..
    pastu letak dlm blog,
    gmbr ye kuar g jln..
    aik, g jln buley plok..
    mai wat asgnment xley?
    pelik aku..
    asgnment bkn senang..
    ak xtdo mlm weh wat mnde tu..

    saket weh.. saket hati..

    sori r ak bising sini..

    ReplyDelete
  2. hahahaha....
    berjengong panjang..
    aku lagi ar bengang... doh la member kacip.
    senegeri plok....
    naik bus same okmo....
    aku tebal muke mtok maaf ngan ye...
    tngok ye g crite ke org ngate kte aku baloh ngan ye.... ye wat saloh dok sedor... hok org ye napok ngat...
    mmg bengang gler ar aku... dlu aku ngan ye mmg kcip gler ar..
    tapi lening dok au bakpe jdi gtu...
    abis org bengang ngan ye...
    lok ye ar weh.....

    blebe kat blog pon bkan ye tahu bende. hahahaa...

    ReplyDelete
  3. ni lah adat berkawan..mmg ade pahitnye n manisnye..mok aku sokmo pesan jgn terlalu rapat sngt berkwn..sng citer..jgn mudoh caye ke org...

    ReplyDelete

Itinerary ke Korea & Koh Samui


Bagi sesiapa yang ingin mendapatkan itinerary ke Korea. Sila klik SINI.

Download Itenarary ke Koh Samui di SINI.


Sebarang pemintaan melalui email tidak akan dilayan.


Untuk pertanyaan yang memerlukan jawapan dengan kadar segera, sila PM saya di SINI.